Ποιος κρύβεται πίσω από τον «τηλεχειριζόμενο μεγαλοαλβανικό εθνικισμό» ;

Λόγω του κλίματος που διαμορφώθηκε κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα, Σερβίας Αλβανίας, στο Βελιγράδι, και τις πολιτικές προεκτάσεις που έλαβαν τα επεισόδια, αποφασίστηκε , όπως ήταν επόμενο, η αναβολή της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι.

Οι δύο πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα συμφώνησαν στην αναβολή της επίσκεψης που είχε προγραμματισθεί για τις 22 Οκτωβρίου, σε χρόνο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ το μεγάλο ερώτημα παραμένει για το ποιος ευθύνεται για τα επεισόδια στο Βελιγράδι, ποιος κρύβεται πίσω από τους αυτουργούς της πρωτοφανούς αυτής ενέργειας που θα μπορούσε να είναι και τρομοκρατική και εν τέλει ποιό το μήνυμα από όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν μέχρι την τελική αναβολή της επίσκεψης του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η απόπειρα προσέγγισης Αλβανίας-Σερβίας σε επίπεδο συνάντησης κορυφής των δύο πρωθυπουργών είχε αποφασισθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βερολίνου όπου και παρουσιάσθηκε το Γερμανικό Σχέδιο για τα Βαλκάνια.

Τα επεισόδια στο Βελιγράδι ενδεχομένως και να σκηνοθετήθηκαν από όσους αντιτίθενται ή δεν βλέπουν με καλό μάτι την γερμανική επανεμφάνιση στα βαλκανικά δρώμενα.

Το σίγουρο είναι ότι αναβαθμίσθηκε ένας μέτριος Αλβανός πρωθυπουργός ο οποίος όχι μόνον δεν κατάφερε να λύσει ζωτικής φύσεως προβλήματα στη χώρα του , δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα που κυβερνά και διοικεί ουσιαστικά την Αλβανία ενώ δεν είναι σε θέση να συντονίσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις του αλβανικού μεγαλοιδεατισμού που έχουν διαχυθεί σε όλη την Βαλκανική Χερσόνησο στον οποίο έχει βρει καταφύγιο και το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Από την άλλη ο σημερινός Σέρβος Πρωθυπουργός Αλεκσάνταρ Βούτσιτς όσο κι αν έχει τη στήριξη του Βερολίνου αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο σύνθημα που ακούσθηκε στις εξέδρες του γηπέδου ήταν „Vučiću pederu, izdao si Srbiju“, (Βούτσις π…η πούλησες τη Σερβία) γεγονός που προκάλεσε πανικό στις κυβερνητικές γραμμές στη Σερβία.

Ταυτόχρονα τίθεται ζήτημα για την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας όχι όμως και για την αποφασιστικότητα του σερβικού λαού που στο πρόσωπο των Σέρβων ποδοσφαιριστών είδε τους υπερασπιστές της σερβικής υπερηφάνειας. Εκτός κι αν η πολιτική που εφαρμόζεται στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας της Σερβίας έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στην ηγεσία των μάχιμων στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών τα οποία με την ανοχή που επέδειξαν έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην σερβική ηγεσία.

Μία τρίτη πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης ιστορίας έχει να κάνει με του ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) πρεσβευτές που πίεσαν και μάλιστα με τελέσφορο τρόπο ώστε να μην συλληφθεί ο αδελφός του Έντι Ράμα , στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το τηλεχειριστήριο του τηλεκατευθυνομένου dron που μετέφερε την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας με τις ιστορικές προσωπικότητες του αλβανικού μεγαλοιδεατισμού Ismail και Isa Boljetinc. Εξηγήσεις πρέπει να δώσει και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι για το αμερικανικό διαβατήριο που είχε ο αδελφός του Αλβανού Πρωθυπουργού.

Το τέταρτο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει έχει να κάνει με την οργανωμένη μαζική αντίδραση στις αλβανόφωνες περιοχές των Βαλκανίων όπου θεωρήθηκε ως άλλη μία νίκη της Αλβανίας σε βάρος της Σερβίας ενώ πλέον το μήνυμα πρέπει να έχει φθάσει σε όλες τις γειτονικές χώρες της Αλβανίας όσον αφορά στις αλυτρωτικές επιδιώξεις αλβανικών κύκλων οι οποίες πλέον δεν είναι μόνον υπόθεση κάποιων γραφικών εθνικιστών.

Τα Βαλκάνια , τελικά , βρίσκονται στη δίνη του «τετάρτου κύματος» ;

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.