Πολωνός ΥΦΥΠΕΞ: Οι διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών να λύνονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην εδαφική

«Πολωνία και Ελλάδα έχουμε την ίδια άποψη για τη λειτουργία μας στην ΕΕ και βλέπουμε τα θέματα με το ίδιο μάτι». «Πολωνία και Ελλάδα έχουμε την ίδια άποψη για τη λειτουργία μας στην ΕΕ και βλέπουμε τα θέματα με το ίδιο μάτι», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Arkadiusz Mularczyk.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε πως «οι διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών πρέπει να λύνονται μέσω διαπραγματεύσεων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην εδαφική ακεραιότητα». «Μόνο η αμοιβαία κατανόηση μέσω του διαλόγου θα δώσει τη βάση για μία τόσο αναγκαία διαρκή κατανόηση, θα διευκολύνει τη γόνιμη συνεργασία στην περιοχή προς όφελος όλων των χωρών», σημείωσε.

Τόνισε δε πως εντυπωσιάστηκε από τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία στους σεισμούς. «Σε δύσκολους καιρούς οι χώρες της περιοχής μπορεί να βασίζονται η μία στην άλλη και να δείχνουν αλληλεγγύη», ανέφερε.

Εντυπωσιάστηκε επίσης, όπως ανέφερε, από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά βήματα της Ελλάδας για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος».

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, σημείωσε πως «στο μέλλον θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, γιατί σίγουρα η Πολωνία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που αδικήθηκαν και η δικαιοσύνη και ο αγώνας για αξιοπρέπεια είναι σημαντικά για εμάς».

Σημείωσε πως οι δύο χώρες είναι καλοί φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ οι ελληνο-πολωνικές συναλλαγές αυξάνονται και υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και στον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς διακοπών των Πολωνών, με σχεδόν ένα εκατομμύριο να την επισκέπτονται, ανέφερε.

«Μαζί με την Ελλάδα και τους δυτικούς συμμάχους μας επιδιώξαμε να παρέχουμε στους Ουκρανούς την απαραίτητη βοήθεια», σημείωσε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος». «Οι κυρώσεις αποδυναμώνουν τη ρωσική οικονομία και της στερούν τις κρίσιμες τεχνολογίες που χρειάζεται ο Πούτιν για τον πόλεμο», ανέφερε.

Σημείωσε δε πως πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες έλαβαν βοήθεια στην Πολωνία και πολλά παιδιά από την Ουκρανία πηγαίνουν στα σχολεία της Πολωνίας, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που οι Ουκρανοί έγιναν τόσο θερμά δεκτοί και στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και να υπάρκξει αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Τέλος, όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ επεσήμανε πως και οι δύο χώρες στηρίζουν τη διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Το μέλλον και η ευημερία αυτής της περιοχής είναι στενά συνδεδεμένα με αυτό», κατέληξε.

ViaDiplomacy Newsroom