Προ των πυλών τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου για ΑΟΖ
Στο επόμενο στάδιο εισέρχεται το σχέδιο της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης για την ανακήρυξη των ΑΟΖ των δύο κρατών με τη σημερινή συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων υψηλόβαθμων διπλωματών με Ισραηλινούς ομολόγους τους στην Αθήνα. Έτσι σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος μετά την τριμερή συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών έρχεται η σειρά της δεύτερης συμφωνίας για το ίδιο ζήτημα αυτή την φορά μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ.
Ουσιαστικά με τις δύο αυτές κινήσεις η διπλωματική εκστρατεία της Ελλάδας και της Κύπρου για την ΑΟΖ θα κινηθεί σε δύο άξονες Καίρου και Τελ Αβίβ εξουδετερώνοντας τα όποια πλεονεκτήματα της Άγκυρας αφού η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη σε ένα ενιαίο μέτωπο τεσσάρων χωρών της περιοχής εκ των οποίων η Αίγυπτος διαθέτει τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο και του Ισραήλ της χώρας που διαθέτει τις πλέον ισχυρές και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η σημερινή συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ στην Αθήνα αποτελεί την πρώτη σύνοδο για την διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου της σχεδιαζόμενης τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με αντικείμενο την οριοθέτηση των ΑΟΖ των τριών χωρών. Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης περιελήφθησαν πέντε θέματα Πιο αναλυτικά οι τρείς Γενικοί Διευθυντές συζήτησαν για τη συνεργασία της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς, τις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ, το Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τέλος τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ανάλογα με την πορεία των τριμερών διαπραγματεύσεων ενδέχεται στις 2 Δεκεμβρίου 2014 να προσκληθεί στο Ισραήλ ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή την επίσκεψη του Κύπριου Πρόεδρου στο Τελ Αβίβ.
Από την άλλη πλευρά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι συζητήσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για την μελλοντική πώληση φυσικού αερίου στην αραβική χώρα από τα κυπριακά κοιτάσματα. Για το λόγο αυτό ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας πρόκειται να επισκεφτεί την Λευκωσία στις 23 Νοεμβρίου. Σε ένα άλλο επίπεδο ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα και η Κύπρος να αντιδράσουν νομικά απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση της Αθήνας
Η κίνηση αυτή είναι ανεξάρτητη από την απόφαση για την σύγκλιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδος- Τουρκίας, στις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα γεγονός που σηματοδοτεί μία νέα διάσταση στο χειρισμό των σχέσεων των δύο κρατών από την ελληνική κυβέρνηση αφού από την μία πλευρά η χώρα μας θα συνεχίσει το διάλογο με την Άγκυρα από την άλλη όμως θα προσπαθήσει με νομικά μέσα να δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες που συνεργάζονται ή επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία στις παράνομες πράξεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με την διαμόρφωση των παραπάνω συνεργασιών και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας στις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να εξουδετερώσουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν οποιαδήποτε πιθανή εμπορική συνεργασία της Άγκυρας διεθνείς εταιρείες για την υλοποίηση παράνομων πράξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δίνοντας όμως μέσω του διαλόγου στην κυβέρνηση Νταβούτογλου τη δυνατότητα να επανεξέταση τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα και πιθανόν να συμβιβαστεί στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα δε μετά την διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα της αντιμετώπισης των Ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ, λόγω του μεγάλου ελέγχου που θα ασκούν πλέον στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικανοί, παραδοσιακοί υποστηρικτές παρεμβατικών-δυναμικών πολιτικών στη διεθνή σκηνή και σταθερών συμμάχων του Ισραήλ.