Πούτιν και Βούσιτς θα μιλήσουν στις 25 Νοεμβρίου στο Σότσι για ενέργεια και S-400

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα έχει συνομιλίες με τους Ρώσους Προέδρους Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη στο θέρετρο Σότσι της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Πριν από την επίσκεψή μου στο Σότσι θα συναντηθώ με τον Σέρβο μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ. Εκπροσωπεί μια άλλη χώρα. Δεν πάμε μαζί στην Ρωσία», είπε ο Αλεξάνταρ Βούσιτς όταν ρωτήθηκε αν ο Μίλοραντ Ντόντικ θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες με τον Πούτιν.

Ο Βούτσιτς είπε νωρίτερα ότι σε μια συνάντηση με τον Πούτιν στις 25 Νοεμβρίου σχεδιάζει να συζητήσει την τιμή του φυσικού αερίου για τη Σερβία. Σύμφωνα με τον Σέρβο ηγέτη, η πρώτη προσφορά στο Βελιγράδι ήταν 780-790 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Παραδέχτηκε ότι αυτή η τιμή ήταν πολύ υψηλή για τη χώρα του. Σε μια συνεδρίαση της Ρωσοσερβικής Διακυβερνητικής Επιτροπής στις 7 Οκτωβρίου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ είπε ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Σερβία μέχρι το τέλος του έτους.

Rosoboronexport: Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας για τη Σερβία το συντομότερο δυνατό

Η «Rosoboronexport» είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό να εξετάσει την αίτηση της Σερβίας για προμήθεια συστημάτων αεράμυνας, δήλωσε στο RIA Novosti ο γενικός διευθυντής της «Rosoboronexport» Alexander Mikheyev στο τέλος της έκθεσης Dubai Airshow 2021.

«Προς το παρόν, η Rosoboronexport δεν διεξάγει προσυμβατικές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας. Ωστόσο, σε περίπτωση αίτησης από τη σερβική πλευρά, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις αιτήσεις της για προμήθεια ρωσικών αμυντικών προϊόντων ως το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε

Η Σερβία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη . Το Βελιγράδι έχει ήδη αγοράσει επτά ελικόπτερα Mi-17 και Mi-35 από τη Ρωσία , έλαβε ως δώρο έξι μαχητικά MiG-29 και δέκα BRDM-2MS. Απέκτησε επίσης το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 . Η Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρα Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι η Σερβία θέλει να έχει ένα ρωσικό συγκρότημα S-400 , αλλά δεν μπορεί ακόμη να το αντέξει οικονομικά.

Να σημειωθεί ΄πως τον Νοέμβριο του 2019 η Σερβία είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια απόκτησης των S-400 υπό την απειλή των Αμερικανικών κυρώσεων. «Η Σερβία δεν σκοπεύει να αγοράσει πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400 ρωσικής κατασκευής», είχε δηλ΄ώσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση RTS.

Λίγες ώρες πριν από την δήλωση αυτή, ο Βούσιτς είχε παρακολουθ΄ήσει την άσκηση Σλαβική Ασπίδα-2019 στην οποία συμμετείχαν Σερβικές και Ρωσικές δυνάμεις με τον ίδιο να εξετάζει προσωπικά τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 και ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Pantsyr-S, τους οποίους τελικά προμηθεύτηκε. Αφού εξέτασε τους S-400, ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι μια μέρα η Σερβία θα μπορούσε να αγοράσει αυτά τα συστήματα, αλλά αυτή τη στιγμή στη χώρα λείπουν 500 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους. Ο Βούτσιτς είχε πει τότε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί τους S-400 από τη Ρωσία ως δώρο.

(πηγή: tass, ria)

ViaDiplomacy Newsroom