Ποιες είναι οι φυγόκεντρες δυνάμεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας και οι οποίες προσπαθούν να αλλάξουν σύνορα
Στις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντηση του με τον Σέρβο ομόλογο του σημείωσε τη σταθερή αντίθεση της Ελλάδας σε φυγόκεντρες δυνάμεις, «οι οποίες ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να επαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής μας». Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως έθεσε ευθέως την επιρροή εξωγενών παραγόντων που με μανδύες όπως αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στα Βαλκάνια.
Ποιες είναι όμως αυτές οι δυνάμεις που αναφέρει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Πρώτα από όλα η Ρωσία, η οποία με τις δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις, επιδιώκει μια ανάφλεξη στα Βαλκάνια με την οποία θα σταματούσε οποιαδήποτε πολιτική και ενεργειακή απεξάρτηση χωρών όπως της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας ,του Μαυροβούνιου και της Σερβίας.
Η Τουρκία, η οποία με την με μανδύα την αναπτυξιακή βοήθεια και δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις, θέλει να προκαλέσει αναταραχή και μεταφορά των proxies από Λιβύη και Συρία, και την εγκατάσταση τους ανάμεσα στους μουσουλμάνικούς πληθυσμούς, ειδικά σε Κόσοβο και Βοσνία – Ερζογοβίνη.
Οι Σέρβοι εθνικιστές στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στην Σερβία οι οποίοι με δήθεν ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές παραδόσεις, θέλουν να προκαλέσουν τον «δεύτερο γύρο» αιματοχυσίας στα Δυτικά Βαλκάνια
Οι Αλβανοί οι οποίοι το δηλ΄ώνουν ανοιχτά, τόσο σε σχέση με το Μαυροβούνιο, όσο και με το Κόσοβο
Δεν θα πρέπει να αφήσουμε έξω από αυτές τις δυνάμεις και τους Κινέζους, οι οποίοι έχουν δημιουρ΄γήσει ένα «εξαρτημένο όπλο» στην περιοχή, την Σερβία, το οποίο είναι έτοιμο να πυροδοτήσουν. Εξάλλου η πρώτη τους προσπάθεία ήταν περίπου επιτυχής, αλλά τότε δέχθηκαν των βομβαρισμό των Νατοϊκών Δυνάμεων.
Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι ότι η δήλωση του Νίκου Δένδια αφορά το Διεθνές Δίκαιο και πάει και πιο πέρα από τα Βαλκάνια. Φ΄τάνει στην Κριμαία, Ανατολική Ουκρανία, την Οσετία μέχρι το Καραμπάχ, εκει που άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις, η Μόσχα πιο συγκεκριμένα, είχαν αλλάξει τα σύνορα. Η δήλωση αυτή περνά από την Κύπρο, την Συρία και φτάνει μέχρι την Αφρική