Πώς κατάφερε η Ρωσία να χάσει περισσότερα από 2000 τανκς στην Ουκρανία;
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου από την οργάνωση πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx, ο αριθμός των οπτικά επαληθευμένων απωλειών ρωσικών τανκς στην Ουκρανία έφτασε το 2000.
«Αυτή η λίστα περιλαμβάνει μόνο κατεστραμμένα οχήματα και εξοπλισμό για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία φωτογραφιών ή βίντεο. Ως εκ τούτου, η ποσότητα του εξοπλισμού που καταστράφηκε είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που καταγράφεται εδώ», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, περίπου 1.239 άρματα μάχης έχουν καταστραφεί, 106 τανκς έχουν υποστεί ζημιές, 113 εγκαταλείφθηκαν και 544 αιχμαλωτίστηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα στη μάχη.
Πολλές εικόνες με κομμένους πυργίσκους και καμένα κουφάρια ρωσικών τανκς έχουν γίνει πρωτοσέλιδα, διαβρώνοντας την εικόνα του αήττητου του ρωσικού στρατού.
Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η απειλή από τους αντιαρματικούς πυραύλους, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό της Ουκρανίας καθιστά τα ρωσικά άρματα μάχης ευάλωτα στα σύγχρονα πεδία μάχης, θέτοντας πολύ υψηλό κίνδυνο για το πλήρωμά τους.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) , η Ρωσία έχασε από 1.845 έως 3.511 άρματα μάχης στην Ουκρανία. Υπήρξαν μεγάλες απώλειες του άρματος μάχης T-72B3.
Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι οι άνευ προηγουμένου απώλειες τανκς ανάγκασαν τον ρωσικό στρατό να αποσύρει τα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής.
Οπτικά στοιχεία έδειξαν ότι τανκς άνω των 70 ετών, όπως το T-54 και το T-55, τραβήχτηκαν και αναπτύχθηκαν στην πρώτη γραμμή, σηματοδοτώντας μια οπισθοδρόμηση στον ρωσικό στρατό αφού έχασε τα περισσότερα από τα άρματα μάχης του από τα ουκρανικά πυρά.
Ορισμένοι στρατιωτικοί παρατηρητές κατηγορούν την ευπάθεια των ρωσικών αρμάτων μάχης λόγω του σχεδιασμού και της δομής τους στο πλαίσιο της σύγχρονης μάχης, ενώ άλλοι την έχουν κατηγορήσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, καθώς και στις συνεχείς αποτυχημένες στρατηγικές πεδίου μάχης που συνέβαλαν στη δρομολόγηση των τεθωρακισμένων της. μονάδες.
Πώς κατάφερε η Ρωσία να χάσει τόσα τανκς;
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική εμπιστοσύνη των Ρώσων είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης νωρίς στη σύγκρουση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης στο Κίεβο, όταν ένας τεράστιος αριθμός τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων εξαφανίστηκαν σε διαδρομές προς τα βόρεια της πόλης.
Καθώς η επίθεση απέτυχε, καταλήφθηκαν πολλά τανκς.
Ορισμένες αρχικές απώλειες τανκς αποδίδονταν στις κλιματικές συνθήκες που περιόριζαν την κίνηση τους.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και βετεράνος του ινδικού στρατού, αντισυνταγματάρχης JS Sodhi (σ.σ.) είπε στους EurAsian Times, « Η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στην Ουκρανία όταν οι χειμώνες ήταν στο αποκορύφωμά τους στην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι, με το χιόνι να καλύπτει ολόκληρο το έδαφος στην Ουκρανία, ήταν βαρύ με περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα το έδαφος να είναι μουσκεμένο. Οι Ρώσοι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να περιορίσουν την κίνηση των στρατευμάτων και των τανκς τους στους παγωμένους δρόμους.
Στον πόλεμο τεθωρακισμένων, δίνεται έμφαση στη διάσπαρτη κίνηση των αρμάτων μάχης σε μεγάλες προσόψεις κατά μήκος της χώρας για να μεγιστοποιηθεί η επίδραση και η αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των συνθηκών του εδάφους, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτά τα άρματα μάχης έγιναν εύκολοι στόχοι για τους Ουκρανούς στρατιώτες εξοπλισμένους με τους πιο πρόσφατους κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM).
