Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν σιτηρά σε μια σειρά από ιδιαίτερα άπορες αφρικανικές χώρες

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν σιτηρά σε μια σειρά από ιδιαίτερα άπορες αφρικανικές χώρες τους επόμενους μήνες και μπορεί να αντικαταστήσει την Ουκρανία στην παράδοση τροφίμων στην Αφρική γενικά, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «ενδιαφέρεται ειλικρινά για την περαιτέρω εμβάθυνση των πολυμερών εμπορικών, επενδυτικών και ανθρωπιστικών δεσμών» με την αφρικανική ήπειρο. Υποσχέθηκε να αυξήσει τις ποσοστώσεις για τους Αφρικανούς φοιτητές στα ρωσικά πανεπιστήμια και προέτρεψε τις χώρες της ηπείρου να στραφούν πιο ενεργά σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.

Σχετικά με τη συμφωνία σιτηρών

Κανένας από τους όρους της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν έχει εκπληρωθεί. «Η Ρωσία συμφώνησε να συμμετάσχει στη λεγόμενη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που περιείχε ότι τα παράνομα εμπόδια στην εξαγωγή των σιτηρών και των λιπασμάτων μας στις παγκόσμιες αγορές θα αρθούν. «Στην πραγματικότητα, τίποτα» από όσα συζητήθηκαν ή υποσχέθηκαν στη Μόσχα δεν έχει συμβεί.»

Ένας άλλος λόγος για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία ήταν η επιθυμία παροχής τροφίμων και λιπασμάτων σε χώρες που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, σε σχεδόν ένα χρόνο, η συμφωνία σιτηρών εξήχθη συνολικά 32,8 εκατομμύρια τόνους φορτίου από την Ουκρανία, περισσότερο από το 70% των οποίων κατευθύνθηκε σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Σομαλία και μια σειρά από άλλες χώρες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 3% του συνολικού όγκου, που είναι λιγότερο από 1 εκατομμύριο τόνους.

Η Ρωσία είναι σε θέση να υποκαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά τόσο σε εμπορική βάση όσο και με τη μορφή δωρεάν βοήθειας προς τις πιο άπορες χώρες της Αφρικής. Ειδικά από τη στιγμή που περιμένουμε άλλη μια ρεκόρ συγκομιδής φέτος».

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει 25.000-50.000 τόνους σιτηρών δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες. Αυτές οι χώρες είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία. «Θα παραδώσουμε επίσης αυτά τα προϊόντα στους καταναλωτές δωρεάν».

Η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει τις αφρικανικές χώρες με ρωσικά λιπάσματα, τα οποία είναι αποκλεισμένα στα ευρωπαϊκά λιμάνια, δωρεάν, όπως ανέφερε.  Όμως «μόνο δύο μικρές παρτίδες από τους 262.000 τόνους τέτοιων λιπασμάτων κατάφεραν να σταλούν: 20.000 τόνοι στο Μαλάουι και 34.000 τόνοι στην Κένυα», παρόλο που ήταν μια «καθαρά ανθρωπιστική ενέργεια», τόνισε

«Αναδύεται μια παράδοξη εικόνα: αφενός οι δυτικές χώρες εμποδίζουν την προμήθεια των σιτηρών και των λιπασμάτων μας και αφετέρου, θα το πω ευθέως, μας κατηγορούν υποκριτικά για την τρέχουσα κρίση στα παγκόσμια τρόφιμα. αγορά», είπε ο Πούτιν.

Η Αφρική είναι ικανή να παράγει τρόφιμα για να τραφεί. Και η Ρωσία είναι «έτοιμη να μοιραστεί την τεχνογνωσία της στη γεωργική παραγωγή με τις αφρικανικές χώρες και να παράσχει βοήθεια για την εισαγωγή των πιο προηγμένων τεχνολογιών».

