Πως αξιολογούν τα social media τις 90 μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ
Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις 90 μέρες διακυβέρνησης αξιολογούν τα social media και το ελληνόφωνο διαδίκτυο με βάση τα στοιχεία του paloPro. Οι συνολικές καταγεγραμμένες αναφορές για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, για Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίους υπουργούς της ανέρχονται σε 234628 για την χρονική περίοδο 01/04 – 26/04 2015. Τα συναισθήματα των social media και του ελληνόφωνου διαδικτύου εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους αρνητικά σε σύγκριση με τα θετικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το Γιάνη Βαρουφάκη, τον Πάνο Καμμένο και το Νίκο Βούτση. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει περισσότερα θετικά συναισθήματα, όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συγκεντρώνει 56273 αρνητικά συναισθήματα έναντι 36903 θετικών. To Twitter εμφανίζεται ιδιαίτερα αρνητικό στην αξιολόγηση της κυβέρνησης καθώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων (24005 – 46%). Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγράφει 18665 αρνητικά 14061 έναντι θετικών, ο Πάνος Καμμένος 6674 αρνητικά συναισθήματα έναντι 4569 θετικά και ο Νίκος Βούτσης 3346 αρνητικά έναντι 1667 θετικών.
Ωστόσο η εικόνα των συναισθημάτων είναι εντελώς διαφορετική για τον Αλέξη Τσίπρα όπου καταγράφει περισσότερα θετικά συναισθήματα 7030 έναντι 4830 αρνητικών. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών συναισθημάτων στα sites (2560- 28%).
Η θεματολογία που κυριάρχησε επικεντρώθηκε σε δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, την εξωτερική πολιτική όπως και βέβαια σε αποφάσεις για εσωτερικά ζητήματα, τα οποία και παρουσιάσαμε με βάση το εργαλείο Τοπ 10 Τοpics του paloPro σε προηγούμενες αναλύσεις μας.
Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro δείχνουν ότι το δυνατό «χαρτί» της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αρχίσει να δοκίμαζει τις αντοχές των χρηστών των social media οι οποίοι και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα του ελληνόφωνου διαδικτύου για το έργο της. Παράλληλα διαφαίνεται ότι υπάρχει (όπως εμφανίζονταν κα προεκλογικά) μια διαφορά ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί ένα συνασπισμό συνιστωσών έρχεται πολλές φορές σε σύγκρουση με τον Τσίπρα ο οποίος προσπαθεί να είναι υπεράνω όλων και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται. Η εικόνα αυτή ίσως να μη παραπέμπει σε μια έλλειψη συντονισμού αλλα σε μια τακτική του πρωθυπουργού για τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που μπορεί και να την χρησιμοποιήσει για να επικαλεστεί εκλογές ή δημοψήφισμα, αν κρίνει ότι παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές».