Πως και γιατί οι Τούρκοι θα επιδιώξουν το κλείσιμο του Πρίνου – Ο ρόλος των βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Στις 6/02/2025 με πρωτοβουλία των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ (πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), κατατέθηκε ερώτηση στην βουλή για το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην υποθαλάσσια περιοχή στον Πρίνο Θάσου, ένα έργο το οποίο ανήκει σε ένα σύνολο έργων που αλλάζει το γεωοικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Η ερώτηση περιέχει φράσεις όπως, «οι τοπικές κοινωνίες της Θάσου και της Καβάλας βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση», «σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, σε κάποιες χώρες, είτε βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, είτε, σε κάποιες άλλες, έχει απαγορευτεί», «τα παραπάνω σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στην υποθαλάσσια περιοχή δίπλα στα παράλια της Θάσου, νησιού που υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και οι ντόπιοι αποκαλούν «ναυαρχίδα» του τουρισμού για ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», «με ποια κριτήρια και ποιες δικλείδες ασφαλείας επιλέχθηκε η Θάσος και συγκεκριμένα η υποθαλάσσια περιοχή του Πρίνου».

Από την ερώτηση συνολικά διαφαίνεται πως οι βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης έχουν (;) άγνοια για τα όσα συμβαίνουν στον κόλπο της Καβάλας, για τον οποίο ανησύχησαν εντελώς ξαφνικά, όπως για την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων Θάσου – Καβάλας οι οποίοι βλέπουν όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει παράλληλη ανάπτυξη τουρισμού και εμπορικής δραστηριότητας του Πρίνου. Αγνοούν πως η εταιρεία που ανέλαβε το έργο , η Energean, εκτός από την επιτυχημένη πορεία της εντός και εκτός Ελλάδας, έχει πετύχει τις υψηλότερες αξιολογήσεις από ανεξάρτητους αξιολογητές με κριτήρια το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) και έχει επανειλημμένα βραβευθεί για τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα στον Πρίνο, έργο το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από την Κομισιόν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Recovery and Resilience Facility και του Connecting Europe Facility, θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο περιβάλλον, αφού θα αποτρέπει την έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ατμόσφαιρα, καθώς αυτές θα αποθηκεύονται σε παλαιά και, πλέον, εξαντλημένα κοιτάσματα στη λεκάνη του Πρίνου. Επιπλέον, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα δεσμεύσουν προς αποθήκευση τις εκπομπές τους, καθώς θα τις απαλλάξει από το σημαντικό κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών C02, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλές τιμές, έχοντας ακολουθήσει το ράλι των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Αυτό όμως που δεν αγνοούν οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της Νέας Αριστεράς, είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η λεκάνη της Καβάλας. Εκτός του ότι ο Πρίνος από γεωλογικής πλευράς θεωρείται η μόνη κατάλληλη στην Ελλάδα και πλέον ασφαλής και διεθνώς περιοχή προς αποθήκευση, όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο του «V» η λειτουργία του Πρίνου έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η Energean κράτησε όρθιο τον Πρίνο [ειδικά την περίοδο 2010 – 2014 αλλά και στη διάρκεια του κορωνοιού] με μεγάλο κόστος και μαζί κράτησε όρθιο και όλο τον νομό στην πιο δύσκολη περίοδο της χώρας.

Η πτώση του Πρίνου θα «νέκρωνε» όχι μόνο τον νομό (στις υποδομές και τα οφέλη του Πρίνου αναπτύχθηκε ο τουρισμός στην Καβάλα) αλλά και τα μελλοντικά σχέδια της χώρας για κυριαρχία στα ενεργειακά. Αυτη η εξέλιξη είναι αρνητική για την Τουρκία όπως ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ένα έργο που έδιωξαν «Καβαλιώτικοι κύκλοι», οι ίδιοι άνθρωποι που αντιδρούν σήμερα στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Στόχος η οικονομική απενεργοποίηση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής

Αν το έργο ματαιωθεί – πράγμα αδύνατον – κερδισμένη θα είναι μόνο η Τουρκία. Αν δεν ολοκληρωθεί το έργο όλες οι μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα είτε θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους, είτε να μεταφερθούν σε άλλες χώρες χωρίς κλιματικούς προορισμούς, είτε να αποθηκεύσουν τις εκπομπές τους στην πιο κοντική αποθήκη. Αυτή θα είναι στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Θράκη. Η Τουρκία προχωρά στην δημιουργία τριών χώρων αποθήκευσης, δύο στην Ανατολία και μία στην Ανατολική Θράκη.

Το κόστος για την Ελλάδα θα είναι τεράστιο αφού θα χάσει ένα νέο γεωπολιτικό όπλο που δημιουργεί η αποθήκευση άνθρακα, αλλά θα είναι και η αρχή οικονομικής απενεργοποίησης της θαλάσσιας περιοχής Θάσου – Καβάλας. Όσοι πετύχουν (εκτός από τους βουλευτές που είναι κοντά στο Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, ανάμεσα τους είναι και άτομα απο την περιοχή της Καβάλας-Θάσου) να απενεργοποιήσουν το έργο, θα καταφέρουν ταυτόχρονα να κλείσει η παραγωγή του Πρίνου με ταυτόχρονη διάλυση της οικονομίας που δημιουργεί η δραστηριότητα.

Αυτό το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στον τουρισμό και κυρίως στην αλιεία. Η οικονομική απενεργοποίηση της περιοχής περιλαμβάνει και αυτούς τους δύο κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται αρνητικά από την οικονομική κατάσ

Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες μέχρι το 2030 θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και να μεταφερθούν σε άλλες χώρες που θα δεν έχουν κλιματικούς περιορισμούς – όπως…η Τουρκία.

Για όλους εμάς που γνωρίζουμε πολύ καλά τον ρόλο των Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ, την στήριξη δηλαδή των Παράλληλων Δομών στην Θράκη από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή μέσω των μαύρων ταμείων του Τουρκικού ΥΠΕΞ, δεν μας φαίνεται καθόλου περίεργο πως είναι αντίθετοι σε ένα έργο που θα αυξήσει το γεωοικονομικό και γεωπολιτικο αποτύπωμα της Ελλάδας καθώς επίσης και του τον νομού Καβάλας.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.