Πούτιν: Κοινή στρατιωτική μονάδα Πολωνίας-Λιθουανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία

Μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη χρήση μιας προβλεπόμενης κοινής στρατιωτικής μονάδας Πολωνίας-Λιθουανίας-Ουκρανίας ως δύναμη κατοχής στα δυτικά ουκρανικά εδάφη και όποιες πολωνικές δυνάμεις εισέλθουν στο Lvov είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν εκεί, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνεδρίαση εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Δεν μπορώ παρά να σχολιάσω όσα μόλις ειπώθηκαν [από τον διευθυντή της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Sergey Naryshkin] και τα δημοσιεύματα του Τύπου που εμφανίστηκαν για σχέδια δημιουργίας μιας λεγόμενης Πολωνο-Λιθουανικής-Ουκρανικής μονάδας. σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

«Συγκεκριμένα [αυτό γίνεται] υποτίθεται για τη διασφάλιση της ασφάλειας της σύγχρονης δυτικής Ουκρανίας, αλλά στην πραγματικότητα – αν ονομάσετε τα πράγματα με το όνομά τους – για τη μετέπειτα κατοχή αυτών των εδαφών. Άλλωστε, η μελλοντική προοπτική είναι προφανής.»

Μαθήματα ιστορίας για την Πολωνία

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, «αυτό δεν θα αντιπροσωπεύει τίποτα καινούργιο», υπενθυμίζοντας ότι μετά την ήττα της Γερμανίας και των άλλων Κεντρικών Δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πολωνικές μονάδες κατέλαβαν το Lvov και τις παρακείμενες εκτάσεις, που ήταν τότε μέρος της Αυστροουγγαρίας.

«Καθοδηγούμενη από τη Δύση, η Πολωνία εκμεταλλεύτηκε την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου της Ρωσίας για να προσαρτήσει ορισμένες ιστορικά ρωσικές επαρχίες. Η χώρα μας, που τότε περνούσε μια δύσκολη περίοδο, αναγκάστηκε να υπογράψει τη Συνθήκη της Ρίγας το 1921 και να αναγνωρίσει de facto την αποξένωση των εδαφών της Επιπλέον, ακόμη και πριν από το 1920, η Πολωνία κατέλαβε μέρος της Λιθουανίας – την περιοχή Vilna, η οποία περιλαμβάνει το σύγχρονο Βίλνιους.»

«Μαζί με τους Λιθουανούς, αυτοί [οι Πολωνοί] υποτίθεται ότι μάχονταν εναντίον του λεγόμενου ρωσικού ιμπεριαλισμού, αλλά μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία, «ξέσπασαν» αμέσως ένα κομμάτι γης από τον γείτονά τους», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Ανέφερε επίσης πώς, «η Πολωνία συμμετείχε επίσης στη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας που προέκυψε από τη συμφωνία του Μονάχου με τον Χίτλερ το 1938», καταλαμβάνοντας πλήρως το Cieszyn Silesia.

«Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, οι λεγόμενοι Kresy Wschodnie της Πολωνίας [«Eastern Borderlands» στα πολωνικά – TASS] – και αυτό περιλαμβάνει το έδαφος της δυτικής Ουκρανίας, τη δυτική Λευκορωσία και μέρος της Λιθουανίας – υποβλήθηκαν σε μια σκληρή πολιτική Πολωνοποίησης και εξαναγκαστικής αφομοίωσης των κατοίκων της τοπικής ορμόνης. Χριστιανισμός», σημείωσε ο Πούτιν.

Υπενθύμισε ότι μια τέτοια επιθετική πολιτική τελικά έληξε για την Πολωνία με την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας και του κράτους το 1939, τα οποία αργότερα αποκαταστάθηκαν «σε μεγάλο βαθμό χάρη στη Σοβιετική Ένωση». Επιπλέον, “τα δυτικά εδάφη της σημερινής Πολωνίας ήταν το δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς. Το έχουν ξεχάσει οι φίλοι μας στη Βαρσοβία; Θα τους το θυμίσουμε», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

ViaDiplomacy Newsroom