Η προίκα των φυσικών μας πόρων είναι προίκα όλων των Ελλήνων

Βασικά σημεία ομιλίας Γ. Αρβανιτίδη, Υπεύθυνου Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στην συζήτηση του σχεδίου νόμου κύρωσης των συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ζούμε την πιο αλλοπρόσαλλη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, μια Κυβέρνηση που πορεύεται με οδηγό της λαϊκή ρήση «Με λένε Ρίζο, κι όπως θέλω τα γυρίζω».
Προτείνατε και νομοθετήσατε να παίρνουν επίδομα ενοικίου οι εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί και μετά μας λέτε ότι η διάταξη δεν είναι ηθική και θα την πάρετε πίσω.
Προτείνατε και νομοθετήσατε οι συνοδείες των Υπουργών να μένουν σε 5άστερα και να νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να το ξεψηφίσετε κι αυτό.
Φέρνετε στη Βουλή για κύρωση 4 πολύ σημαντικές συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων, την ώρα που ένας Υπουργός και ένας Βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα καταψηφίσουν.

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΜΠΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαστε περήφανοι γιατί ανοίξαμε τον δρόμο ψηφίζοντας τα προηγούμενα χρόνια – επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο με σωστή προετοιμασία και δουλειά για αυτή την εθνική – και όχι κομματική – υπόθεση. Και είναι εθνική υπόθεση γιατί η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να αποκτήσει η χώρα.

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Η Ελλάδα χρειάζεται για λόγους γεωπολιτικούς – στο εξωτερικό – και αναπτυξιακούς – στο εσωτερικό – να ενισχύσει τη θέση της στην ενεργειακή σκακιέρα.
Η κύρωσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων σηματοδοτεί την βούληση της πατρίδας μας να προχωρήσει αποφασιστικά στην πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα πέρα από ενεργειακός κόμβος και σταυροδρόμι, μπορεί να εξελιχθεί σε πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Και μπορεί να μην γίνουμε, από την μια μέρα στην άλλη, Σαουδική Αραβία, αλλά τουλάχιστον ενισχύουμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αν θέλουμε να έχουμε αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε εξαρτημένοι – στο βαθμό που είμαστε τώρα – από τις εισαγωγές καυσίμων και άλλων ενεργειακών προϊόντων.
Θα πρέπει επίσης να ξαναδούμε και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου – όπως αυτό στην Επανομή Θεσσαλονίκης – τα οποία έχουν βρεθεί από τη δεκαετία του ’80, με βάση και τις δυνατότητες που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία Κάτι που δεν μπορούσαμε να το κάνουμε τότε, ίσως μπορούμε να το κάνουμε τώρα.

ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Δεν ξεκαθαρίστηκε από τον Υπουργό αν το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών  θα εισπράττει το 75% των εσόδων από τον ορυκτό πλούτο της χώρας ώστε να τονωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η προίκα του φυσικών μας πόρων, είναι προίκα όλων των Ελλήνων και μπορεί να διασφαλίσει ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα, ειδικά για τα νέα παιδιά που φοβούνται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ Η’ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΙ
Στη Δυτική Ελλάδα εκτός από προσμονή για τα μελλοντικά έσοδα, υπάρχει και ανησυχία.
Ένα Παρατηρητήριο της εφαρμογής των συμβάσεων αυτών ίσως θα ήταν χρήσιμο. Η παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονται τώρα, ως προς την αδυναμία των μηχανισμών κρατικού ελέγχου.
Χρήσιμη θα ήταν, επίσης, και η τακτική ενημέρωση της Βουλής για την πορεία των συμβάσεων που κυρώνουμε και θα κυρώσουμε, ώστε να έχουν οι βουλευτές και τα κόμματα διαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση για το πως πάνε τα πράγματα, για τα αποτελέσματα των ερευνών και για το αν οι εταιρείες και το δημόσιο εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει εκατέρωθεν.
Το ίδιο αποτελεσματικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ανησυχίες για το περιβάλλον. Το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον δεν είναι αμελητέος παράγοντας. Οι περιοχές ΝΑΤURA είναι πολύτιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο και αυτές.
Η αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων οφείλει να γίνεται πάντα με τις βέλτιστες τεχνικές προδιαγραφές και περιβαλλοντικές πρόνοιες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ.
Η ανταποδοτικότητα δεν είναι μόνο λεφτά.
Αν θέλουμε να ζωντανέψει ξανά η ύπαιθρος πρέπει να την κάνουμε ελκυστική σε πολλά επίπεδα, πρέπει να φτιάξουμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να εγγυάται μια καλύτερη ζωή σε όσους επιλέξουν να ζήσουν στις περιοχές αυτές. Και το σχέδιο αυτό να αποτελέσει καλό παράδειγμα – καλή πρακτική – και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που θα γίνουν έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

ViaDiplomacy Newsroom