Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ σε Αμερικανούς πολίτες: «Παραμείνετε εκεί όπου βρίσκεστε»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μιανμάρ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να «παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται», αναφέροντας ότι παρατηρούνται «στρατιωτικές κινήσεις» στην εμπορική πρωτεύουσα, τη Γιανγκόν.

Νωρίτερα, τεθωρακισμένα οχήματα θεάθηκαν στην πόλη, για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Η αμερικανική πρεσβεία έκανε επίσης λόγο για «πιθανή» διακοπή των τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τη 1 μέχρι τις 9 το πρωί.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Μιανμάρ- Πιέζει ο στρατός

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της Μιανμάρ για ένατη ημέρα διαδηλώνοντας  κατά του πραξικοπήματος την Κυριακή, έπειτα από μια δύσκολη νύχτα κατά την οποία οι κάτοικοι σχημάτισαν περιπολίες και ο στρατός καταπάτησε  νόμους για την προστασία των ελευθεριών.

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της  Γιανγκόν φορώντας λευκά και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης της Αουνγκ Σαν Σου Κι,  η οποία βρίσκεται σε κράτηση από τότε που ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνησή της την 1η Φεβρουαρίου.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα της χώρας, Νέπιντο, και στις  πόλεις Ντάβεϊ και  Γουαϊμα.  

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Μιανμάρ εδώ και μία δεκαετία.

Πάνω από 384 άτομα έχουν συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες, σύμφωνα με την ομάδα Assistance Association for Political Prisoners. «Ενώ η διεθνής κοινότητα καταδικάζει το πραξικόπημα, ο Μιν Ονγκ Χλάινγκ χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει για να υποκινήσει τον  φόβο και την αστάθεια», δήλωσε η  ακτιβίστρια Wai Hnin Pwint Thon από την ομάδα δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο Burma Campaign UK, αναφερόμενη στον αρχηγό του στρατού .

«Σταματήστε να απαγάγετε πολίτες»

Πολλοί διαδηλωτές στη Γιανγκόν κρατούσαν πλακάτ που καλούσαν τις αρχές να «σταματήσουν να απαγάγουν ανθρώπους τη νύχτα».

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν αργά το Σάββατο για περιπολίες στους δρόμους της  Γιανγκόν και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλη της χώρας Μανταλάι, φοβούμενοι επιδρομές της αστυνομίας για συλλήψεις πολιτών. Οι περιπολίες επίσης οργανώθηκαν από ένα γενικότερο αίσθημα φόβου που δημιουργήθηκε έπειτα από την απόφαση της χούντας να απελευθερώσει χιλιάδες κρατούμενους.

Σε άλλες  γειτονιές, ομάδες κυρίως νεαρών ανδρών χτυπούσαν γλάστρες και ταψιά για να ηχήσουν τον συναγερμό καθώς κυνηγούσαν πιθανούς υπόπτους.

Οι ανησυχίες για αύξηση της  εγκληματικής δραστηριότητας έχουν αυξηθεί από την Παρασκευή, όταν η χούντα ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 23.000 κρατούμενους, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν συνεπής με τη «δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού κράτους με ειρήνη, ανάπτυξη και πειθαρχία», υποστηρίζοντας πως αυτή η κίνηση ήταν κάτι που «θα ευχαριστούσε το κοινό».

Φωτογραφίες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων όμως η αυθεντικότητα δεν έχει επαληθευτεί, πυροδότησαν φήμες ότι οι κρατούμενοι προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχές πυροβολώντας ή δηλητηριάζοντας τα αποθέματα νερού.

Καταζητούνται επτά ακτιβιστές

Η χούντα, υπό τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με επτά ακτιβιστές, τους πιο γνωστούς στη χώρα, τους οποίους αναζητά επειδή φέρονται να υποκίνησαν τις διαδηλώσεις.

“Αν εντοπίσετε τους καταζητούμενους που αναφέρονται εδώ ή αν έχετε πληροφορίες για το θέμα, ενημερώστε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα”, ανέφερε η χούντα σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Όσοι τους προσφέρουν καταφύγιο, θα είναι αντιμέτωποι με επιπτώσεις βάσει του νόμου”.

Εξάλλου η χούντα επανέφερε αργά χθες Σάββατο νομοθεσία που προβλέπει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στις αρχές τυχόν επισκέπτες που έχουν οι οποίοι πρόκειται να περάσουν τη νύκτα στο σπίτι τους.

Από την 1η Φεβρουαρίου που κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί έχουν θέσει υπό κράτηση περίπου 400 πολιτικούς, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, γιατροί και φοιτητές.

Στον κατάλογο με τους επτά “καταζητούμενους” βρίσκεται και ο Μιν Κο Νάινγκ, προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος του 1988, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας.

Χάρη στις διαδηλώσεις του 1988 η Αούνγκ Σαν Σου Κι αναδείχθηκε ως βασική προσωπικότητα του δημοκρατικού κινήματος στη Μιανμάρ και της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991. Αφού πέρασε πολλά χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό βρέθηκε επικεφαλής της Μιανμάρ το 2015.

Έκτακτες εξουσίες στις δυνάμεις της τάξης

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ διεύρυνε χθες Σάββατο τις έκτακτες εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες πλέον μπορούν να διεξάγουν έρευνες σε σπίτια χωρίς να έχουν ένταλμα αλλά και να θέτουν υπό κράτηση πρόσωπα για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς την άδεια δικαστή.

Την Παρασκευή το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους επιτροπές επαγρύπνησης πολιτών σε διάφορες πόλεις της Μιανμάρ, αρμόδιες να παρακολουθούν τις γειτονικές σε περίπτωση επιχειρήσεων για τη σύλληψη αντιφρονούντων.

Εξάλλου εκατοντάδες μοναχοί οργάνωσαν προσευχή μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

“Οι Βιρμανοί θέλουν τη δημοκρατία και τους στηρίζουμε”, έγραψε η πρεσβεία στο Twitter σε ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Οι διεθνείς επικρίσεις για την κατάσταση στη Μιανμάρ είναι πολλές, όμως η χούντα δεν φαίνεται να κλονίζεται.

Οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την εξουσία σεβόμενοι το Σύνταγμα και έχουν ζητήσει από τους δημοσιογράφους στη χώρα να σταματήσουν να κάνουν λόγο για “πραξικοπηματική κυβέρνηση”.

“Ενημερώνουμε (…) τους δημοσιογράφους και τα όργανα του Τύπου να μην γράφουν με σκοπό να προκαλέσουν ταραχές”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εστάλη από το υπουργείο Ενημέρωσης στην ένωση ξένων ανταποκριτών. Σε αυτό ζητείται επίσης από τους δημοσιογράφους να ακολουθούν “τη δεοντολογία των μέσων ενημέρωσης” όταν μεταδίδουν τα γεγονότα στη χώρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

ViaDiplomacy Newsroom