Το πυροβολικό του εχθρού και το πεζικό που κρατά αντιαρματικά κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM) έχουν αποτελέσει τεράστια απειλή για τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της Ρωσίας. Αυτά τα ATGM έγιναν ουσιαστικά το πρώτο σύμβολο του ουκρανικού αγώνα ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει εξοπλίσει τα περισσότερα άρματα μάχης του με Explosive Reactive Armor (ERA) που είναι ένας τύπος τεθωρακισμένης θωράκισης που χρησιμοποιεί εκρηκτική δύναμη για να εκτρέψει βλήματα και να αμυνθεί από πλησιέστερους πυραύλους και βλήματα. Ωστόσο, τα ουκρανικά ATGM όπως το Javelin και το Stugna-P χρησιμοποιούν θερμικούς αισθητήρες που τους επιτρέπουν να διεισδύσουν στον ERA.
Εκτός από τα θανατηφόρα ATGM, η Ουκρανία χρησιμοποίησε επίσης UAV αυτοκτονίας για να καταστρέψει ρωσικά τανκς από ψηλά, όπου ήταν πιο ευάλωτα.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι Ουκρανοί πεζοναύτες μοιράστηκαν μια συλλογή βίντεο που δείχνουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) να στοχεύουν ρωσικά άρματα μάχης.
Φοβούμενη συχνές επιθέσεις UAV, η Ρωσία κατέφυγε σε πολλούς άλλους τρόπους προστασίας για τα άρματα μάχης και το πυροβολικό της – όπως τα κλουβιά. Ονομάζεται επίσης θωράκιση, πανοπλία ράβδου, θωράκιση κλωβού και θωράκιση stand-off, αυτές είναι μοναδικές άμυνες που χρησιμοποιούνται σε βαριά στρατιωτικά οχήματα για να μειώσουν τη ζημιά που προκαλείται από τα ισχυρά εκρηκτικά αντιαρματικά όπλα (HEAT).
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους έναντι της σύγχρονης δύναμης πυρός έχει αμφισβητηθεί από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που πιστεύουν ότι αυτές οι δομές έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στη σύγχρονη μάχη, όπως αναλύθηκε προηγουμένως σε βάθος από τους EurAsian Times.
Εκτός από την υποδειγματική απόδοση που επιδεικνύουν οι Ουκρανοί που χρησιμοποιούν αιχμής ATGM και τροποποιημένα UAV, οι τακτικές της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης έχουν επισημανθεί ως ο πιο σημαντικός παράγοντας στις τεράστιες απώλειες αρμάτων μάχης που συγκεντρώθηκαν από τον στρατό της.
Για παράδειγμα, παρόμοια με την επίθεση με τανκς στο Κίεβο πέρυσι, ο ρωσικός στρατός βάδισε στις ουκρανικές θέσεις στο Vuhledar, κοστίζοντας τους περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στο πεδίο της μάχης για τον ρωσικό στρατό στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Σύμφωνα με αρκετές αναφορές και παρατηρήσεις από ειδικούς, ρωσικά άρματα μάχης χτυπήθηκαν από ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους Javelin ενώ περιπλανώνονταν σε ανοιχτά πεδία χωρίς μεγάλη υποστήριξη.
Έχουν επίσης παρατηρηθεί να οδηγούν απευθείας σε ναρκοπέδια πριν ανατιναχτούν, μερικές φορές το ένα μετά το άλλο.
Ένα άλλο σημαντικό σφάλμα που επισημάνθηκε από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ήταν η αποτυχία του ρωσικού στρατού να χρησιμοποιήσει μια στρατηγική συνδυασμένων όπλων για να προστατεύσει τα άρματα μάχης του, κάτι που θα είχε πρόσθετη υποστήριξη και θα ενσωμάτωσε την πανοπλία του με άλλες μονάδες. Σε αρκετές περιπτώσεις όπου τα άρματα μάχης του καταστράφηκαν, φέρεται να στερούνταν μηχανοποιημένης υποστήριξης πεζικού.
Ωστόσο, μετά τις αυξανόμενες απώλειες που οδήγησαν στον ρωσικό στρατό να χάσει το πρόσωπο στο εσωτερικό καθώς και εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει προσαρμόσει τις στρατηγικές της στο πεδίο της μάχης για να εξορθολογίσει τις επιχειρήσεις αρμάτων μάχης και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες.
Πρόληψη απωλειών δεξαμενών
Μια έκθεση σχετικά με τις μεταβαλλόμενες στρατιωτικές τακτικές της Ρωσίας που δημοσιεύθηκε από τη δεξαμενή σκέψης RUSI με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε μια προοπτική για το πώς η Ρωσία έχει περιορίσει τις επιχειρήσεις αρμάτων μάχης για να αντιμετωπίσει τις εκπληκτικές απώλειες.
Με τίτλο «Meatgrinder: Russian Tactics in the Second Year of Invasion in Oυκρανία», η έκθεση αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις των ρωσικών τανκς υποφέρουν λόγω των τακτικών αλλαγών και της προστασίας των δυνάμεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία έχει αυξήσει τη χρήση ERA στα άρματα, ακόμη και σε επιφάνειες που δεν χρειάζονται προστασία ERA. Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι οι Ουκρανοί χειριστές ATGM τους ενημέρωσαν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, χτύπησαν ρωσικά άρματα μάχης, αλλά δεν μπορούσαν να τα καταστρέψουν.
Αν και το ERA είναι αρκετά ισχυρό, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πού βρίσκονται τα αδύναμα σημεία ενός ρωσικού τανκ, ώστε να μπορούν να το καταστρέψουν με μία βολή. Για παράδειγμα, τα σημεία μεταξύ του πυργίσκου και της μπροστινής πλάκας, καθώς και οι ράγες,θα μπορούσε να αναγκάσει τους Ρώσους χειριστές να εγκαταλείψουν το όχημα.
«Αυτό συμβαίνει επειδή η κινητικότητα ενός άρματος θεωρείται το καλύτερο μέσο προστασίας από το πυροβολικό και η επιβίωσή του τίθεται σε κίνδυνο εάν ακινητοποιηθεί», ανέφερε η έκθεση. Παρατήρησε επίσης ότι υπήρξαν μάχες στον απόηχο του συμβάντος για την κατάσχεση εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
Οι Ρώσοι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί όταν οδηγούν τα τανκς τους σε ουκρανικούς σχηματισμούς. «Η ρωσική χρήση τεθωρακισμένων έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης», ανέφερε η έκθεση RUSI.
Ως μέρος μιας νέας στρατηγικής, τα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται κυρίως για υποστήριξη πυροβολικού και πυρός, καθώς και για επιδρομές σε ουκρανικές θέσεις, αν και η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περιστασιακά ορισμένα από τα παλαιότερα άρματα μάχης για να υποστηρίξει επιχειρήσεις παραβίασης σε αστική μάχη.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική συμβάλλει στη μείωση των απωλειών, εμποδίζει επίσης τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη δύναμη πυρός, την κινητικότητα και το σοκ που φέρνουν τα άρματα μάχης για να επιτύχουν και να εκμεταλλευτούν τις προόδους στο πεδίο της μάχης, μειώνοντας έτσι τη συνολική επιθετική ικανότητα της Ρωσίας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ρώσοι έχουν τροποποιήσει τα άρματα μάχης τους για να τα προστατέψουν από τους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους. Προστίθεται αντιθερμικός εξοπλισμός σε οχήματα και αμυντικές θέσεις.
Οι αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερύθρων για να κλειδώνουν σε έναν στόχο, είναι λιγότερο αποτελεσματικοί λόγω του αλλοιωμένου καταστρώματος του κινητήρα και της θερμότητας.
Επίσης, οι Ρώσοι αλλάζουν τις ώρες της ημέρας που συμμετέχουν σε μάχη. Οι ρωσικές δυνάμεις ανακάλυψαν ότι οι μάχες το σούρουπο και την αυγή, όταν η θερμοκρασία του οχήματος είναι πιο παρόμοια με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος του περιβάλλοντος, είναι πλεονεκτικό όταν προσπαθούν να καμουφλάρουν την πανοπλία τους από ουκρανικά πυραυλικά συστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η περίσταση αναφέρεται ως «θερμική διασταύρωση» και σε τέτοιες στιγμές, τα ρωσικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν μέσω θερμικών εικόνων, καθιστώντας τα σημαντικά λιγότερο ευάλωτα.
Οι Ρώσοι, σύμφωνα με την έκθεση, πέτυχαν κάπως «σε σημαντική μείωση της πιθανότητας καταστροφής από διάφορους τύπους ATGM», αλλά κατάφεραν να το κάνουν μόνο «επιβάλλοντας μια σειρά τακτικών περιορισμών» στην πανοπλία τους, η οποία τελικά μείωσαν την αποτελεσματικότητα των δεξαμενών τους.
Μια ουκρανική αντεπίθεση με χρήση των δυτικών αρμάτων μάχης που παραδόθηκαν στο Κίεβο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω τον ρωσικό στρατό, ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τεράστιες απώλειες των πολεμικών του μηχανών.
(πηγή: eurasiantimes.com)