Πρέπει να επιστρέψουμε πίσω – Οι Αζέροι να δώσουν την αφορμή
«Εντύπωση προκάλεσε στην Ελληνική κοινή γνώμη ο «επιθετικός μονόλογος» του καθεστωτικού ηγέτη του Αζερμπαϊτζαν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στην διάρκεια της συνάντησης με τον νέο Έλληνα Πρέσβη, Νίκο Πιπερίγκο. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ έκανε αναφορές για «αδελφούς Τούρκους» καθώς επίσης και για δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του ο έμπειρος Έλληνας Διπλωμάτης παρακολουθούσε ατάραχος το αγωνιώδες μήνυμα που έστελνε ο Ιλχάμ Αλίγιεφ.»
Αυτή ήταν η εισαγωγή άρθρου του «V» λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον Έλληνα Πρέσβη. Το άρθρο ανέφερε επίσης, «ο Νίκος Πιπερίγκος εκτός από έμπειρος διπλωμάτης είναι και πολύ καλός γνώστης της Βαλκανικής ιστορίας, των σλάβων, και κυρίως, των λαών που δέχονται τις πιέσεις από την Ρωσία. Ακούγοντας τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζαν είναι βέβαιο ότι είχε ήδη αποδικωποιήσει τις αναφορές του»
Ένα μήνα μετά, στις 7 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά σε κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν. «Σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν. Σε συνέχεια του διαβήματος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Ν. Πιπερίγκος, εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια».
Στις 12 Ιανουαρίου (2021) ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έβαλε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι δύο ηττημένοι του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Την ίδια στιγμή το Μπακού, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζαν, μετατρέπεται σε μια νέα «Καζαμπλάνκα». Πρέσβεις, Διπλωμάτες, Αξιωματούχοι, στελέχη εταιρειών και «εταιρειών», προσπαθούν να πλασαριστούν δίπλα στον Αλίγιεφ, άλλοι για να σφίξουν και άλλο την θηλιά που του έβαλαν Τούρκοι και Ρώσοι, και άλλοι για να την χαλαρώσουν.
Η μόνη χώρα που δεν βρίσκεται στο Μπακού και δεν συμμετέχει η δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις, είναι η Ελλάδα. Και Αθήνα πρέπει να επιστρέψει (το γνωρίζουν στο ΥΠΕΞ) γιατί μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει, αλλά να κάνει και παρεμβάσεις. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την θέση που έχει η χώρα στον Νότιο Διάδρομο. Είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα από την οποία διέρχεται ο Τap , και από εδώ το αέριο της Κασπίας Θάλασσας μεταφέρεται στην Νότια Ευρώπη (Ιταλία) στα Βαλκάνια (Βουλγαρία – Δυτικά Βαλκάνια)
Ο Νότιος Διάδρομος είναι σημαντικός (η Ελλάδα δηλαδή) είναι απαραίτητος και για χώρες όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές. Στο ίδιο άρθρο του «V» που αναφέρθηκε στην αρχή σημειωνόταν επίσης «η Κασπία Θάλασσα έχει τεράστια αποθέματα και η μόνη διέξοδος τους προς την Ευρώπη είναι η Τουρκία. Και δεν είναι μόνο το Αζερμπαϊτζαν. Ένας άλλος Στρατηγικός Ενεργειακός παράγοντας για την Ευρώπη και την Τουρκία, είναι το Τουρκμενιστάν. Μάλιστα την δήλωση αυτή την έκανε πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας. Η ίδια πηγή ανέφερε «η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, των διαδρόμων και των προμηθευτών είναι βασικός στόχος της πολωνικής στρατηγικής στον ενεργειακό τομέα» Επίσης ανέφερε ότι η Πολωνία υποστηρίζει την κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ένα έργο το οποίο μαζί με τον EastMed, και τους σταθμούς Κερτς (Κροατία, Ρεβυθούσας και Αλεξανδρούπολης, μειώνουν την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και λειτουργούν ανταγωνιστικά σε έργα όπως ο Nord Stream 2. «Κατά την άποψή μας, το Τουρκμενιστάν μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο έργο στις επόμενες φάσεις», σημείωσε η πηγή του Πολωνικού ΥΠΕΞ. Το Τουρκμενιστάν με τα τεράστια αποθέματά του θα μπορούσε να είναι μία από τις βασικές χώρες που θα ενταχθούν στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Περισσότερα από 190 πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στο έδαφος του Τουρκμενιστάν, και τα αποθέματα υδρογονανθράκων πεδίων βαθέων υδάτων στην Κασπία Θάλασσα ανέρχονται σε 12 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου και περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR Elshad Nasirov, δήλωσε το 2019 ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου μπορεί επίσης να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν. Ο Νότιος Διάδρομος εκτός των TANAP, TAP, θα περιλαμβάνει και τον αγωγό Νότιου Καυκάσου (SCP)»
Ενώ κατέληγε «από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στην μέση τεράστιων συμφερόντων. Από την μια οι χώρες του Καυκάσου που θέλουν την Τουρκία στο δυτικό άρμα για να μπορούν μεταφέρουν την ενέργεια τους εκτός Ρωσικής επιρροής, και από την άλλη το σύνολο των χωρών της Ευρώπης -πλην Γερμανίας- που θέλουν να απεξαρτηθούν από την πολιτική της Μόσχας που ασκεί μέσω της ενέργειας.»
Ένας άλλος λόγος που ο Νίκος Πιπερίγκος πρέπει να επιστρέψει στο Μπακού, είναι ο ίδιος. Πρόκειται για έναν Διπλωμάτη που οι γνώσεις του για την περιοχή είναι τέτοιες, πολιτικά-ιστορικά-πολιτισμικά, που πραγματικά μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες, καλύτερα από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν παρά από την Αθήνα.
Εδώ θα πρέπει να πούμε μια αλήθεια, την αφορμή για την επιστροφή θα πρέπει να την δώσουν οι ίδιοι οι Αζέροι. Όσο και φάνηκε ότι ο Αλίγιεφ την ημέρα που συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη έκανε επίθεση στην Ελλάδα, η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Ήταν ένα μήνυμα στην Δύση ότι απειλείται από την Τουρκία και Ρωσία, κάτι που αποδείχθηκε αλλά και βάζει σε κίνδυνο πλέον το πολιτικό του μέλλον.