Πυρήνες «εξτρεμιστικού Ισλάμ» εντοπίσθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια
Η πρόσφατη παρέλαση «ανδρών με πράσινες στολές» στην πόλη Νόβι Πάζαρ και η απότιση φόρου τιμής στον αποδεδειγμένο εγκληματία πολέμου Aćif Efendija, που έγινε σε διοργάνωση του μουφτή Muamer Zukorlić, προκάλεσε αναστάτωση ανάμεσα σε πολίτες της επαρχίας της Ράσκας (Sandžak), και έστρεψε το ενδιαφέρον ειδικών και εμπειρογνωμόνων σε αυτή την σερβική επαρχία με μεικτό πληθυσμό . Να επισημάνουμε ότι η η περιοχή της Ράσκας, θεωρείται η ιστορική και θρησκευτική μήτρα της Μεσαιωνικής Σερβίας.
Πρόσθετη ανησυχία δημιουργεί η εμφάνιση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της «Ισλαμικής Ταξιαρχίας», του «Απελευθερωτικού Στρατού του Σαντζακίου» ή της «Στρατιάς του Σαντζακίου» και άλλες οργανώσεις που εντάσσονται στον χώρο του λεγόμενου «ριζοσπαστικού Ισλάμ».
Να επισημάνουμε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζεται και έντονη διείσδυση οικονομικού και πολιτισμικού χαρακτήρα της Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται στην τρέχουσα ειδησεογραφία, στο χώρο της Σερβίας, και κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία, στην ΠΓΔ της Μακεδονίας, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη βρίσκονται πυρήνες τουλάχιστον 20 τρομοκρατικών οργανώσεων, που συμμετέχουν ενεργά στην επιστράτευση και στην εκπαίδευση των τζιχαντιστών.
Στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη συνελήφθησαν 16 μέλη αυτών των οργανώσεων που ασχολούνταν με επιστράτευση νεαρών για πόλεμο στο Ιράκ και στη Συρία, και πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο συνελήφθησαν 40 άτομα με την κατηγορία ότι διέπραξαν την ποινική πράξη επιστράτευσης νεαρών για συμμετοχή στους πολέμους των τζιχαντιστών. Ένας Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο ήταν πρόσφατα βομβιστής αυτοκτονίας στη Βαγδάτη, ο οποίος προκάλεσε θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών, άλλος ένας Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου αποκεφάλισε έναν άγνωστο νεαρό.
Ο ριζοσπαστικός ισλαμικός παράγοντας στα Βαλκάνια ορίζεται ως εισαχθέν φαινόμενο από τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν τη Βοσνιακή κρίση για την διείσδυση και εγκατάστασή τους στην περιοχή .
Υπολογίζεται ότι την περίοδο 1992-1995 περίπου 10.000-15.000 άτομα εκπαιδεύθηκαν σε μορφές «ιερού πολέμου» και έλαβαν μέρος σε μάχες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Νότια Σερβία, ΠΓΔΜ, Αφγανιστάν, Ιράκ, Τσετσενία.