Ποσό στενές είναι οι οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ ;

Τις στενές οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Κατάρ αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Al Monitor χαρτογραφώντας τις επενδύσεις των εταιρειών και του κράτους του Κατάρ στην Τουρκία καθώς και τη συμμετοχή των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών στο Κατάρ.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει η ιστοσελίδα οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενές και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan επιδιώκει την επαύξηση και ενδυνάμωση των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το  Al Monitor καταριανά οικονομικά συμφέροντα αγόρασαν ποσοστό ή ολόκληρες εταιρείες στην Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια με την αποδοχή της Τουρκικής κυβέρνησης ακόμα και σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως τράπεζες τηλεοπτικά κανάλια και αμυντικές βιομηχανίες.

Πιο ειδικά, πρόσφατα πωλήθηκε σε οικονομικά συμφέροντα του Κατάρ η μεγαλύτερη εταιρεία τσαγιού κρατικών συμφερόντων Caykur, ενώ είχε προηγηθεί η πώληση του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού Digiturk, το 50% της αμυντικής βιομηχανίας κατασκευής τροχαίου υλικού BMC, των τραπεζών Finansbank και ABank, και την εταιρεία πτηνοτροφικών τροφίμων Banvit.

Σημαντική είναι επίσης η παρουσία των καταριανών εταιρειών στον τομέα της τουρκικής κτηματαγοράς αφού η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας υποσχόταν μέχρι πρόσφατα σημαντικά κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Τουρκίας προωθεί την τουριστική αξιοποίηση των Ποντιακών Άλπεων στις παράκτιες περιοχές της Μαύρης θάλασσας σε συνεργασία με το Κατάρ, με στόχο την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και την προσέλκυση Αράβων τουριστών.

Τέλος το 2017 η Τουρκία φιλοδοξεί να πωλήσει στο Κατάρ στρατιωτικό υλικό (μεταξύ αυτών και 1.000 τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα διαφορετικού τύπου) αξίας 2 δις ευρώ σημαντικό μέρος θα παραχθεί στην καταριανών συμφερόντων εταιρεία BMC.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων του Κατάρ στην Τουρκία ξεπερνά τα 1,5 δις δολάρια, από τα οποία τα 1,2 δις δολάρια ήρθαν στην Τουρκία από το Κατάρ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αφού οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν τα 141 δις δολάρια.

Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από την Αραβική χώρα, η οποία έχει επενδύσει σε αγορές του εξωτερικού συνολικά 53 δις δολάρια.

Από την άλλη πλευρά οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ έχουν υπογράψει συμβάσεις για την εκτέλεση έργων ύψους 21,2 δις δολαρίων από τις οποίες έχουν υλοποιήσει έργα ύψους 13,7 δις δολαρίων και συνεχίζουν την εκτέλεση των υπολοίπων συμβάσεων.

Οι τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει τμήματα των έργων υποδομής της χώρας, όπως την κατασκευή του Μετρό της Doha, λιμάνια, οδικό δίκτυο, καθώς και την κατασκευή των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2022.

Η τουρκική παρουσία στο Κατάρ πρόκειται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια και δεν θα περιοριστεί μόνο στις οικονομικές συνεργασίες.

Με μεθοδικά βήματα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan ξεκίνησε το 2014 την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, όταν υπογράφηκε η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Doha για την κατασκευή αεροναυτικής βάσης στο Κατάρ όπου θα φιλοξενηθούν Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Τουρκικό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2015 και στις αρχές του 2016 ξεκίνησε η κατασκευή της με στόχο να ολοκληρωθεί το 2018. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναπτύξουν σε πρώτη φάση στη νέα βάση 600 στρατιωτικούς, η οποία μελλοντικά θα μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 3.000 στρατιωτικούς, οι οποίοι θα αποτελούν την άτυπη φρουρά της χώρας μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αραβικής χώρας.

Η διοίκηση της βάσης θα ασκείται από κοινού από ένα Τούρκο και ένα Καταριανό Στρατηγό και θα φιλοξενεί άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Τουρκικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες η Τουρκική Αεροπορία πρόκειται να αναπτύξει στην νέα βάση στο Κατάρ 8 μαχητικά F-16C/D καθώς και μια φρεγάτα, μια πυραυλάκατο και αριθμό περιπολικών σκαφών.

Οι παραπάνω κινήσεις επιβεβαιώνουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της τουρκο-καταριανής οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας, με το Κατάρ να ενισχύει οικονομικά την Τουρκίας και την Άγκυρα να αποτελεί πλέον ένα σημαντικό στρατιωτικό εταίρο και προμηθευτή στρατιωτικού υλικού της Αραβικής χώρας.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.