Πρέσβης της Ελλάδας στη Βηρυτό: Παραδοσιακά καλές οι πολιτικές σχέσεις Ελλάδας – Λιβάνου
“Οι πολιτικές σχέσεις Ελλάδας – Λιβάνου είναι παραδοσιακά καλές, με την έννοια ότι δεν έχουν προβλήματα. Οικονομικά, παρότι είμαστε από τους κύριους οικονομικούς εταίρους του Λιβάνου, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα”, τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Φραγκίσκος Βέρρος.
“Οι εξαγωγές μας στηρίζονται κυρίως σε πετρελαιοειδή, που είναι μια ειδική κατηγορία. Μπορούμε να επεκταθούμε και σε άλλα προϊόντα”, υπογραμμίζει ο Έλληνας διπλωμάτης, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση της συνεργασίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 1ου Ελληνικού Φεστιβάλ Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 9 Ιουνίου, στην αρχαία πόλη της Βύβλου (το σημερινό Τζουμπάιλ ή Jbeil), ο κ. Βέρρος επισημαίνει το ενδιαφέρον ιδιωτών από τον Λίβανο για επενδύσεις στα ακίνητα και τον τουρισμό, αλλά και τις ευκαιρίες που “βλέπει” για ελληνικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών καθώς ο Λίβανος είναι σε μία φάση της οικονομικής του εξέλιξης που χρειάζεται οπωσδήποτε βελτιώσεις στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ αναφέρεται και στις προοπτικές που μπορεί να υπάρξουν σε τομείς, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, αλλά και η ενέργεια (ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές).
Σημειώνει, δε, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο Λίβανος, όπως όλη η περιοχή, έχει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που περιμένουν εκμετάλλευση. Οι ελληνικές εταιρείες, μέχρι τώρα, νομίζω ότι δεν έχουν εκμεταλλευτεί όσο θα μπορούσαν τη δυνατότητα αυτή”.
Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο κ. Βέρρος και στην ελληνική παρουσία στον Λίβανο και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελληνική Κοινότητα τόσο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων όσο και στην εξέλιξη του εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά, δε, το 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, το οποίο προσέλκυσε χιλιάδες κόσμου και έφερε πιο κοντά την Ελλάδα στους Λιβανέζους, τονίζει πως πρωτοβουλίες όπως αυτή αξίζει τον κόπο να συνεχιστούν και εξαίρει την προσπάθεια του εμπνευστή της ιδέας, του Λιβανέζου (με ελληνικές ρίζες) δημοσιογράφου Τζορτζ Ιντ (George Eid) και των συνεργατών του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρέσβη της Ελλάδας στη Βηρυτό Φραγκίσκου Βέρρου στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Πώς θα αποτιμούσατε, σήμερα, τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβάνου;
Απ.: Οι πολιτικές σχέσεις είναι παραδοσιακά καλές με την έννοια ότι δεν έχουν προβλήματα. Ο Λίβανος περιλαμβάνεται επίσης στο δίκτυο των τριμερών συνεργασιών που έχουν αρχίσει μια πενταετία τώρα, όπως και το Ισραήλ, η Αίγυπτος, πάντα η Κύπρος και η Ιορδανία. Πολιτικά έχουμε μια διευρυνόμενη συνεργασία και μια ανέφελη σχέση. Οικονομικά παρότι είμαστε από τους κύριους οικονομικούς εταίρους του Λιβάνου -λέω χαρακτηριστικά ότι για το α’ τρίμηνο του 2019 είμαστε τρίτοι προμηθευτές στον Λίβανο, μετά τη Ρωσία και την Κίνα- μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, με την έννοια ότι οι εξαγωγές μας στηρίζονται κυρίως σε πετρελαιοειδή, που είναι μια ειδική κατηγορία. Μπορούμε να επεκταθούμε και σε άλλα προϊόντα και αναφέρομαι, πρώτα απ’ όλα στα τρόφιμα αλλά και στην ενεργειακή συνεργασία, με την έννοια των εξαγωγών στις ανανεώσιμες πηγές, όπως και στα φάρμακα και τα καλλυντικά. Αυτά είναι τυχαία παραδείγματα. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Από πλευράς Λιβάνου, είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα, της οποίας οι ιδιώτες θέλουν να επενδύσουν, τόσο σε ό,τι αφορά σχετικά μικρού μεγέθους επενδύσεις, όπως είναι τα ακίνητα, όσο και πολύ μεγαλύτερου, όπως είναι πρώτα απ’ όλα ο τουρισμός, π.χ. τα ξενοδοχεία. Αυτή τη στιγμή έχω τέσσερις περιπτώσεις υπόψιν μου, που τελειώνουν ξενοδοχεία ή προχωρούν να τελειώσουν ξενοδοχεία στην Αθήνα, αλλά και άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση. Επομένως υπάρχουν πολύ σοβαρές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων. Θέλω να θυμίσω ότι ο Λίβανος είναι σε μία φάση της οικονομικής του εξέλιξης που χρειάζεται οπωσδήποτε να βελτιώσει τις υποδομές του. Είναι μία χώρα, της οποίας το οδικό δίκτυο χρειάζεται διεύρυνση, της οποίας τα τρένα είναι από χρόνια ανενεργά, της οποίας οι μεγάλες πόλεις, όπως η Βηρυτός, δεν έχουν μετρό, και η οποία πρέπει να διευρύνει το μερίδιο της ενέργειας που προέρχεται από τις ανανεώσιμες. Επίσης, οι επιχειρήσεις του Λιβάνου γνωρίζουν πολύ καλά τη συριακή αγορά, η οποία, παρά τους κινδύνους της, προφανώς αποτελεί έναν στόχο ανοικοδόμησης και θεμιτό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά αποτελεί και μια ευκαιρία κέρδους, που φυσιολογικά επιδιώκουμε όλοι.
Ερ. Απ’ ό,τι κατανοώ θεωρείτε τις τριμερείς συνεργασίες μια ευκαιρία ανάπτυξης των σχέσεων και είστε υπέρ της συνέχισης αυτών…
Απ.: Μάλιστα, υπέρ της συνέχισης και της εξειδίκευσης. Ήδη, οι δύο υπουργικές συναντήσεις στη Βηρυτό, πριν από περίπου δύο μήνες, επισήμαναν τον τουρισμό σαν προνομιακό πεδίο συνεργασίας, όπως και το εμπόριο και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Θυμίζω ότι ο τρίτος εταίρος της τριμερούς συνεργασίας είναι, βεβαίως, η Κύπρος.
Ερ.: Η Ελλάδα, με την Αίγυπτο, για παράδειγμα, έχει αναπτύξει -επειδή αναφερθήκατε στον τομέα της γεωργίας- μια συνεργασία στον τομέα της γεωργίας ακριβείας. Θα μπορούσαμε ανάλογες συνεργασίες να αναπτύξουμε και εδώ, στον Λίβανο;
Απ.: Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δουν οι ειδικοί. Εγώ, γενικά, μπορώ να πω ότι ο Λίβανος παράγει μια σειρά γεωργικών προϊόντων που είναι ανταγωνιστικά, αλλά τα οποία θα είχαν καλύτερη τύχη, ιδίως στην ευρωπαϊκή αγορά, εάν ακολουθούσαν περισσότερο τις οικολογικές προϋποθέσεις που η σημερινή αγορά όλο και περισσότερο ζητάει. Επίσης νομίζω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τομέας της έρευνας των υδρογονανθράκων. Και ο Λίβανος, όπως όλη η περιοχή, έχει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που περιμένουν εκμετάλλευση. Οι ελληνικές εταιρείες, μέχρι τώρα, νομίζω ότι δεν έχουν εκμεταλλευτεί όσο θα μπορούσαν τη δυνατότητα αυτή.
