Πώς ξετυλίγεται το κουβάρι της επικοινωνιακής προπαγάνδας στη Θράκη – Ένα ακόμη μάθημα για το επίσημο Κράτος

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις νεολαίων «Αλληλέγγυων» στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού , όπως ήταν επόμενο, κορυφώθηκαν με σειρά εκδηλώσεων και την κατάληψη δημοσίων κτηρίων. Ανάμεσά τους ήταν και το Δημοτικό Μέγαρο Κομοτηνής το οποίο παρέμεινε σχεδόν μία εβδομάδα κλειστό για τους δημότες του Δήμου Κομοτηνής.

Η κριτική που δέχθηκε η επίσημη Δημοτική Αρχή από μέσα ενημέρωσης και πολίτες , για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα τη διασπορά αβάσιμων εκτιμήσεων και τοποθετήσεων ακόμη και από τον Δήμαρχο Κομοτηνής με τη μορφή διαρροών ή σχολίων που όλα κατέληγαν σε δύο βασικές έννοιες: η «κακή» αστυνομία και οι ομάδες «κοινωνικού αυτοματισμού» (μέλη εθνικιστικών και εγκληματικών οργανώσεων). Πριν ένα χρόνο ακριβώς είχαν κάνει την εμφάνισή τους κείμενα σε κεντρικά αθηναϊκά έντυπα για την δραστηριοποίηση «ταγμάτων εφόδου» στην ελληνική Θράκη.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που η επίσημη ελληνική Πολιτεία αλλά και οι αρμόδιοι για την εικόνα της περιοχής δεν αντιλαμβάνονται ότι δίνουν την αφορμή σε μηχανισμούς οργανωμένων ψυχολογικών και πληροφοριακών επιχειρήσεων σε βάρος της Ελλάδας από εξωθεσμικά και εξωχώρια κέντρα που κινούνται , ενδεχομένως, βάσει συντεταγμένου σχεδίου. Η δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πληθυσμού της Θράκης αποτελούν , σε πολλές περιπτώσεις, τη βάση για πολιτική προπαγάνδας με ευρύτερες προεκτάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Επίσημης Έκθεσης του ΟΑΣΕ για «εγκλήματα μίσους» των χωρών μελών που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2014, και περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλαν τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη & Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η αστυνομία κατέγραψε για το 2013 109 εγκλήματα μίσους, για το 2012 1 έγκλημα μίσους, για το 2011 δεν έχει στοιχεία, για το 2010 2 εγκλήματα μίσους και για το 2009 2 εγκλήματα μίσους

Στην Έκθεση του ΟΑΣΕ υπάρχει και σαφής αναφορά για τις «επιθέσεις μίσους» που σημειώθηκαν το 2013 στην δυτική Θράκη στο διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2014 και ήταν κατά μελών και φορέων της « τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης» , κατά μουσουλμανικών νεκροταφείων και τζαμιών.

Την σχετική αναφορά είχει παραδώσει στα όργανα του ΟΑΣΕ η Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) . Στην αναφορά του ΟΑΣΕ περιλαμβάνονται η επίθεση που έγινε στο κέντρο της Ξάνθης στις 29 Μαρτίου το 2013 στον μέλος μειονότητας Τζουνέιτ Σερντάρ, η επίθεση που έγινε στην “ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής” στις 27 Δεκεμβρίου το 2013, το κομμένο κεφάλι χοιρινό που άφησαν κάποιοι στις 13 Απριλίου το 2014 σε μεστζίτ στην Αλεξανδρούπολη και το στην Ρόδο σκισμένες σελίδες Κορανιού με μπροσούρες της Χρυσής Αυγής πέταξαν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο στις 23 Φεβρουαρίου το 2014.

Να επισημάνουμε ότι τον Απρίλιο του 2014 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας  είχε παρουσιάσει την ετήσια έκθεση για το έτος 2013, χωρίς πουθενά να γίνεται λόγος για επιθέσεις ρατσιστικής βίας ή μίσους στην Δυτ. Θράκη.

Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση για το έτος 2013, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 166 περιστατικά ρατσιστικής βίας με τουλάχιστον 320 θύματα: τα 143 περιστατικά αφορούν μετανάστες ή πρόσφυγες, ενώ τα υπόλοιπα 22 ήταν κατά ΛΟΑΤ ατόμων και 1 εναντίον υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συνηγόρου θυμάτων).

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε υπόψη μας ποια ήταν η επίσημη απάντηση της ελληνικής πλευράς σε μία καλοδουλεμένη επιχείρηση τουρκικής προπαγάνδας φορείς της οποίας είναι οργανώσεις με ανθελληνική δράση και με αλυτρωτικές επιδιώξεις, φορείς του τουρκικού εθνικισμού στην Ελλάδα.

Να επισημάνουμε ότι τον προσεχή Μάϊο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή το ετήσιο συνέδριο της FUEN μέλος της οποίας είναι και η άνω αναφερθείσα Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF)  και σίγουρα θα καταβληθεί προσπάθεια να κατηγορηθεί η ελληνική πλευρά για πλημμελή σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων , τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα  έχει λάβει και τα εύσημα από την Έκθεση του State Department για την μειονοτική της πολιτική. Στην ίδια έκθεση άλλωστε καταγράφονται ξεκάθαρα ο ρόλος της Άγκυρας και οι  πρακτικές εκτουρκισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων, επιβεβαιώνοντας τα επί χρόνια καταγγελλόμενα σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται οι Πομάκοι της Θράκης για να αρνηθούν την ταυτότητά τους και να δηλώσουν Τούρκοι.

Καθώς προβλέπεται το προσεχές έτος, να είναι χρονιά έντονης πολιτικής κινητικότητας στη χώρα μας, καλό θα ήταν το επίσημο ελληνικό Κράτος να αφήσει έξω από τους καθημερινούς πολιτικούς ανταγωνισμούς τα Εθνικά Θέματα, να ενισχύσει τη Διπλωματία της Ισχύος και τους μηχανισμούς της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και αντι-προπαγάνδας.

Επίσης οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οι θεσμικοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, η Εκκλησία και όλοι οι εν δυνάμει εμπλεκόμενοι παράγοντες επιβάλλεται να δρουν συντονισμένα και να μην δίνουν αφορμές σε μία τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή αποφεύγοντας το εθνοσωτήριο lifestyle, διότι η Θράκη δεν κινδυνεύει!

Οι μειονοτικοί πληθυσμοί που συνδημιουργούν αρμονικά στη Θράκη, ευτυχώς,δεν αποτελούν μηχανισμούς αποδόμησης και για αυτό θα πρέπει να απομακρύνονται και να απωθούνται όλοι εκείνοι που δυναμιτίζουν την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.

Τέλος, ήρθε η ώρα να ενταχθεί και η Κομοτηνή στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων και να αποκτήσει την εμπειρία της διπλωματίας των πόλεων!

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.