Πριν την σύνοδο του Λονδίνου η Τουρκία εκβιάζει το ΝΑΤΟ
Η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας μέχρι η συμμαχία προσφέρει στην Άγκυρα περισσότερη πολιτική υποστήριξη για της πολιτοφυλακής του YPG στη βόρεια Συρία, ανέφεραν τέσσερις πηγές της συμμαχίας.
Η Άγκυρα είπε στον απεσταλμένο του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπογράψει το σχέδιο απαιτώντας από τη συμμαχία να αναγνωρίσει το YPG ως τρομοκράτες σε μια επίσημη δήλωση, σύμφωνα με τις ίδιεςπηγές.
Η εξέλιξη αυτή, πριν το NATO πραγματοποιήσει τη σύνοδο κορυφής των 70 χρόνων στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί ένδειξη διαχωρισμού μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για την επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατά της πολιτοφυλακής του YPG
Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν την επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών μελών για το στρατιωτικό σχέδιο για την υπεράσπιση της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να ενισχύσει γρήγορα τις άμυνες του στη Βαλτική και την Πολωνία.
“Αυτοί (οι Τούρκοι) καταστούν τους ανατολικοευρωπαίους ομήρους, εμποδίζοντας την έγκριση αυτού του στρατιωτικού σχεδιασμού μέχρι να πάρουν παραχωρήσεις”, δήλωσε μία από τις διπλωματικές πηγές στο Reuters.
Μια δεύτερη πηγή που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Τουρκίας “αποδιοργανωτική”, ενώ το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δείξει ότι είναι ενωμένο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τη συμμαχία και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανέφερε ότι το βιώνει «εγκεφαλικό θάνατο».
Ερωτηθείς για το θέμα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu, δήλωσε: “Το NATO έχει σχέδια για υπεράσπιση όλων των συμμάχων. Η δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και την ασφάλεια όλων των συμμάχων είναι ακλόνητη. ”
Το σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν αιτήσεώς τους μετά την προσάρτηση της Ρωσίας στην Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, δεν έχει άμεση σχέση με την στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία, αλλά εγείρει ζητήματα ασφάλειας σε όλα τα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συντάγματος του 1949, μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι μια επίθεση εναντίον όλων και η συμμαχία έχει στρατιωτικές στρατηγικές συλλογικής άμυνας σε όλη την επικράτειά της.
Η Τουρκία έκανε τα αιτήματά της πριν από την επίθεσή της στη βόρεια Συρία, αλλά το ζήτημα έχει φτάσει σε εξέλιξη λόγω της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας