Ποιοι και γιατί επιδιώκουν να κλείσει ο Πρίνος;

Πριν λίγες ημέρες, άρθρο της Deutche Welle και της ανταποκρίτριας από το Λονδίνο Ζωής Κατζαγιαννάκη, αναφέρθηκε σε διαμαρτυρία πρώην εργαζόμενων στα πετρέλαια του Πρίνου. Οι πληροφορίες που αποτυπώθηκαν στο ρεπορτάζ φαίνεται να προέρχονται μόνο από την πλευρά των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε το άρθρο, «οι απολυμένοι εργαζόμενοι λοιπόν, μαζί με την ακτιβιστική οργάνωση Earth Strike, βρέθηκαν την Πέμπτη μπροστά από την Tower Bridge, γνωστό τοπόσημο του Λονδίνου, με ένα κοινό σκοπό: Την επαναπρόσληψη των 185 υπαλλήλων. Αν και λίγοι στον αριθμό, οι διαδηλωτές μάλλον θορύβησαν την Energean, η οποία θα πραγματοποιούσε σήμερα την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της σε γραφεία κοντά στην Tower Bridge και αιφνιδιαστικά άλλαξε την τοποθεσία της συνέλευσης, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε συνάντηση.»

Το ενδιαφέρον από την παράγραφο είναι η φράση «με ένα κοινό σκοπό», αφού η Earth Strike είναι κατά της λειτουργίας κάθε βιομηχανίας υδρογονανθράκων και υπέρ του κλεισίματος – κατά συνέπεια και της Energean- κάθε επιχείρησης για να πέσει ο καπιταλισμός. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το σημείο που αναφέρει, «την επαναπρόσληψη των 185 υπαλλήλων», εργαζόμενοι οι οποίοι επί δύο μήνες δεν προσερχόταν στην δουλειά, προφασιζόμενοι θέματα ασφαλείας. Όταν εκλήθησαν κατ’ επανάληψη να επιστρέψουν με τους ίδιους όρους και εργασιακές σχέσεις με τους οποίους απασχολούνταν, προτίμησαν να ακολουθήσουν τους συνδικαλιστές που ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να«διοικούν» τον Πρίνο και να συναποφασ΄ίζουν με όρους συνδικαλισμού για τις επενδύσεις της εταιρείας στον Ισραήλ, την Αίγυπτο και αλλού.

Το άρθρο συνέχιζε, «τι συμβαίνει στην Ελληνική Εταιρεία Πετρελαιοειδών στην Καβάλα; Η Kavala Oil αποφάσισε τον Απρίλιο του 2021 την αναδιάρθρωση της εταιρείας, απολύοντας ουσιαστικά 185 εξειδικευμένους εργαζόμενους, δηλαδή το 95% των υπαλλήλων. Όλο αυτό, εκτός ότι προκάλεσε την οργή των εργαζομένων μετά την ξαφνική απόφαση, είχε και ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο να παραμένει κλειστό για επτά μήνες, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξει τις δομές του.»

Αυτό που δεν αναφέρει το άρθρο είναι πως υπάρχουν δύο κατηγορίες απολυθέντων, 26 άτομα για παραβίαση κανόνων λειτουργίας και ασφαλείας και συμμετοχή σε πρωτοφανή επεισόδια, για τα οποία διώκονται ποινικά από την Εισαγγγελία Καβάλας για αδικήματα όπως απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, έκρηξη από αμέλεια, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη οπλοφορία και άλλα.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κλήθηκαν να συνεχίζουν την εργασία τους, αλλά ακολούθησαν τον δρόμο των λίγων, όσων επιθυμούν για ανεξήγητο λόγο την ένταση μέχρι και το κλείσιμο του Πρίνου όπως αποδεικνύεται από τις συνεργασίες τους. Επίσης, σήμερα που γράφεται το άρθρο αυτό, πάνω από 100 εργαζόμενοι εργάζονται ήδη και πάλι στον Πρίνο.

Η αλήθεια όμως εξηγεί καλύτερα την λάθος πληροφόρηση που έλαβε η δημοσιογράφος από τους συνδικαλιστές εργαζόμενους. Αναφέρει το ίδιο άρθρο, «όπως δήλωσε ο ίδιος ο γραμματέας του σωματείου Στέργιος Τσάγκας, η απόφαση της εταιρείας έγινε «παρότι έλαβε επιδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πανδημίας και ενώ θα ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα η λειτουργία του εργοστασίου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», δεδομένης της τιμής του πετρελαίου που έχει αγγίξει τιμές-ρεκόρ.»

