Πολιτική κρίση στο Πακιστάν – Αποπέμφθηκε ο πρωθυπουργός

Στο Πακιστάν, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ιμράν Καν έπεσε αφού δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Την ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση τις προηγούμενες ημέρες, μπλόκαρε ο Πρόεδρος της Βουλής. Την πρωτοβουλία αυτή του προέδρου της βουλής μπλόκαρε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση του Χαν ψηφίστηκε στη Βουλή.

Στην ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιμράν Καν έλαβε 174 ψήφους κατά. Η Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν αποτελείται από 342 βουλευτές. Τουλάχιστον 172 ψήφοι απαιτούνται για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Καν από τα καθήκοντά του. Η κυβέρνηση έπεσε κάτω από το όριο πλειοψηφίας των 172 ψήφων στο κοινοβούλιο. 

Ο Ιμράν Καν έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στο Πακιστάν που απομακρύνθηκε από τη θέση του με ψήφο δυσπιστίας.

Συνεχίζοντας τους ισχυρισμούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ανατρέψει την κυβέρνηση χθες, ο Ιμράν Καν είπε: «Μερικά από τα μέλη του κοινοβουλίου πήγαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ πριν από λίγους μήνες και τους είπαν ότι θα γίνει ψηφοφορία δυσπιστίας εναντίον του πρωθυπουργού Χαν».

Ο Χαν, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχόταν ποτέ μια «εισαγόμενη» κυβέρνηση στο Πακιστάν, κάλεσε ολόκληρη τη χώρα στους δρόμους για το βράδυ της 10ης Απριλίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, με την απόφασή του στις 7 Απριλίου, άνοιξε τον δρόμο για ψηφοφορία δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Χαν.

Στις 2 Απριλίου, ο Χαν είπε σε μια δήλωση σχετικά με τη σχετική ψήφο δυσπιστίας, «η προσπάθεια (της αντιπολίτευσης) να με απορρίψει είναι μια σαφής επέμβαση των ΗΠΑ στην εσωτερική μας πολιτική»

ViaDiplomacy Newsroom