Πρόεδρος της Αλβανίας – Ιστορική» η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Απαντώντας σε ερώτηση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα και συγκεκριμένα τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και την προσπάθειά της να ανατρέψει την σημερινή κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ο πρόεδρος της Αλβανίας δεν παραλείπει να σχολιάσει εμμέσως, με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει για την κατάσταση στην Αλβανία: “Η κλιμάκωση δεν είναι καλή, καθώς μάλιστα μας χωρίζουν μόλις λίγοι μήνες από την απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα μας. Γι αυτό έχει έρθει η ώρα να κάνει ένα βήμα πίσω η αντιπολίτευση και δύο βήματα πίσω ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Θα πρέπει να σεβαστούν τους ανεξάρτητους θεσμούς, να μην επιχειρήσουν να επηρεάσουν τους θεσμούς της δικαιοσύνης και να διαλευκάνουν ορισμένες υποθέσεις διαφθοράς που, τον τελευταίο καιρό, έχουν συγκλονίσει τη δημοσιότητα. Διαφορετικά θα χάσουμε την ευκαιρία, η οποία μετά την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στη Μακεδονία’ και την Ελλάδα ειναι πολύ ευνοϊκή και για τις δύο χώρες: να στείλει η ΕΕ τον Ιούνιο ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και ενθάρρυνσης με τη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια”.

Μέχρι στιγμής πάντως, η αντιπολίτευση στην Αλβανία δεν κάνει πίσω. Την Πέμπτη αναμένονται νέες διαδηλώσεις. Ποιό μήνυμα στέλνει ο πρόεδρος της χώρας στους διαδηλωτές; “Είναι σημαντικό να παραμείνει ειρηνική οποιαδήποτε διαμαρτυρία, να αναλάβουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί εκείνοι που οργανώνουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας” δηλώνει ο Ίλιρ Μέτα. “Είναι ντροπιαστικό να εκδηλώνονται διαμαρτυρίες με την παραμικρή αφορμή. Διότι όντως υπάρχει δυσαρέσκεια στην Αλβανία, έχει έρθει όμως η ώρα να μην εργαλειοποιούμε αυτή τη δυσαρέσεκεια, αλλά να την ερμηνεύουμε με ορθό τρόπο και να τη μετατρέπουμε σε θετική ενέργεια για την ανάπτυξη της χώρας”.

Το ζήτημα της αλλαγής συνόρων στο Κόσοβο

Η συμφωνία για την προσέγγιση Σερβίας-Κοσόβου θεωρείται μάλλον ζήτημα χρόνου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν αποκλείεται να επιφέρει ακόμη και μία αλλαγή συνόρων στην περιοχή, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών και ενδεχομένως και του διεθνούς παράγοντα. Ποιά είναι η θέση του Αλβανού προέδρου για το ζήτημα αυτό; “Πιστεύω πάντοτε στον διάλογο, αλλά πιστεύω και στην παροχή κινήτρου και έμπνευσης για την επιτυχή έκβαση του διαλόγου, που είναι, και για τις δύο πλευρές, η κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Όπως και στην περίπτωση της ‘Μακεδονίας’, θα ήθελα να εξάρω ιδιαιτέρως τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και σε αυτή την περίπτωση, πιο συγκεκριμένα, τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μία συμφωνία, η οποία θα εγγυηθεί την ειρήνη και τη διαρκή ασφάλεια της περιοχής, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο χωρών, τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρα πιο κατάλληλη από τη Γερμανία για να την εγγυηθεί”.

Πιθανό διαμεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας διαβλέπει ο Ίλιρ Μέτα στη σημερινή, κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, καθώς ασκούνται πιέσεις προς το Κόσοβο να άρει τους δασμούς που είχε επιβάλει σε σερβικά προϊόντα τον Νοέμβριο του 2018. Το σχόλιο του Αλβανού προέδρου: “Κατ’ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μου για το ότι δεν ελήφθη απόφαση σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου. Δεύτερον, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υψώσω νέα εμπόδια στον διάλογο, αλλά θεωρώ ότι ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη και όχι στην άσκηση πίεσης προς τη μία πλευρά μόνο. Ως χώρα-κλειδί στην ΕΕ, η Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει και πάλι έναν σημαντικό ρόλο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την υπέρβαση των εμποδίων που παρουσιάζονται στον διάλογο”. 

Αλβανική βίζα για τους Αλβανούς του Κοσόβου;

Από τη στιγμή που καθυστερεί η απόφαση για την απελευθέρωση της βίζας στους πολίτες του Κοσόβου, κάποιοι προτείνουν να τους παραχωρήσουν τα Τίρανα αλβανική βίζα. Πάντως ο Ιλίρ Μέτα επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι λύση. “Οι πολίτες του Κοσόβου έχουν δικά τους διαβατήρια, έχουν δικό τους κράτος αναγνωρισμένο από 23 κράτη-μέλη της ΕΕ. Τους έχει δοθεί μία υπόσχεση, η οποία θα έπρεπε να τηρηθεί προ πολλού. Γιατί η απελευθέρωση της βίζας ήταν μία τεχνική διαδικασία και έχουν εκπληρώσει αυτές τις τεχνικές προϋποθέσεις πολύ καλύτερα από ότι η Αλβανία, επί εποχής, ή άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων”.

Πηγή: deutsche welle

ViaDiplomacy Newsroom