Πρέσβης Κίνας: Ελλάδα και Κίνα από κοινού στρατηγική οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»

Την πεποίθηση πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα, θα δώσει θετική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση της σινοελληνικής συνεργασίας καθώς και στις σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα θα αποτελέσει νέα αφετηρία για την εμβάθυνση της συνολικής συνεργασίας μας, προμηνύοντας ένα λαμπρότερο μέλλον για τις σινοελληνικές σχέσεις» διαμηνύει με το άρθρο του που τιτλοφορείται: «Σινοελληνικές σχέσεις με μεγαλύτερη λάμψη στη νέα εποχή».

Ο Κινέζος πρέσβης, ο οποίος συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διήμερη παραμονή του στο Πεκίνο, επισημαίνει πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα ύστερα από επτά χρόνια θα αφήσει το αποτύπωμά της στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των χωρών μας και στην έμπρακτη συνεργασία τους, καθώς και ότι ήταν πλούσια σε περιεχόμενο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 2 και 3 Νοεμβρίου ενώ είχε επισκεφθεί την Κίνα και το 2019, για τη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σαγκάη.

Ακολουθεί το άρθρο του πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Σινοελληνικές σχέσεις με μεγαλύτερη λάμψη στη νέα εποχή»:

Το φθινόπωρο έφτασε καθαρό και δροσερό και η φύση έχει μια ιδιαίτερη λάμψη. Ύστερα από πρόσκληση του κινέζου ομολόγου του Λι Τσιάνγκ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Κίνα από τις 2 έως τις 3 Νοεμβρίου. Αυτή η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα ύστερα από επτά χρόνια θα αφήσει το αποτύπωμά της στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των χωρών μας και στην έμπρακτη συνεργασία τους. Η διήμερη αυτή επίσκεψη, αν και σύντομη, ήταν πλούσια σε περιεχόμενο. Είχα την τιμή να συνοδεύσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε όλες τις δραστηριότητές του στην Κίνα και ένιωσα ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει θετική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση της σινοελληνικής συνεργασίας καθώς και στις σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Πρόκειται για ένα ταξίδι φιλίας που ερείδεται στην αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη. Τον Νοέμβριο του 2019 ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκαν ο ένας τη χώρα του άλλου με διαφορά μίας εβδομάδας, γεγονός που αποτέλεσε κορυφαία στιγμή για τις ανταλλαγές των χωρών μας. Τέσσερα χρόνια μετά, η Κίνα έχει χαράξει μια ανεξάρτητη πορεία προς τον εκσυγχρονισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά και η Ελλάδα έχει εγκαινιάσει ένα νέο στάδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής του λαού της. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα μέσα σε λιγότερο από μισό χρόνο από την επανεκλογή του, και οι συναντήσεις και συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ και τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τσάο Λετζί προδιαγράφουν τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας και Ελλάδας, δείχνοντας τη σωστή κατεύθυνση για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης και προωθώντας εκ νέου την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των χωρών μας.

Στο ταξίδι αυτό τελικός προορισμός είναι η κοινή ανάπτυξη. Κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τον συντονισμό των αναπτυξιακών στρατηγικών και την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τους, μεταξύ άλλων στις μεταφορές, τη ναυτιλία, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία και την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, προωθώντας την υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και τη μακροπρόθεσμη, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η επιτυχημένη ανάπτυξη και λειτουργία του λιμανιού επέτρεψε στην Ελλάδα να εδραιώσει τον ρόλο της ως πύλη που συνδέει την ξηρά με τη θάλασσα και την Ευρώπη με την Ασία, τονώνοντας και διευρύνοντας την έμπρακτη συνεργασία των χωρών μας. Μας χαροποίησε ιδιαιτέρως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από δύο μεγάλους κινέζικους οίκους αξιολόγησης, που έλαβε χώρα ακριβώς πριν την επίσκεψη αυτή, και που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες κινέζικες επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Προσκαλούμε επίσης τις ελληνικές εταιρείες να εξερευνήσουν την κινέζικη αγορά μέσω του μηχανισμού Συνεργασίας της Κίνας με τα Κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών κ.ά. πλατφορμών ώστε περισσότερα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να βρουν θέση στην κινέζικη αγορά.

Αυτό είναι ένα ταξίδι ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ δύο αρχαίων πολιτισμών. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι οι ανταλλαγές και η αμοιβαία μάθηση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των πολιτισμών. Μόνο μέσα από την επικοινωνία και αντλώντας διδάγματα από τα επιτεύγματα των άλλων πολιτισμών θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ισχυρή τη ζωτικότητά μας. Η σινοελληνική φιλία δεν αποτελεί μόνο μια συνεργασία μεταξύ δύο κρατών αλλά περιλαμβάνει και τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών μας. Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Απαγορευμένη Πόλη ένιωσα τη μεγάλη εκτίμηση που υπάρχει ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς μας. Κατά τη συνάντησή τους, οι ηγέτες των χωρών μας εξέφρασαν την κοινή τους πρόθεση να προωθήσουν τις διαπροσωπικές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές καθώς και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την καινοτομία, τον αθλητισμό και σε άλλους τομείς, να στηρίξουν τους μηχανισμούς πολιτιστικής συνεργασίας, όπως το Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού και το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, και να διοργανώσουν το 2024 τον Διάλογο Πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού. Η Κίνα και η Ελλάδα, οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης, θα αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και θα προαγάγουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών, συνεισφέροντας τη σοφία και τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον.

Αυτό είναι ένα ταξίδι για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Φέτος είναι η 20ή επέτειος της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει επιτευχθεί πλήρης επανεκκίνηση και ενεργοποίηση των σινοευρωπαϊκών ανταλλαγών και του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, με τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ και την αμοιβαία επωφελή οικονομική και εμπορική τους συνεργασία να ενισχύονται ταχύτατα. Η ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων συνδέεται τόσο με την ευημερία των λαών της Κίνας και της Ευρώπης, όσο και με την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να συνομιλούν και να συνεργάζονται στη βάση των αρχών της ανεξαρτησίας, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ και σημαντικός εταίρος της Κίνας, λειτουργεί ως γέφυρα, ως κρίκος για την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Η σινοελληνική συνεργασία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της σινοευρωπαϊκής συνεργασίας, ωφελώντας όχι μόνο την Κίνα και την Ελλάδα αλλά και την ανάπτυξη των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα οι ηγέτες των χωρών μας συμφώνησαν για τη σημασία της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων πενήντα ένα χρόνια πριν, οι σχέσεις των χωρών μας έχουν καταστεί πρότυπο αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ χωρών με διαφορετικά μεγέθη, πολιτικά συστήματα και πολιτισμούς. Όσο αυξάνονται οι ταραχές που γεννούν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι παγκόσμιες προκλήσεις, τόσο εντείνεται η ανάγκη για κατανόηση και επικοινωνία: μέσα από αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ειρήνη και την ανάπτυξη. Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και η αμοιβαία μάθηση μεταξύ της Κίνας και Ελλάδας, δύο χωρών που γνώρισαν ιστορικές περιπέτειες και αντιξοότητες, προσφέρει θετική ενέργεια και σταθερότητα στην τρέχουσα χαοτική διεθνή κατάσταση και αντικατοπτρίζει την ευγενή επιθυμία των λαών μας για διεθνείς σχέσεις θεμελιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη, τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα θα αποτελέσει νέα αφετηρία για την εμβάθυνση της συνολικής συνεργασίας μας, προμηνύοντας ένα λαμπρότερο μέλλον για τις σινοελληνικές σχέσεις.

ViaDiplomacy Newsroom