Ερ.: Μιλώντας προηγουμένως με τον υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου, είπε ότι ο Λίβανος έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα στον τομέα αυτό. Εμείς, αντίστοιχα, τι θα μπορούσαμε να πάρουμε ή να μάθουμε από τον Λίβανο ως χώρα;
Απ.: Πάντα έχεις να μάθεις από έναν εταίρο, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε. Εγώ, από πρώτης όψεως, νομίζω ότι έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από εμάς τον “τουρισμό κουζίνας”. Εξάλλου, έχουν επισημάνει τον τομέα αυτό ως τομέα προτεραιότητας στον τουρισμό. Με αυτό φυσικά δεν θέλω να πω ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτα στον τομέα αυτό, απλώς μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.
Ερ.: Η Ελληνική Κοινότητα, που αριθμεί περίπου 4.500 άτομα -καταγεγραμμένα- όπως ανέφερε η γενική γραμματέας της, μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ή και τι ρόλο παίζει τώρα;
Απ.: Πρέπει να πω ότι για την τύχη της Ελλάδας, του ελληνισμού και της πρεσβείας, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κοινότητα, η οποία δεν ζητάει βοήθεια, αλλά προσφέρει βοήθεια. Οι 4.500 Έλληνες, που πολύ σωστά σας είπε η γενική γραμματέας της Κοινότητας, αποτελούν την επιφάνεια ενός ελληνισμού περίπου 30.000 ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από μικρασιατικές οικογένειες, που κατέφυγαν εδώ υπό τις γνωστές τραγικές συνθήκες το 1922 κυρίως και σε δεύτερο λόγο από την περιοχή της Αντιόχειας, της Αλεξανδρέττας, όταν κατελήφθη από τους Τούρκους, στο τέλος της δεκαετίας του ’30. Αυτοί οι άνθρωποι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι οι συμπατριώτες μας, είναι πολύ καλά αποδεκτοί στη λιβανική κοινωνία, πρώτον επειδή είναι οικονομικά ενεργοί, δεύτερον -ίσως είναι και το κυριότερο- διότι είναι φιλήσυχοι πολίτες, οι οποίοι ακόμα και σε περιόδους, όπως η τραγική περίοδος του μεγάλου λιβανικού εμφυλίου πολέμου, δεν ταυτίστηκαν με μία παράταξη παρότι βεβαίως είναι σχεδόν όλοι χριστιανοί, αλλά εξακολούθησαν να είναι φίλοι με όλους τους Λιβανέζους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Η Ελληνική Κοινότητα για ακόμα μία φορά μπορεί να παίξει, βεβαίως, σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των σχέσεων όσο και στην εξέλιξη του εμπορίου, όχι μόνο υπέρ μας, διότι το εμπόριο δεν είναι μονοσήμαντο, μονόδρομος, αλλά και να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε όμορφα λιβανικά προϊόντα στην Ελλάδα.
Ερ.: Βρισκόμαστε εδώ, στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου, το οποίο από την πρώτη στιγμή στηρίξατε και ως πρεσβεία κι εσείς προσωπικά. Μπορούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να βοηθήσουν πραγματικά ή είναι απλώς κάτι που θα γίνει μια φορά, θα περάσει και θα ξεχαστεί;
Απ.: Η συνέχεια των πράξεών μας, όπως ξέρουμε από την εμπειρία της ζωής, εξαρτάται και από τη θέλησή μας και από την επιτυχία των πρωτοβουλιών μας. Εδώ προφανώς έχουμε να κάνουμε με μια επιτυχή πρωτοβουλία. Ήμασταν πεπεισμένοι πριν αρχίσει, αλλά τώρα που άρχισε έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πεποίθηση. Νομίζω ότι μπορούμε και αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε. Οι δε πρωταγωνιστές, που δεν είναι η πρεσβεία -η πρεσβεία το κάλυψε ως όφειλε, βοήθησε, έτρεξε- αλλά μια ομάδα δημοσιογράφων, που είτε είναι ελληνικής καταγωγής, όπως ο Τζορτζ Ιντ, που είναι πυλώνας του ελληνισμού εδώ, παρότι δεν έχει την (ελληνική) υπηκοότητα, είτε είναι στενοί φίλοι της Ελλάδας, όπως 2-3 άλλοι σπουδαίοι δημοσιογράφοι εδώ, θέλουν να συνεχίσουν, επομένως θα συνεχίσουν.