Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι: Πάγια στήριξη της Αιγύπτου στη Λευκωσία στο θέμα του Κυπριακού
Την πάγια στήριξη της Αιγύπτου στη Λευκωσία στο θέμα του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής πρώτης Διακυβερνητικής Συνάντησης των δύο χωρών στο Κάιρο, καθώς και τις διευρυμένες συνομιλίες των Υπουργών που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.
Ο κ. Σίσι τάχθηκε υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό, μίλησε για την ανάγκη μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και εξέφρασε την πάγια στήριξη της χώρας του στην Κύπρο στο θέμα του Κυπριακού.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Αιγύπτιος ηγέτης είπε ότι επιβάλλεται ο σεβασμός όλων των κρατών στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα στις αρχές της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις – και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων των κρατών. Ενώ, αναφέρθηκε στη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες οριοθέτησης.
Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επεσήμανε ακόμα τη σταθερή θέση αρχών της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την Κύπρο σχετικά με τις όποιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ή με τις όποιες προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι αυτές είναι ενέργειες που πλήττουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της επανένωσης της νήσου.
Καλωσόρισε τον Κύπριο Πρόεδρο και όλους τους Υπουργούς που τον συνόδευαν «στη δεύτερη χώρα τους την Αίγυπτο», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες των δύο φίλων χωρών να επιτύχουν τα κοινά τους συμφέροντα ως ένα πρότυπο συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.
Και οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ιστορική τη σημερινή Διακυβερνητική Σύνοδο, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο το εξαίρετο των σχέσεων μας, αλλά και την κοινή βούληση αφενός για ουσιαστική ενίσχυση του ήδη πλούσιου συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και αφετέρου για επιπρόσθετη αναβάθμιση και ενίσχυση των πολιτικό-οικονομικών μας δεσμών».
Σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αλλά και των διμερών επαφών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, ΄Άμυνας, Ενέργειας, Γεωργίας, Παιδείας και Υφυπουργού Ναυτιλίας, είχαμε την ευκαιρία τόσο να ανασκοπήσουμε την ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών όσο και να αναπτύξουμε ιδέες και απόψεις για διεύρυνση της σε νέους τομείς.