Για τη βιομηχανία και το εμπόριο

Η εμβάθυνση της βιομηχανικής συνεργασίας Ρωσίας-Αφρικής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα ρωσικά βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και του κατασκευαστικού εξοπλισμού, είναι ευρέως γνωστά και έχουν μεγάλη ζήτηση στην ήπειρο. «Περισσότερο από το 50% των ρωσικών προμηθειών στην Αφρική είναι μηχανήματα, εξοπλισμός, χημικά προϊόντα και τρόφιμα».

Στο εγγύς μέλλον, η Ρωσία αναμένει να εγκαινιάσει μια ρωσική βιομηχανική ζώνη στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου: η κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων παραγωγής θα ξεκινήσει εκεί ήδη από φέτος και στο μέλλον τα προϊόντα που παράγονται εκεί θα εξάγονται σε ολόκληρη την Αφρική .

Ο διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική παράδοση ρωσικών αγαθών στην Αφρική. «Φυσικά, αυτός ο διάδρομος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση – για την προμήθεια αφρικανικών αγαθών στη ρωσική αγορά».

«Για περαιτέρω επέκταση ολόκληρου του εμπορικού και οικονομικού δεσμού, είναι σημαντικό να μετατοπιστούν πιο δυναμικά οι χρηματοοικονομικοί διακανονισμοί για τις εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ρουβλίου». Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αφρικανικές χώρες για την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τους υποδομής, για τη σύνδεση τραπεζικών ιδρυμάτων με το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία, το οποίο επιτρέπει τη διενέργεια διασυνοριακών πληρωμών ανεξάρτητα από τα δυτικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα και επιβάλλουν περιορισμούς.

Στην ενέργεια

Περισσότερα από 30 πολλά υποσχόμενα ενεργειακά έργα με τη συμμετοχή της Ρωσίας σε 16 αφρικανικές χώρες βρίσκονται τώρα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η συνολική ισχύς των ενεργειακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι περίπου 3,7 GW, ανέφερε

Οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αφρική αυξήθηκαν 2,6 φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Rosatom κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό El Dabaa στην Αίγυπτο. «Η κρατική εταιρεία μπορεί να παρέχει στις αφρικανικές χώρες τη μοναδική της τεχνογνωσία και τις παγκοσμίως μοναδικές τεχνολογίες στον τομέα της μη ενεργειακής χρήσης του ειρηνικού ατόμου, για παράδειγμα, στην ιατρική και τη <…> γεωργία.» είπε ο Πούτιν

Στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως σχεδόν 35.000 φοιτητές από την Αφρική σπουδάζουν σε ρωσικά πανεπιστήμια, «και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο». Η ποσόστωση για την εκπαίδευση των Αφρικανών σε βάρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έχει αυξηθεί κατά δυόμισι φορές σε τρία χρόνια και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα ανέλθει σε περισσότερα από 4.700 άτομα».

Η Ρωσία σχεδιάζει να ανοίξει παραρτήματα κορυφαίων ρωσικών πανεπιστημίων στην Αφρική. «Στενή συνεργασία με αφρικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καθιερωθεί επίσης στο πλαίσιο του Ρωσοαφρικανικού Δικτύου Πανεπιστημίου».

Η Μόσχα προτείνει να «διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ρωσόφωνων σχολείων σε αφρικανικές χώρες». Η υλοποίηση τέτοιων έργων στη ρωσική γλώσσα και η εισαγωγή των υψηλών εκπαιδευτικών προτύπων της χώρας μας θα αποτελέσουν το καλύτερο θεμέλιο για περαιτέρω αμοιβαία επωφελή και ισότιμη συνεργασία», σημείωσε

Στα ΜΜΕ

Η Ρωσία προτείνει «να εργαστεί για τη δημιουργία ενός κοινού χώρου πληροφοριών στη Ρωσία και την Αφρική, εντός του οποίου αντικειμενικές, αμερόληπτες πληροφορίες για τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο θα μεταδίδονται σε ρωσικό και αφρικανικό κοινό».

Γίνονται εργασίες για το άνοιγμα γραφείων των κορυφαίων ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων TASS, της Russia Today και της τηλεόρασης RT , VGTRK και Rossiyskaya Gazeta .

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom