Πόσο «Πάιατ» μπορεί να γίνει η Ζαχάροβα στην Ελλάδα

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη φημολογία από ΜΜΕ, ότι η Μαρία Ζαχάροβα πρόκειται γίνει ένοικος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Είναι βέβαιο πως πρόκειται για μια διαρροή η οποία έχει προφανείς σκοπούς, να μετρηθούν αντιδράσεις και να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον σε μια συζήτηση η οποία θα άλλαζε μια ατζέντα στην χώρα από περιφερειακές ειδήσεις που αφορούν την Ρωσία, όπως η δράση Ρώσων μισθοφόρων και υλικών στην Λιβύη, οι πιέσεις που δέχτηκε ο Βούσιτς από Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του στην Σερβία πριν λίγα 24ωρα, η και οι πιέσεις που δέχεται ο Μπορίσοφ στην Βουλγαρία.

Ας υποθέσουμε όμως ότι η Μαρία Ζαχάροβα θυσιάζει το λαμπρό μέλλον που έχει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μόσχας και έρχεται στην Ελλάδα ως Πρέσβειρα. Η «θυσία» αυτή είναι λογικό να συνοδεύεται με μια θεαματική στροφή πολιτικής προς την Ελλάδα και την περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία εγκαινιάζει μια πιο «Δυτική» προσέγγιση στην Ελλάδα

Στις βαλίτσες της εκτός από «Βενζίνη» θα πρέπει να κουβαλάει και κάτι το οποίο θα κάνει τις δύο χώρες να ταυτιστούν. Η Ρωσία είναι ένα μεγάλο «Πρατήριο Βενζίνης» , ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας τεράστιος «Βενζινάς» , με την Ελλάδα όμως να έχει επιλέξει άλλο προμηθευτή. Η επιλογή της Ελλάδας ως κόμβος ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, δεν έχει οικονομικές προεκτάσεις, αλλά γεωπολιτικές, γεωοικονομικές με την Αθήνα να πασχίζει να αγγίξει και τα γεωστρατηγικά οφέλη.

Η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια ώριμα έκανε την επιλογή της και προσπαθούσε να πάρει την πρώτη θέση στην πολιτική των ΗΠΑ. Για τους Αμερικανούς είναι αδιάφορο ποιος θα κερδίσει , όπως στην περίπτωση Ελλάδας – Τουρκίας, τους ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά τους. Και ακριβώς στο σημείο που η Αθήνα έψαχνε πως θα γίνει προτεραιότητα, εμφανίστηκε ο Τζέφρι Πάιατ και εφεύρε τον τρόπο. Μέσα σε μόλις 4 χρόνια κατάφερε να εφαρμόσει στο απόλυτο την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά κυρίως, να να κάνει την πολιτική της Ουάσινγκτον να κατανοήσει ότι η δουλειά της θα γίνει εδώ, στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τζέφρι Πάιατ στοχοποιείται από τους Ρώσους και “αγχώνει πολιτικούς στην Ελλάδα

Για να το πετύχει όλο αυτό ο Αμερικανός Πρέσβης είχε εργαλεία, αμερικανικά κεφάλαια για επενδύσεις, την νέα αμυντική συνεργασία, εταιρείες πρόθυμες να συμμετέχουν σε αλλαγές στην Ελλάδα και μια δική αντζέντα στο τρόπο εφαρμογής, τέτοια που ακόμα και η ιδεολογική στροφή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα προς τις ΗΠΑ, έγινε «αναίμακτα» πολιτικά

Η Μαρία Ζαχάροβα λοιπόν αν αποφασίσει να ακολουθήσει την πετυχημένη «συνταγή» του Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα από όλα να δει τα λάθη του παρελθόντος, σε ένα παρελθόν που το μόνο ενδιαφέρον ήταν πως να πουλάει η Μόσχα «Βενζίνη» στην Αθήνα. Και όπως αναφέραμε, στο θέμα της Ενέργειας τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει και με την τελευταία συμφωνία Gazprom – Ομίλου Μυτιληναίου.

Το μόνο που απομένει είναι η Ρωσία να εκμεταλλευτεί τον νέο σημαντικό ρόλο που αποκτά λόγω των εξελίξεων η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Αν η Ρωσία αποφασίσει μια προσέγγιση με την Συμμαχία, η Αθήνα είναι ο ιδανικός χώρος για την εξέλιξη μιας νέας σχέσης. Η παραδοσιακή σχέση των δύο χωρών, η μη συμμετοχή της σε αποστολές του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές Χώρες, και ανάγκη της Μόσχας να βρίσκεται ενεργά στο Αιγαίο με οποιοδήποτε τρόπο, είναι κάποιες από τις συνθήκες.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι η Μόσχα θα πρέπει να έχει μια πιο Δυτική προσέγγιση στις επαφές της στην Αθήνα, να γίνει πιο «Πάιατ» και φιλική. Πολιτικές όπως σε Αγγλία, Ολλανδία, Λευκορωσία και άλλες, δεν θα έχουν καμία τύχη, σε μια χώρα που αυτό το διάστημα μετράει φίλους και εχθρούς

Τέλος, αν η Μαρία Ζαχάροβα έρθει στην Ελλάδα, και αν ο νέος ένοικος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα είναι γυναίκα από γειτονική χώρα, στην περιοχή οι Αμερικανοί θα έχουν τέσσερις γυναίκες Πρέσβειρες (Αθήνα, Τίρανα, Σκόπια, Σόφια) και την Ζαχάροβα απέναντι

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.