ΠΟΫ: Το “κινεζικό” παρασκήνιο και η αποπληρωμή “χρεών” του Τέντρος
Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή της ηγεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η διάταξη έρευνας για τα όσα έχουν γίνει, κρυφτεί και θαφτεί κάτω από το ηχηρό όνομα του Covid-19.
Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη διχάζεται αναφορικά με το αν ήταν σωστή ή όχι η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει μέχρι νεοτέρας τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ποιος κρατά τα ηνία του οργανισμού, στοιχεία βοηθητικά στη διαμόρφωση άποψης για το τι είναι αυτό που τελικά οδήγησε την Αμερική σε αυτή την απόφαση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται από το 2017 στα χέρια του Αιθίοπα Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο πρώτος αφρικανικός επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δυόμισι χρόνια υποσχόμενος να μεταρρυθμίσει τον οργανισμό και να αντιμετωπίσει τις ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο: ελονοσία, ιλαρά , παιδική πνευμονία ή HIV / AIDS. Και ενώ ο ΠΟΥ εργάζεται αναμφίβολα για αυτές τις ασθένειες, ο χρόνος του Τέντρος, περιορίστηκε σημαντικά με τη διαχείριση σημαντικών ασθενειών αρχής γενομένης από τον Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και τώρα από τον Covid-19. Και οι δύο σημειώνεται πως έχουν κηρυχθεί Δημόσια Υγεία Έκτακτης Ανάγκης Διεθνούς Ανησυχίας ή PHEIC.
Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, διετέλεσε υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας το χρονικό διάστημα 2005-2012 και υπουργός Εξωτερικών 2012-2016, στη συνέχεια, το 2017 ανέλαβε γενικός διευθυντής στον ΠΟΥ.
Τι κοινό έχουν ο Covid-19, η Αιθιοπία και η Κίνα
Η Κίνα, είναι γνωστό τοις πάση πως έχει ενισχυμένη όσφρηση και άμεσα αντανακλαστικά σε ό,τι την αφορά, είτε πρόκειται για ένα “εργαλείο” το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να ασκήσει πίεση, είτε πρόκειται για κατάσταση στην οποία θα φροντίσει να βρει ρόλο, είτε πρόκειται ακόμα και για μια ολόκληρη χώρα την οποία στοχεύει να εξουσιάσει.
Μία από αυτές είναι η Αιθιοπία, στην οποία το Πεκίνο είδε την “ευκαιρία”, άλλωστε δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός της ως “η Κίνα της Αφρικής”.
Επενδύσεις, εξαγωγές και γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μερικά μόνο από τα όσα συμβαίνουν στην αφρικανική χώρα, υπό την εποπτεία της Κίνας και την φθηνά εργατικά χέρια. Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη αφρικανική χώρα, με εκτενές ιστορικό υπόβαθρο, πρωτεύουσα την Αντίς Αμπέμπα, γεωγραφικά περίκλειστη, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, που με 105 εκ πληθυσμό, αποτελεί το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της Αφρικής. Η οικονομία της βασίζεται κυρίως στη γεωργία ενώ δεν υπάρχει επίσημος ελάχιστος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Το σύστημα διακυβέρνησης συνίσταται σε ένα ιδιότυπο, εθνοτικό φεντεραλισμό, που θεωρητικά εξασφαλίζει εκπροσώπηση στις διάφορες εθνότητες της χώρας.
Τον Απρίλιο του 2018 μετά από ένα ταραχώδες διάστημα στην πολιτική σκηνή της χώρας, εκλέγεται ως πρωθυπουργός ο Αμπι Αχμέντ, ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, απελευθερώνει πολιτικούς κρατούμενους, ενισχύει την ελευθερία των ΜΜΕ και κάνει τις πρώτες κινήσεις για την ισότητα των φύλων με την επιλογή γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις. Στην οικονομία, το ΔΝΤ είχε προβλέψει για το 2018 ανάπτυξη 8.5% στην Αιθιοπία, που εφόσον επαληθευόταν, θα ήταν η πιο αναπτυσσόμενη υποσαχάρια χώρα, αποτελώντας συγχρόνως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης παγκοσμίως. Τελικά το 2018 έκλεισε με 7.7 που συνιστά ένα υψηλότατο ρυθμό ανάπτυξης, ειδικά αν συγκριθεί με το 2.9 των ΗΠΑ, το 2.4 της Ευρώπης και 3% του μέσου όρου διεθνώς.
Στις παραπάνω ξένες επενδύσεις το Πεκίνο κυριαρχεί και τα συμφέροντα φυσικά και είναι τεράστια και τα πολιτικά παιχνίδια να μη μένουν για πολύ κρυφά.
Τι “αποπληρώνει” ο Τέντρος στην Κίνα;
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κέρδισε τη θέση του μετά την υποστήριξη του από την Κίνα στις εκλογές του Μαΐου 2017.
Τώρα, που ο Τέντρος κρατάει τα ηνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός βραχίονα των Ηνωμένων Εθνών, στην κάλυψη του καταπιεστικού καθεστώτος της Κίνας, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως προσπαθεί τεχνηέντως να αποκρύψει τις ευθύνες που φέρει η Κίνα αναφορικά με την πανδημία κορονοϊού.
Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο, οι κινεζικές αρχές υφαίνουν μια ψεύτικη αντιπαραβολή στην οποία η Κίνα ήταν πραγματικά το θύμα ενός ξένου ιού που γρήγορα κινήθηκε για να συγκρατήσει και ο ΠΟΥ, απλά είναι υποστηρικτικός σε αυτή την προσπάθεια.
Υπενθυμίζεται πως ο Τέντρος, επαίνεσε τη «διαφάνεια» της Κίνας και καθόρισε τη χώρα ως πρότυπη απάντηση, παρόλο που το κομμουνιστικό καθεστώς κάλυψε και στη συνέχεια έκρυψε τη σοβαρότητα της επιδημίας. Οι κινεζικές αρχές ανάγκασαν τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό τον Δεκέμβριο να καταστρέψουν οποιαδήποτε απόδειξη όπως ανέφερε η εφημερίδα The Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου . Το κινεζικό καθεστώς τιμώρησε επίσης τους γιατρούς που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν το κοινό στα πρώτα στάδια της επιδημίας και κατέστειλαν πληροφορίες σχετικά με τον ιό στο Διαδίκτυο, ενώ ένας Κινέζος κτηματομεσίτης που επέκρινε την απάντηση της κυβέρνησής του εξαφανίστηκε έκτοτε .
Την ώρα λοιπόν που οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζουν την κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ ως «ένα επικίνδυνο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», μήπως θα πρέπει πρωτίστως να αναρωτηθούν για το παρασκήνιο του ΠΟΥ αναφορικά τις “κινεζικές αλήθειες”; Ποιος ξέρει… ίσως η κίνηση αυτή βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση για την “πανδημία της κορονο-αλήθειας”.