Πόσους πολέμους χρειάζεται η Τουρκία για να πουλήσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα;

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην παραγωγή ελικοπτέρων της ρωσικής εταιρείας Russian Helicopters στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του RDIF Κονσταντίν Ζουμπάνοφ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε Ρώσο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Μόσχα.

Αυτή είναι μόνο μια είδηση από τις δεκάδες που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα και αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Άρματα, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, μέχρι και αεροσκάφη πρόκειται να κατασκευάσει μέσα σε μια δεκαετία

Αν αυτό είναι εφικτό, είναι βέβαιο το κόστος από την έρευνα μέχρι την υλοποίηση, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Τέτοια εξοπλιστικά για να επιβιώσουν χρειάζονται πελάτες και κυρίως, εμπόλεμες περιοχές.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι, πως χώρες όπως οι Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία αλλά και άλλες, θα αφήσουν την Τουρκία να γίνει προμηθευτής σε βασικά εξοπλιστικά προγράμματα Αραβικών και Μουσουλμανικών χωρών.

Αυτό που βέβαια έχει την σημασία του είναι πως όλα τα εξοπλιστικά της Τουρκίας, είναι εξαρτημένα από τις χώρες που αναφέραμε. Τα περιβόητα άρματα μάχης δεν έχουν καν δικό τους κινητήρα, οι επιθετικά ελικόπτερα που κατασκευάζει δεν πετάνε χωρίς το οκ των Ιταλών, τα υποβρύχια είναι άμεσα εξαρτημένα από τους Γερμανούς, όσο για τα αεροσκάφη, ίσως ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιράν και επαναφέρουν σε πτητική κατάσταση ένα αεροσκάφος όπως το F5.

Η αλήθεια πίσω από όλες αυτές τις ειδήσεις με τα εξοπλιστικά, είναι ότι η Τουρκία έχει κάνει τεράστια άλματα σε βιομηχανίες που παράγουν όπλα χαμηλής ισχύος. Αυτό της δίνει την δυνατότητα να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε διασπορά αυτών των προγραμμάτων σε πολλές χώρες.

 

ViaDiplomacy Newsroom