Πούτιν και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν : Η «προνομιακή συμμαχία» μας θα γίνει ισχυρότερη

Η Ρωσία και η Αρμενία δεσμεύτηκαν την Τρίτη να ενισχύσουν τους πολιτικούς, οικονομικούς δεσμούς τους και την ασφάλεια παρά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά τις συνομιλίες τους , ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσαν ότι η «προνομιακή συμμαχία» των κρατών τους θα γίνει ισχυρότερη.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Νικόλ Πασινιάν εξέφρασαν ανησυχία για τη χρήση μονομερών περιοριστικών μέτρων από μια σειρά χωρών», είπαν, αναφερόμενοι ξεκάθαρα στις δυτικές κυρώσεις. «Εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ξεπεράσουν από κοινού τις προκλήσεις που προκαλούνται από αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων στον τομέα της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών, των logistics κ.λπ.».

Συγκεκριμένα, ανέφεραν, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να «διευκολύνουν τη ροή ρωσικών επενδύσεων στην Αρμενία».

Επισκεπτόμενος τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, ο Αρμένιος υπουργός Οικονομίας Kerobian είπε ότι το ρωσο-αρμενικό εμπόριο, το οποίο ανήλθε συνολικά σε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, άρχισε να μειώνεται τον Μάρτιο. Είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για να «εξαφανίσουν επειγόντως τα αίτια της παρακμής και να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη».

Λόγω των στενών οικονομικών της δεσμών με τη Ρωσία, η Αρμενία αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από τις δυτικές κυρώσεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας (CBA), η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προβλέψει ότι η οικονομία της Αρμενίας μετά βίας θα αναπτυχθεί φέτος.

Σε μια άλλη αναφορά για την σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Πούτιν και ο Πασινιάν εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για «την επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέρη σκοπεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές τάσεις στον τομέα αυτό», αναφέρεται στην κοινή τους δήλωση.

«Οι ηγέτες βασίζονται στην υπόθεση ότι κανένα κράτος, ένωση ή συνασπισμός δεν μπορεί ή δεν πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά του σε βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών», προσθέτει, επαναλαμβάνοντας ένα ρωσικό επιχείρημα κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

ViaDiplomacy Newsroom