Ποιούς και τί εκπροσωπούσαν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς στην Αττάλεια;
Η δυτική διπλωματία κράτησε αποστάσεις από το 3ο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας – Ποιόν εκπροσωπούσαν σε αυτό το φόρουμ-παρωδία οι Ζεϋμπέκ-Φερχάτ; – Ο Αλ. Χαρίτσης και η Ελληνική Βουλή θα ενημερωθούν για τις επαφές των δύο βουλευτών; – Γιατί ταυτίσθηκε η παρουσία τους με την συμμετοχή των παρακρατικών στελεχών του ΚΙΕΦ/DEB; – Συμμετείχαν σε κοινή συζήτηση με τον Ερσίν Τατάρ από την Κατεχόμενη Κύπρο; – Οι Εγκάθετοι πήγαν να φωτογραφηθούν στο 3ο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας
Το 3ο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την συμμετοχή 21 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 80 υπουργών εκ των οποίων 52 ήταν ΥΠΕΞ στις χώρες τους με θεατές απο 148 χώρες σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία.
Ξεκίνησε την 1/3/2024 το 3ο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με ηγέτες και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με περισσότερους από 30 ομολόγους του, στο περιθώριο του φόρουμ.
Αν αφήσουμε κατά μέρος τα στοιχεία του κυβερνητικού μάρκετινγκ, τα ποιοτικά στοιχεία μας δείχνουν ότι είχαμε συμμετοχή ρεκόρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής ενώ οι μισοί και πλέον από τους υπουργούς ΥΠΕΞ προέρχονταν από την Αφρική. Οι δυτικές χώρες κράτησαν αποστάσεις από την συγκεκριμένη εκδήλωση και στην καλύτερη περίπτωση εκπροσωπήθηκαν από διπλωματικό προσωπικό.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι δυτικές κυβερνήσεις τηρούν αποστάσεις από τον Ρ.Τ. Ερντογάν, δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν την αντιδυτική ρητορικής της Τουρκίας και κυρίως εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο φόρουμ φιλοξενεί εχθρικές θέσεις για τα δυτικά συμφέροντα.Άλλωστε, η παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ ήταν από μόνη της αποτρεπτική για την συμμετοχή δυτικών ομιλητών και συνέδρων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2022, ο συντονιστής του πάνελ διέκοψε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχεδόν σε σημείο που δεν μπορούσε να μιλήσει. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν μίλησε για 45 λεπτά.
Ο Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ με στρατιωτική κουλτούρα ασφαλείας, προσπάθησε να εισάγει νέες θεματικές ενότητες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Διαστημική Πολιτική, αλλά δεν ήταν αξιόλογη η συμμετοχή ειδικών στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Μόλις ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από το Asia Pacific Space Cooperation με έδρα το Πεκίνο είχε δηλώσει συμμετοχή σε σχετικό πάνελ.
Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως “δόγμα στρατηγικής αυτονομίας” συνοδευόμενο από παρεμβατισμό, μονομερή και καταναγκαστική διπλωματία δημιουργεί ένταση στις σχέσεις της χώρας με τον δυτικό τρόπο σκέψης κι αντίληψης των διεθνών σχέσεων.
Η διαρκής αντιδυτική ρητορική προς την κατεύθυνσης της απαξίωσης της Δύσης μέσα από την άποψη ότι αυτή έχει παρακμάσει, δημιουργεί μια βαθιά ένταση στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας για τους εξής λόγους: α) η άρχουσα τουρκική ελίτ που υποκύπτει στο πολιτικό ισλάμ αρνείται να ευθυγραμμισθεί με το σύγχρονο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον β) η εξωτερική πολιτική λειτουργεί ως μηχανισμός αναμέτρησης με τους πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό της Χώρας για να κατακερματισθεί η αντιπολίτευση του παραερντογανικού καθεστώτος γ)η απουσία συναλλακτικής αντίληψης και η επιμονή της Τουρκίας σε ανταλλακτικές σχέσεις, διαπραγματεύσεις και μη τήρηση συμπεφωνημένων δημιουργεί συχνά έλλειμμα εμπιστοσύνης στις διακρατικές σχέσεις. δ) η στρατιωκοποίηση της διπλωματίας και η εμπλοκή παρακρατικών μηχανισμών στην τουρκική εξωτερική πολιτική δεν βρίσκει σύμφωνη την σύγχρονη διπλωματική πρακτική και σκέψη της Δύσης.
H υψηλότερου επιπέδου συμμετοχή από την Ευρώπη ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, o πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι Σαντρίου και οι υπουργοί Εξωτερικών των περισσότερων βαλκανικών χωρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης, ο επικεφαλής σύμβουλος του καγκελαρίου της Γερμανίας, ο αρμόδιος υπουργός για την Ευρώπη του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αναπληρωτές γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ Μαρί Ντοχά Μπεζανσενό και Σκοτ Νπρέι (στο προηγούμενο Φόρουμ ήταν παρών ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ).
Ξεχωριστής σημασίας η παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ κ. Σεργκέϊ Λαβρώβ.Την Παρασκευή, η Τουρκία πρότεινε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια, να φιλοξενήσει νέες ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όταν θα προετοιμαστούν οι δύο πλευρές της σύγκρουσης, αναφέρει το πρακτορείο EFE.
Απαντώντας στη νέα πρόταση της Τουρκίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαίνεσε την πρωτοβουλία, αλλά πρόσθεσε ότι οι όροι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η έκφραση με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχουν αλλάξει ακόμη.
Ως προς τα καθ’ημάς τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
Ποιόν εκπροσωπούσαν σε αυτό το φόρουμ-παρωδία οι Ζεϋμπέκ-Φερχάτ; – Ο Αλ. Χαρίτσης και η Ελληνική Βουλή θα ενημερωθούν για τις επαφές των δύο βουλευτών; – Γιατί ταυτίσθηκε η παρουσία τους με την συμμετοχή των παρακρατικών στελεχών του ΚΙΕΦ/DEB; – Συμμετείχαν σε κοινή συζήτηση με τον Ερσίν Τατάρ από την Κατεχόμενη Κύπρο;
Σε όλο αυτό το περιβάλλον, αναρωτιέται κανείς τί πήγαν να κάνουν η ετεροπροσδιοριζόμενη προεδρεύουσα του ισλαμοφασιστικού ακροδεξιού κόμματος ΚΙΕΦ/DEB κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου και ο άπειρος περί των διπλωματικών θεμάτων κ. Αμπντουραχίμογλου -Uzman Kerem Abdurahimoğlu.
Προφανώς για να παραμυθιάσουν τους Θρακιώτες , και κυρίως όσους πέφτουν θύμα της προξενικής προπαγάνδας, ότι προωθούν τα συμφέροντα της Μειονότητας ενώ στην πραγματικότητα κάνουν “εθνικιστικό τουρισμό” με ανθελληνικό πρόσημο.