Πούτιν: Δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για τον Ναβάλνι
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε κατά την συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για το περιστατικό με τον Αλεξέι Ναβάλνι επειδή όπως είπε «αν κάποιος κόντεψε να πεθάνει, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να ασκείται ποινική δίωξη».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τα μέλη του συμβουλίου για το ότι με δική του εντολή ελέγχονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό και πως με την υπόθεση ασχολείται η Ανακριτική Επιτροπή. «Αναλύουμε τα στοιχεία, που βρίσκονται στην διάθεση των ανακριτικών αρχών», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε Ρώσους εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν στην από κοινού έρευνα του περιστατικού με τον Ναβάλνι. Είπε μάλιστα ότι «οι εμπειρογνώμονες είναι έτοιμοι να επισκεφθούν και την Γαλλία και την Γερμανία και την Ολλανδία που ισχυρίζονται ότι βρήκαν δηλητηριώδεις ουσίες, αλλά κανείς δεν μας προσκαλεί».
Εξέφρασε μάλιστα την απορία γιατί κανείς από τους δυτικούς εταίρους δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Παράλληλα προσέθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στο ζήτημα αυτό. «Παρέδωσαν στον διεθνή οργανισμό τα στοιχεία. Είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε, ελάτε με τα στοιχεία, δείξτε μας πού βρίσκεται αυτό το Novichok», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι εισήχθη στο νοσοκομείο της πόλης Όμσκ στις 20 Αυγούστου. Στην συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την οικογένεια «Νοβιτσόκ». Την ύπαρξη του νευροτοξικού παράγοντα επιβεβαίωσαν εργαστήρια της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μεταβιβάσθηκαν στον ΟΑΧΟ. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι στις βιολογικές εξετάσεις που έγιναν στην Ρωσία δεν βρέθηκαν ίχνη του συγκεκριμένου νευροτοξικού παράγοντα, αποδίδοντας μάλιστα την αδιαθεσία του Ναβάλνι σε συμπτώματα παγκρεατίτιδας, με τον Ναβάλνι να ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν είχε παγκρεατίτιδα.