Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια: Η Βόρεια Μακεδονία εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και είναι ευάλωτη σε πιέσεις από τη Μόσχα
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια, Κέιτ Μπερνς, σε Φόρουμ για την Ενέργεια ανέφερε ότι η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας είναι απαραίτητη για να μην είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις από την Μόσχα.
«Το 2014, μια μελέτη ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο ευάλωτη σε διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, λόγω της πλήρους εξάρτησής της από τη Gazprom. Δυστυχώς, δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε, και άλλες χώρες της περιοχής εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και επομένως είναι ευάλωτες στον εξαναγκασμό », δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια.
Στο Φόρουμ επισημάνθηκε η σημασία που έχει η Ελλάδα και τα ενεργειακά της έργα για την απεξάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο. «Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την ισχυρή της δέσμευση να οικοδομήσει μια διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα και αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτρέπουμε και τις δύο χώρες να κινηθούν γρήγορα για να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια σε αυτήν τη συμφωνία », τόνισε η Μπέρνς
Ενώ σημείωσε «η στρατηγική τοποθεσία και η σύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα μέσω αγωγού θα ανοίξει ευκαιρίες για μεταφορά φυσικού αερίου στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Σερβία, επιτρέποντας σε αυτές τις αγορές να επωφεληθούν από το φυσικό αέριο χαμηλού κόστους»
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φανίν μίλησε για τη σημασία των αγορών ενέργειας, υποδηλώνοντας ότι οι νέες προμήθειες ενέργειας θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τα Βαλκάνια. «Βλέπουμε αυτό να συμβαίνει πολύ ουσιαστικά στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και την επιτάχυνση των ενεργειακών συνεργασιών, η διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία αντικατοπτρίζει αυτό. Το βλέπουμε επίσης στο πλαίσιο του αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων », είπε ο Φανόν.
«Έχετε νέα ενεργειακά εφόδια που δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά πραγματικά εξαρτάται επίσης από την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων να κοιτάξουν στο επόμενο κεφάλαιο και να κοιτάξουν το μέλλον», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Μακεδονία εγκαταλείπει τα σχέδιά της για συμμετοχή στο έργο πυρηνικού σταθμού Μπελένε της Βουλγαρίας και θα επικεντρωθεί στην επένδυση στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Ο γενικός διευθυντής των κρατικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, Βάσκο Κοβάτσεφσκι, τόνισε ότι η επένδυση στο Αλεξανδρούπολη αναμένεται να προσφέρει στη Βόρεια Μακεδονία σταθερότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας με εγκατεστημένη χωρητικότητα έως 800 μεγαβάτ, στον οποίο η χώρα μας, μέσω της εταιρείας μας, θα έχει ιδιοκτησία 25 τοις εκατό και έως 200 μεγαβάτ, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της εταιρείας όσον αφορά τη σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι.
(πηγή: balkaninsight.com)