Πρέσβης Ιαπωνίας στο «Viadiplomacy»: Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ανοίγει επιχειρηματικές ευκαιρίες

Ο Πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Yasuro Shimizu, σε συνέντευξη του στο «Viadiplomacy» και την Κατερίνα Καλεντερίδου, αναφέρθηκε εκτενώς στην Αλεξανδρούπολη καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξής της σε ενεργειακό κόμβο.

Σημειώνεται πως ο κ. Shimizu, βρέθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενος από στελέχη Ιαπωνικών κολοσσών όπως η Mitsubishi και η Hitachi, καθώς και από εκπροσώπους ιαπωνικών ναυτιλιακών εταιρειών, όπου ενημερώθηκαν εκτενώς για τον λιμένα της πρωτεύουσας του Έβρου, ένα λιμάνι το οποίο πρόκειται λόγω της γεωστρατηγικής του σημασίας να πρωταγωνιστήσει στο ενεργειακό και όχι μόνο γίγνεσθαι της χώρας.

Ερώτηση: Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει για τους Ιάπωνες, ένα λιμάνι όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης, πόσο μάλλον δε με την “ασφάλεια” που αποπνέει η παρουσία των ΗΠΑ σε αυτό;

Απάντηση: Καθώς πλησιάζει ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ήρθα εδώ, με αρκετά στελέχη Ιαπωνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μάλιστα στη συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Ζαμπούκη, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις πως η Αλεξανδρούπολη, είναι ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις και η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να τις καλωσορίσει.

Επίσης, χαρακτηρίζω ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος της Αλεξανδρούπολης κυρίους Κ.Χατζημιχαήλ και Κ. Χατζηκωνσταντίνου, οι οποίοι μας έκαναν εκτενή ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση του λιμανιού.

Πιστεύω ότι όσοι συμμετείχαν στην εν λόγω συνάντηση, ενδιαφέρονται για κερδοφόρα έργα υποδομών, όπως λιμάνια, σιδηρόδρομους, οδικά δίκτυα και ενέργεια. Μάλιστα το γεγονός ότι συνοδευόμουν από στελέχη της Mitsubishi, της Marubeni, της Mitsui OSK και της Hitachi Rail, καταδεικνύει το εν λόγω ενδιαφέρον. Τα παραπάνω στελέχη δεν προέρχονται μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Κωνσταντινούπολη, οι επιχειρηματικές επιδιώξεις των οποίων διαφέρουν από αυτές του LNG, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ναυτιλίας.

Επισημαίνω δε, πως η Hitachi Rail είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τώρα το σύστημα του μετρό της Θεσσαλονίκης. Το σύστημα του μετρό που εισάγει η Hitachi θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα χωρίς αμαξοστοιχίες οδηγών.

Η Ιαπωνία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και όπως πολύ σωστά επισημάνατε η αμερικανική παρουσία εδώ στην Αλεξανδρούπολη συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής.

Μετά τη διεξοδική ενημέρωση που είχαν οι Ιάπωνες επιχειρηματίες, ευελπιστώ πως θα αναπτύξουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο στον τομέα των επενδύσεων αλλά και στη χρήση του ιδιαίτερα σημαντικού γεωπολιτικά και στρατηγικά λιμανιού για τις επιχειρήσεις τους.

Ερώτηση: Υπάρχουν όπως προαναφέραμε μεγάλες Ιαπωνικές εταιρείες οι οποίες

παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και αναζητούν μια κερδοφόρα επενδυτική ευκαρία , ποια πιστεύεται πως είναι αυτή για την Αλεξανδρούπολη και πόσο εφικτό είναι να συμβεί;

Απάντηση: Πιστεύω πως όχι μόνο η Mitsubishi ή η Hitachi, αλλά και πολλές άλλες ιαπωνικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Μετά τον Ιούλιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισήγαγε πολλές φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές. & η ανταπόκριση της αγοράς ήταν πολύ θετική, γεγονός που φαίνεται από τη μείωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων.

Οι ιαπωνικές εταιρείες αναζητούν πάντα καλές και κερδοφόρες ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριοποίηση και επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά την άποψή μου, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και η Ελλάδα είναι ένα καλό μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον.

Πιστεύω ότι τα στελέχη που ήρθαν μαζί μου , κατανόησαν απόλυτα τη

στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

στο πλαίσιο ευρύτερων περιοχών, όπως η περιοχή των Βαλκανίων, η Μαύρη Θάλασσα αλλά και οι ευρύτερη περιοχή.

Ερώτηση: Η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνάψει και έχουν θέσει σε εφαρμογή τη λεγόμενη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας (EPA), σύμφωνα με την οποία ενισχύεται το

εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, ποιες οι προσδοκίες σας.

Απάντηση: Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της Ιαπωνίας (EPA) ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, η οποία έχει εξαλείψει το 90% των δασμών μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Επίσης, οι ονομασίες προέλευσης των ελληνικών προϊόντων προστατεύονται πλέον στην Ιαπωνία και την ΕΕ, όπως το τυρί φέτα.

Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ δύο χωρών δεν αντιπροσωπεύει αναλογικά το γεγονός αυτό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Πιστεύω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά εμπόδια για τις επιχειρήσεις, όπως το περίπλοκο φορολογικό σύστημα, οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη επαρκούς επιβολής του νόμου ή η ανομία κ.λπ.

Ελπίζω ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία σε ένα φιλικότερο για τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Ερώτηση: Από τη θέση του Πρέσβη στην Ελλάδα, θα μπορέσετε να προωθήσετε την οικονομική διπλωματία; Θα ενθαρρύνετε τις ιαπωνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας;

Απάντηση: Φυσικά. Η οικονομική διπλωματία είναι ο κύριος πυλώνας της δουλειάς μου και η αποστολή των ιαπωνικών πρεσβειών σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν περίπου 70 ιαπωνικές εταιρείες και οι αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα. Ο κύριος τομέας δραστηριοτήτων είναι η ναυτιλία, όπως για παράδειγμα, οι παραγγελίες από Έλληνες πλοιοκτήτες σε Ιαπωνικά ναυπηγία.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τομείς επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα,

όπως τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες, τα ηλεκτρονικά, η φωτογραφία (μηχανές), η πληροφορική, εργαλεία, φαρμακευτικά προιόντα, χημικά κ.α.

Συνεχίζω τις προσπάθειές μου μέσω επισκέψεων σε ιαπωνικές εταιρείες για να ενθαρρύνω την επιχειρηματική τους δραστηριοποίηση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης είναι καθοριστικός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προσπαθεί να βελτιώσει το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και εκτιμώ ιδιαίτερα τις κυβερνητικές προσπάθειές του. Όπως ανέφερα προηγουμένως, ελπίζω ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζει για να απομακρύνει τα εμπόδια για τις ξένες επιχειρήσεις.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.