Πρόεδρος Fraport AG: Η επένδυση της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «ηχηρό σήμα εμπιστοσύνης» για επενδυτές από όλον τον κόσμο

Ηχηρό «σήμα εμπιστοσύνης» προς τους ξένους επενδυτές παγκοσμίως, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών, εξακολουθεί να στέλνει η επένδυση της FRAPORT στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της FRAPORT AG, δρ Στέφαν Σούλτε (Stefan Schulte), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της Fraport στα 14 αεροδρόμια, προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, ο δρ Σούλτε διαβεβαίωσε ακόμα ότι «στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες», η Fraport θα παραμείνει αφοσιωμένη στο έργο της στα 14 αεροδρόμια και στην Ελλάδα, βοηθώντας τον τουριστικό της τομέα να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα 14 πρόσφατα αναβαθμισμένα αεροδρόμια, που παρέχουν πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και με επίκεντρο του πελάτες υπηρεσίες, θα θέσουν τον τομέα των μετακινήσεων στην Ελλάδα σε ισχυρή ανταγωνιστική θέση διεθνώς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια ταξιδιωτών που προσελκύουν η φιλοξενία, η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας, «η οποία αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς στον κόσμο».

Ο δρ Σούλτε επισήμανε ακόμα ότι η Fraport πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, παράγοντας σημαντικά έσοδα για το ελληνικό κράτος και στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Αφού υπενθύμισε ότι η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική παραχώρηση στην ιστορία της Fraport AG, ο κ.Σούλτε σημείωσε ότι η υλοποίηση της επένδυσης αυτής «αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τη Fraport και για την Ελλάδα», μια σύμπραξη που ωφέλησε άπαντες και δημιούργησε εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας: «Εφαρμόσαμε κατασκευαστικά έργα ταυτόχρονα και στα 14 αεροδρόμια, εκτενή προγράμματα που βελτίωσαν σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία τους και τα έργα ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, και μάλιστα τρεις μήνες νωρίτερα από την αρχική προθεσμία. Κατασκευαστικά έργα που έπρεπε να διεξαχθούν σε περιόδους αυξημένης (τουριστικής κίνησης) και μάλιστα εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας» επισήμανε και προσέθεσε ότι όταν πριν από επτά χρόνια ξεκίνησε η συγκεκριμένη παραχώρηση στη Fraport, υπήρχε εξαρχής η βεβαιότητα ότι η Fraport Greece θα έπαιζε σημαντικό ρόλο την αύξηση των μεγεθών του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα, την οποία, όπως είπε, αγαπά, όπως και τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία του και τον υπέροχο τρόπο ζωής. Ο δρ Σούλτε εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη του στον όμιλο Κοπελούζου για τη σημαντική συμβολή του ως συνεργάτη της Fraport «για πάρα πολλά χρόνια».

«Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης άνοιξε τον δρόμο για γρήγορη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού

Τον δρόμο για τη γρήγορη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού άνοιξαν η γρήγορη απόκριση και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην υγειονομική κρίση, επισήμανε ο Αλεξάντερ Ζινέλ (Alexander Zinell), διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece. «Η πρωτοβουλία σας σχετικά με το καθολικό ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας ξεκίνησε μια απαραίτητη συζήτηση σχετικά με τη αποκατάσταση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ η άρση των περιορισμών είναι σημαντική για την επανεκκίνηση τουρισμού» σημείωσε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο συνεχάρη προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας.

«Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος ενός 40ετούς ταξιδιού (σ.σ. η Fraport Greece ανέλαβε την επέκταση, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων το 2017). Πριν από τέσσερα χρόνια αναλάβαμε την ευθύνη να διαχειριστούμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, έχοντας βρει εγκαταστάσεις που υστερούσαν, έπειτα από χρόνια έλλειψης επενδύσεων. Παρά τις προσπάθειες πολλών εργατικών και αφοσιωμένων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι υποδομές δεν μπορούσαν να σταθούν στο απαιτούμενο ύψος (…) Το επενδυτικό μας πρόγραμμα των 440 εκατ. ευρώ ήταν τεράστια πρόκληση από άποψη τόσο τεχνική όσο και διαχειριστική, για πρώτη φορά ένα τέτοιο έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης εφαρμόστηκε με παράλληλη λειτουργία των αεροδρομίων. Παρά την αυξημένη επιβατική κίνηση το εγχείρημα συνεχίστηκε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν και μάλιστα ούτε η πανδημία μάς εμπόδισε να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας» επισήμανε ο κ.Ζινέλ, σύμφωνα με τον οποίο τα 14 αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σαντορίνη, Μύκονο, Χανιά, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Σκιάθος, Σάμος και Άκτιο) σηματοδοτούν νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό. Ο κ.Ζινέλ υπενθύμισε ακόμα ότι σήμερα πάνω από 200 αερομεταφορείς χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της Fraport και προσέθεσε: «ελπίζουμε και δουλεύουμε σκληρά, ώστε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στο μέλλον».

Ο κ.Ζινέλι υπογράμμισε ακόμα ότι η επιτυχία της Fraport Greece αποτελεί πειστήριο ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπορούν να γίνουν μοχλός θετικής αλλαγής για την Ελλάδα, εξαίροντας το επίπεδο της συνεργασίας με το ελληνικό κράτος και τις αρχές του.

ViaDiplomacy Newsroom