Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η Ελλάδα αποδοκιμάζει τη χρήση βίας και στηρίζει τη διεξαγωγή συνομιλιών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
To άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας και η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών, επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αρμενίας στην Ελλάδα «αντανακλά το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και την κοινή βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι «οι δύο χώρες μας συνδέονται με μακραίωνους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης. Συνεργάζονται εποικοδομητικά σε διεθνείς οργανισμούς και σε αυτό το πνεύμα συμμεριζόμαστε πλήρως το ενδιαφέρον της χώρας σας για την προστασία των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της UNESCO».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «αναγνωρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές σας προσπάθειες, η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας».
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Καύκασο» και πρόσθεσε ότι «από την πρώτη κιόλας στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Αρμενίας, αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες εκτοπισμένους Αρμενίους του Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος, «υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου, η χώρα μου αποδοκιμάζει τη χρήση βίας και στηρίζει τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας».
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες σας για την επίτευξη ειρήνης, υπό αντίξοες μάλιστα συνθήκες, σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εγκάρδια υποδοχή και τα θερμά της λόγια, τόνισε ότι μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας υπάρχουν μακραίωνοι δεσμοί φιλίας, όπως στους τομείς της Πολιτικής και του Πολιτισμού, και υποστήριξε ότι οι δύο λαοί συνδέονται και συναισθηματικά.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αυτή η συναισθηματική σχέση μεταξύ των δύο λαών μας εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια του βίαιου εκτοπισμού των συμπατριωτών μου από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την αποστολή από την Ελλάδα της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την οποία σας ευχαριστώ θερμά. Εκφράζω τη χαρά μου για το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 33 χρόνια εμβαθύναμε τις διακρατικές σχέσεις μας».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αυτή η ιστορική μας σχέση και συνεργασία βαθαίνει και στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος και συνέταιρός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμβάλλει ενεργά στην πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μου».
Ακολούθως, ανέφερε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την Αρμενία όχι μόνο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αυτών. Θα ήθελα να τονίσω και να ευχαριστήσω για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της αποστολής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέχουν και εκπρόσωποι της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ και γι’ αυτό».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριληφθούν οι διμερείς σχέσεις Αρμενίας και Ελλάδας, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και περιφερειακά ζητήματα και επίκαιρα θέματα της διεθνούς πολιτικής.