Πως το ISIS αφανίζει τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής

To Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία (ISIS) έχει απαγάγει τουλάχιστον 220 Ασσυριους χριστιανούς από χωριά της βορειοανατολικής Συρίας σύμφωνα με το βρετανικό Syrian Observatory for Human Rights. Οι απαγωγές έγιναν όταν το ISIS κατέλαβε δέκα χωριά που κατοικούνται από την αρχαία αυτή χριστιανική μειονότητα κοντά στην Hasaka, μια πόλη που ήταν υπο τον έλεγχο κυρίως των Κούρδων

Ωστόσο το ΙSIS δεν έχει παραδεχθεί ότι έχει κάνει τις απαγωγές. Το Syrian Observatory for Human Rights παρακολουθεί τις συγκρούσεις χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο πληροφοριών που έχει σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου πολέμου To ISIS δολοφονεί μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και σουνίτες μουσουλμάνους οι οποίοι δεν ορκίζονται πίστη στο «ισλαμικό χαλιφάτο» του . Tην περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα το φρικιαστικό βίντεο με τους μαχητές του να αποκεφαλίζουν εν ψυχρό 21 αιγύπτιους χριστιανούς Κόπτες στη Λιβύη.

Οι Ασσύριοι είναι αρχαίο έθνος που κάποτε κατοικούσε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία και που αποτελούσαν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ιράκ. Όμως γενοκτονίες από τους Άραβες και από τους Οθωμανούς ανάγκασαν τα 2/3 του ασσυριακού έθνους να μεταναστεύσουν σε Ευρώπη και Αμερική.

Οι χριστιανοί σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής υποφέρουν και συνεχίζουν να υποφέρουν από την βαρβαρότητα και τις διακρίσεις εναντίων τους. Μετά την αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ το 2003 ο αριθμός των Ασσυρίων χριστιανών μειώθηκε από 1.4 εκατομμύριο σε 300.000. Η μάχη για την εξουσία μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών τους ανάγκασε να φύγουν ή εκτοπιστούν. Η επανάσταση του 2011 στην Αίγυπτο προκάλεσε ταραχές μεταξύ χριστιανών Κοπτών (10% του πληθυσμού) και μουσουλμάνων και στο Λίβανο οι χριστιανοί Μαρωνίτες μειώθηκαν στο 20%  του πληθυσμού.

Η διεθνή κοινότητα και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης πρέπει να λάβουν οπωσδήποτε μέτρα για τη διαφύλαξη της χριστιανικής μειονότητας στις χώρες της Μέσης Ανατολής με οποιοσδήποτε κόστος και να μην αφήσουν το ISIS να επιβάλλει τη δικιά του «σύγκρουση πολιτισμών».

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.