Πομπέο από την Κροατία: Οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την δέσμευση για αντιμετώπιση την επιρροή Κίνας-Ρωσίας στα Βαλκάνια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δεσμεύθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα παραμείνει δεσμευμένη στα Βαλκάνια όπου η Κίνα και η Ρωσία αποκτούν πολιτική και οικονομική επιρροή. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας βρέθηκε στην Κροατία και στο θέρετρο της Αδριατικής, το Ντουμπρόβνικ, το τελευταίο σκέλος της ευρωπαϊκής του περιοδείας που περιλάμβανε επίσης στάσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν πλέον από πίσω», δήλωσε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. «Έχουμε εμπλακεί απίστευτα σε αυτήν την περιοχή στο διπλωματικό μέτωπο» σημείωσε επίσης ενώ επαίνεσε την οικονομική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Σερβίας και της αποσχισμένης πρώην επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.
«Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με σοβαρό τρόπο», είπε, αναφερόμενος στην περιοχή που είχε καταστραφεί από εμφύλιους πολέμους τη δεκαετία του 1990. «Προσπαθούμε να αφήσουμε αυτά τα μέρη με τρόπο που να συνδέονται με τη Δύση» τόνισε
Καθώς η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε κυρίως τα Βαλκάνια μετά το τέλος των πολέμων, η Μόσχα και το Πεκίνο αύξησαν γρήγορα το αποτύπωμά τους στην περιοχή. Η Κίνα το έπραξε μέσω του οικονομικού προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ρωσία το έκανε με πολιτική πίεση, κυρίως μέσω του παραδοσιακού συμμάχου της Σερβίας.
«Η Κίνα είναι παγκόσμιος ηθοποιός. Ήταν πολύ έξυπνοι να επινοήσουν αυτήν τη μορφή της σχέσης και του πολιτικού διαλόγου και του οικονομικού πλαισίου με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
«Γνωρίζουμε πλήρως όλες τις πτυχές αυτής της πολιτικής και στόχος μας είναι να έχουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού τόσο όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της Κροατίας είτε των άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας και της αγοράς της, καθώς και της Κινεζικής παρουσίας στην περιοχή μας », είπε ο Πλένκοβιτς.
Συζητήθηκε επίσης η προγραμματισμένη αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών της Κροατίας , η οποία περιλαμβάνει μια προσφορά από τις ΗΠΑ για νέα αεροσκάφη F-16. Οι άλλοι υποψήφιοι για την αγορά του μαχητικού είναι η Σουηδία, η Γαλλία και το Ισραήλ.