Ο Γραμματέας των συνδικαλιστών θα έπρεπε να γνωρίζει, για να δώσει σωστές πληροφορίες στην δημοσιογράφο, πως αν λειτουργούσε ο Πρίνος τώρα θα «έμπαινε μέσα», καθώς η αύξηση στα κόστη για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο είναι κατά πολύ μεγαλύτερα της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, ενώ οι συνδικαλιστές θεωρούν πως μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα, μια εγκατάσταση όπως Πρίνος δεν θα μπει σε λειτουργία επειδή το λένε οι ίδιοι, αλλά όταν ανάψει το «πράσινο φως» ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας (DNV GL) που πραγματοποιεί επιθεώρηση

Επίσης ο Γραμματέας θα έπρεπε να γνωρίζει – αν δεν γνωρίζει ήδη – πως τα 100 εκ. ευρώ που έδωσε η Κομισιόν σε πολλές εταιρείες, ανάμεσα τους και η Energean, δόθηκαν καθώς θεωρήθηκε πως ήταν μια δραστηριότητα που επλήγη καίρια από την πανδημία. Μάλιστα, την στιγμή που η Energean είχε κάνει την αίτηση για τα χρήματα, το πετρέλαιο είχε πέσει στα 9 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, τα χρήματα αυτά είχαν την μορφή δανείου και όχι ενίσχυση ρευστότητας όπως πήρε η αεροπορική Aegean (καλώς), και θα πρέπει να εξοφληθούν σε 8 χρόνια.

Ίσως ο γραμματέας των συνδικαλιστών θα έπρεπε να ήταν πιο δίκαιος με τον εργοδότη του, ο οποίος από το 2008 με «νύχια και με δόντια» προσπάθησε να κρατήσει τον Πρίνο ανοιχτό, ειδικά εκείνα τα «πέτρινα» χρόνια του 2011-2013 όταν το βαρέλι ήταν κάτω από το κόστος λειτουργίας της εξόρυξης, και οι ίδιοι εργαζόμενοι που κατηγορούνται σήμερα με αδικήματα όπως αυτό της οπλοφορίας, τα έσπαζαν μέσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας.

Και αναφέρω πως θα έπρεπε να είναι δίκαιος, πρώτον γιατί η μητρική Energean έβαλε το προηγούμενο διάστημα πάνω από 100 εκ. ευρώ στην Ελληνική θυγατρική για να μην κλείσει ο Πρίνος, να πληρώνονται μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις, και δεύτερον, η Energean έβαλε τα χρήματα αυτά όχι γιατ΄ί της δίνει κέρδη το κοίτασμα, το αντίθετο μάλιστα, αλλά γιατί ο Πρίνος είναι Εθνικό Κεφάλαιο για την χώρα. Ξεπερνά κατά πολύ προσωπικά και τοπικά συμφέροντα, ενώ παίζει καταλυτικό ρόλο, συνδυαστικά, στην μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Ποιοι θέλουν να κλείσει ο Πρίνος

Αν κρίνουμε από τις συνεργασίες των πρώην εργαζομένων της Energean, είναι οι πρώτοι που επιθυμούν να κλείσει η εταιρεία. Θεωρητικά η ενέργεια αυτή είναι συναισθηματική αντίδραση για την απόλυση και την μη δυνατότητα να λαμβανουν ισότιμες αποφάσεις στην εταιρεία.

Αυτοί όμως που πραγματικά θα ήθελαν να δούνε τον Πρίνο να κλείνει είναι οι ανταγωνιστές της χώρας και της ίδιας της εταιρείας. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και τα ενεργειακά δεν είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε, άσχετα τις πληροφορίες έχει ο καθένας, ποιοι μπορεί να είναι αυτοί που θέλουν να κλείσει ο Πρίνος.

