Πούτιν-Ερντογάν ανησυχούν έντονα για τους «Τζο Μπαϊντενόπουλο» και «Τζέφρι Παιατόπουλο»

Έχουν περάσει ήδη 24 ώρες από την στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής των Αμερικανικών εκλογών και το σύνολο των ηγετών του κόσμου έσπευσαν -ανεπίσημα μέσω social και δηλώσεων – να συγχαρούν τον 46ο Αμερικανό Πρόεδρο. Αντίθετα ο Τούρκος Πρόεδρος μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Από την μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος αν και είναι σαφώς πιο ψύχραιμος και πιο προετοιμασμένος για την εκλογή Δημοκρατικού Προέδρου, θα πρέπει να ανησυχεί έντονα αφού η πολιτική του Ομπάμα από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Βόρεια Αφρική θα εφαρμοστεί πλήρως χωρίς δικές του παρεμβάσεις να την αναβάλλουν.

Ο Πούτιν θα δει και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες του Τζο Μπάιντεν να ενισχύουν την Ουκρανία και πολύ πιθανόν μέσα στο 2021 το Κίεβο να γίνεται πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να δείξει η Συμμαχία ότι επανεκκινεί μετά την εποχή Τραμπ που την οδηγούσε σε διάλυση, ειδικά την Νατιοανατολική πτέρυγα.

Επίσης ο Τζο Μπάιντεν θερμός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείο θα επιδιώξει να ολοκληρωθούν οι σχέσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας με όλες τις εκκλησίες και η αναγνώριση του Επιφάνειου ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ο τελευταίος μάλιστα πρόκειται να επισκεφτεί την Κύπρο σε μια εποχή που οι σχέσεις της Μόσχας με την Λευκωσία βρίσκονται σε αναθεώρηση.

Και αν ο Τζο Μπάιντεν «βαφτίστηκε» μόνος του «Μπαϊντενόπουλος» σε σχετική εκδήλωση της ομογένειας, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, το «Παιατόπουλος» του το έδωσαν οι Τούρκοι. Οι συνεχείς δηλώσεις στήριξης του Τζέφρι Πάιατ για τα Ελληνοτουρκικά αλλά και στάση του υπό την διοίκηση Τραμπ, εξόργιζε Τούρκους – Ρώσους, και πλέον ήρθε η στιγμή να μάθουν οι Έλληνες γιατί η στάση του Τζέφρι Πάιατ είχε διπλή αξία για την χώρα.

Πρώτα από όλα πολεμήθηκε υπογείως όσο κανείς άλλος Πρέσβης από τμήμα του Ελληνικού πολιτικού συστήματος και ο νους μην πάει στο ΚΚΕ. Στις 19 Απριλίου 2019 το «Viadiplomacy» κάνει γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρέσβης θα παραμείνει στην Ελλάδα για έναν ακόμη χρόνο, και ουσιαστικά η είδηση αυτή επιβεβαιώνεται από τον ίδιο με retweet που κάνει στον προσωπικό του λογαριασμό. Δύο μήνες πριν ο Τζέφρι Πάιατ δέχεται επιθέσεις από την ομογένεια για τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ζητούν μέχρι και την απομάκρυνση του. Ο έμπειρος διπλωμάτης κατάφερε να φέρει την Αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κοντά με τα Αμερικανικά συμφέροντα «αναίμακτα», χωρίς να αφήνει περιθώρια αντιπολίτευσης από την Νέα Δημοκρατία.

Οι επιθέσεις στον Τζέφρι Πάιατ συνεχίστηκαν και από την «φιλογερμανική» πτέρυγα της ΝΔ και σε άρθρο του V τον Απρίλιο του 2020 σημειωνόταν «αγκάθι σε αυτή την προσπάθεια των «Γερμανόφιλων» ήταν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει υλοποιήσει τους σχεδιασμούς που έχει φέρει την Ελλάδα σε σχέση ισχύος και είχε αναπτύξει μια άριστη σχέση συνεργασίας με τα στελέχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η παραμονή του στην Ελλάδα κατά ένα χρόνο, σηματοδοτούσε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να συνεχίσουν και με την Νέα Δημοκρατία την συνεργασία αυτή και να είναι συνέχεια της προηγούμενης  Η προσπάθεια που έγινε  από ΜΜΕ, φιλικά προς την Πειραιώς, να απαξιωθεί ο Αμερικανός Πρέσβης και να τελειώσει την θητεία κανονικά στην Ελλάδα, δεν βρήκαν χώρο, μάλιστα έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα»

Όμως η μεγαλύτερη δυσκολία του Τζέφρι Πάιατ ήταν να ισορροπήσει σε αυτό το περιβάλλον, και στην πολιτική του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την Τουρκία. Μεθοδικά, αναδεικνύοντας διαρκώς την σημασία της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ όσο αφορά την ενέργεια, και σε πολλές περιπτώσεις διακινδυνεύοντας την καριέρα του, έφερνε την Αμερικανική Διπλωματία προ τετελεσμένων κερδίζοντας ακόμη και την στήριξη του Ρεπουμπλικανικού τμήματος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το μέγεθος της πόλωσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ντόναλντ Τραμπ έγινε κατανοητό στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο μέσα από τις Αμερικανικές εκλογές και από την στάση του ίδιου του Τραμπ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι λοιπόν σε ποιο περιβάλλον ο Δημοκρατικός Τζέφρι Πάιατ στήριζε τα Ελληνικά συμφέροντα που είχαν άμεση σύνδεση με των ΗΠΑ αλλά όχι με την προσωπική Διπλωματία του Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιλαμβανόμαστε γιατί οι Ρώσοι (Πρεσβεία Αθήνα-Κρεμλίνο) απαντούσαν σε κάθε δήλωση του, και γιατί ακόμα και οι εντολοδόχοι του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Θράκη του έκαναν επιθέσεις μέσα στα Τεμένη

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.