Πολλαπλές ανεξάρτητες πυρηνικές κεφαλές θα μπορεί να φέρει ο βορειοκορεατικός διηπειρωτικός πύραυλος Hwasong-15
Μετά την αρχική έκπληξη που προκάλεσε η εκτόξευση του βορειοκορεατικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-15 (HS-15) οι στρατιωτικοί αναλυτές της Δύσης προσπαθούν να προσδιορίσουν τις δυνατότητες του πυραύλου και να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανικοί της Β. Κορέας κατάφεραν να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν ένα τέτοιο εντυπωσιακό πυραυλικό σύστημα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα National Interest, ο Hwasong-15 μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 13.000 χλμ όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι σχεδιαστές του πυραύλου έχουν προβλέψει ώστε η μεγάλη διάμετρος και το μέγεθος του Hwasong-15 να επιτρέπει στο μέλλον την μεταφορά πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών.
Όπως επισήμανε ο Joshua H. Pollack, εκδότης της επιθεώρησης Nonproliferation Review, η σχεδίαση του πυραύλου προϊδεάζει για τις επόμενες εκδόσεις του Hwasong-15, οι οποίες θα είναι περισσότερο καταστροφικές χάρις στο μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων πυρηνικών κεφαλών που θα φέρει το βλήμα και οι οποίες θα μπορούν να πλήττουν διαφορετικούς στόχους αποφεύγοντας τα αντιβαλλιστικά βλήματα του εχθρού.
Σύμφωνα με τον Joshua H. Pollack, ο πύραυλος Hwasong-15 διαθέτει δύο κινητήρες και για αυτό τον λόγο ο πύραυλος έχει τόσο μεγάλη διάμετρο όπως έχει ήδη επισημανθεί. Κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πύραυλος είναι εξοπλισμένος στο πρώτο στάδιο με τον ίδιο κινητήρα που εξοπλίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους Hwasong-12 και Hwasong-14.
Ο κινητήρας αυτός βασίζεται σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές στον σοβιετικό κινητήρα 4D10 του πυραύλου SS-N-6 Serb (R-27 Zyb), ο οποίος έχει βελτιωθεί από τους βορειοκορεάτες και μπορεί να τοποθετηθεί παράλληλα με ένα ακόμη κινητήρα του ιδίου τύπου.
Η διαμόρφωση αυτή επιτρέπει στην επίτευξη σημαντική ανυψωτικής ικανότητας και επιτάχυνσης του πυραύλου στο πρώτο στάδιο της εκτόξευσης γεγονός που επιτρέπει στον πύραυλο να επιτύχει μεγάλη εμβέλεια με σημαντική ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών. Δυστυχώς οι αναλυτές δεν μπορούν να έχουν εικόνα για τον κινητήρα του δεύτερου σταδίου.
Πάντως οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Hwasong-15 τόσο σε διαστάσεις, όσο και δυνατότητες, συγκρίνεται με τον σοβιετικό βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο 4ης γενιάς SS-19 Stiletto Mod3 (UR-100N UTTKh) και φερόμενο επί τρένων βαλλιστικό πύραυλο SS-24 Scalpel (RT-23 Molodets).
Επιπλέον ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν διαθέτει μικρούς κατευθυντικούς κινητήρες Vernier αλλά κινητήρες επί κινούμενων βραχιόνων γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι βορειοκορεάτες έχουν εργαστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση της τεχνολογίας που είχαν αποκτήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από την τότε καταρρέουσα ΕΣΣΔ αλλά και από την τεχνογνωσία που απέκτησαν από την συνεργασία τους με το Ιράν