Τον Φεβρουάριο του 2018 στην επετειακή εκδήλωση της εταιρείας για τα 10 χρόνια παρουσίας στην Καβάλα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της  Μαθιός Ρήγας, στον χαιρετισμό του ανέφερε «πριν από 10 χρόνια ξεκινήσαμε με μία εταιρία που είχε προβλήματα, εργαζόμενους που ανησυχούσαν για τη δουλειά τους και το project του Πρίνου στο οποίο ελάχιστοι πίστεψαν. Το όραμά τους ήταν να βγάλουμε πετρέλαιο από το Ε, που ήταν ένα κοίτασμα ανεκμετάλλευτο. Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη μέρα που ξεκινάει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε. Σήμερα κοντά μας είναι όλη η κοινωνία της Καβάλας, οι τοπικοί άρχοντες, η εκκλησία, οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί μας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο. Τα 10 χρόνια αντιμετωπίσαμε πράγματα που ο οποιοσδήποτε θα τα θεωρούσε… ανυπέρβλητα»

Και συνέχιζε σε εκείνη την ομιλία, «πολλοί μου έλεγαν, όταν ξεκινούσα, πως ήμουν τρελός που πάω να μπλέξω με τη γραφειοκρατία της Ελλάδας… «Πού πας να μπλέξεις με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καβάλα; Το 2013 ήταν ορόσημο, τότε όλοι εκτιμούσαν πως το βαρέλι θα φτάσει τα 200 δολάρια και ήταν υπεραισιόδοξοι και τότε εμείς πήραμε στα χέρια μας την διοίκηση της τοπικής εταιρίας. Όταν η τιμή του βαρελιού έπεσε στα… 27 δολάρια, η εταιρία όχι μόνον επιβίωσε αλλά έκανε και επενδύσεις! Αντιμετωπίσαμε όμως εκτός από την πτώση του πετρελαίου και τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες, που πολλές επιχειρήσεις δεν επιβίωσαν. Εμείς βγήκαμε από την Ελλάδα και φέραμε την ΒΡ, έναν κολοσσό…».

Τον Οκτώβριο του 2020, στο ΄άρθρο μου «Καβάλα: Η απόκτηση της «Υπόγειας Αποθήκης» από την Energean το τέλειο σενάριο για την Ελλάδα», σημείωνα, «η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.»

«Και είναι σημαντικό ο Στρατηγικός ρόλος του Πρίνου αλλά και της Αποθήκης, να βρίσκονται στην Ελληνική Energean η οποία έχει πλέον παγκόσμιο ρόλο στην ενέργεια. Η σημασία της «Υπόγειας Αποθήκης» φυσικού αερίου είναι τέτοια που αναβαθμίζει τον ρόλο της Καβάλας τόσο στην Στρατηγική όσο και την Τακτική. Στην οικονομία, η «Υπόγεια Αποθήκη» θα δίνει  την δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρά σε ασφαλείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της.\ και να διατηρεί τον έλεγχο των τιμών. Η ενεργειακή ασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με το είδος, «Ενεργειακή Διαφοροποίηση», αλλά και με την ασφάλεια εφοδιασμού. Θα υπάρχουν αυτά τα Στρατηγικά αποθέματα, δημιουργώντας έτσι διασπορά της ασφάλειας ανάμεσα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που είναι και το μόνο στρατηγικό απόθεμα που διαθέτει η Ελλάδα σήμερα. Με την δυνατότητα αποθήκευσης που φτάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, και με ετήσια κατανάλωση 4 δις κυβικά, όλοι κατανοούν την σημασία,» συνέχιζε το άρθρο

Η Energean αν και έχει γίνει μια Διεθνή εταιρεία που παίζει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά και σε μέρη που η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα, στην περίπτωση του Πρίνου πράττει καθαρά με Εθνικά και όχι Οικονομικά κριτήρια.

Τεράστιο κεφάλαιο για την εταιρεία και την χώρα, είναι τα ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, όπου από τον Πρίνο της Καβάλας βρέθηκε σε σημαντικές θέσεις σε έργα όπως αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ιταλία.

Όπως είχε αναφέρει και ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων και στέλεχος της εταιρείας, «η μεγάλη επιτυχία της Energean είναι ότι κράτησε την Ελλάδα στα πετρελαία. Εάν δεν είχε ενδιαφερθεί για τον Πρίνο δεν θα αναστηνόταν η αγορά του πετρελαίου.»

Η εξέλιξη αυτή έφερε σε δύσκολη θέση χώρες, ανταγωνιστές και όσους επιδίωκαν να μείνει η Ελλάδα έξω απο ενεργειακά σχέδια, τα οποία έχουν μετατρέψει την χώρα σε πρωταγωνιστή στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση και Ασφάλεια

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.