Ποιος ενισχύει τον «αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό»;
Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όπου συναντήθηκε με το Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μια συνάντηση που θεωρείται ιστορική και που είχε αναβληθεί λόγω του επεισοδίου με τη σημαία της «μεγάλης Αλβανίας» στο γήπεδο του Βελιγραδίου.
Έχουν ήδη περάσει 68 χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι, κάτι που έκανε ο Ενβέρ Χότζα το 1946.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αμοιβαίες παραχωρήσεις των δύο πλευρών αφού η Σερβία επέτρεψε στον Αλβανό πρωθυπουργό να επισκεφτεί την κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου οι Αλβανοί είναι πλειοψηφία, ενώ ο Έντι Ράμα παραιτήθηκε από την πρόθεσή του να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της μειονότητας στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης του Πρέσεβο.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς επέλεξε να απουσιάζει εκτός χώρας και αυτό ερμηνεύεται ως πρόθεσή του να μην συναντηθεί με τον Αλβανό Πρωθυπουργό
Ωστόσο προβληματισμό δημιουργεί η αναφορά του Έντι Ράμα στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η οποία και εξόργισε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατήγγειλε «πρόκληση» διαμηνύοντας ότι η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Via Diplomacy η επίσκεψη του Έντι Ράμα συμφωνήθηκε και προωθήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του γερμανικού ινστιτούτου Aspen στο Βερολίνο στις 4 Νοεμβρίου 2014.
Η εμφάνιση του Αλβανού Πρωθυπουργού ως «ενοποιητή» όλων των Αλβανικών εθνικών τάσεων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στον κατευνασμό των εντάσεων που αυτή τη στιγμή ξέσπασαν σε ΠΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο ενώ ανησυχία προξένησε και η επανέμφανιση ενόπλων σχηματισμών που πρόσκεινται στις δομές του ριζοσπαστικού αλβανικού μεγαλοιδεατισμού.
Στο Κοσσυφοπέδιο οι «εκλεκτοί» της ΕΕ Αλβανοκοσοβάροι πολιτικοί των κομμάτων ( DSK, ABK, IK και της κίνησης Αυτοδιάθεση) των οποίων ηγείται ο Ραμούς Χαραντινάϊ ετοιμάζονται για μία δυναμική ανατροπή των δυνάμεων που στηρίζουν τον Χασίμ Θάτσι και τους πολιτικούς εταίρους του. Ανησυχίες προκαλεί το ενδεχόμενο εμπλοκής των βετεράνων του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου. Μία τέτοια εξέλιξη τινάζει στον αέρα την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και δημιουργεί νέο σκηνικό κρίσης που αναδιαμορφώνει το ρόλο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της αποστολής της ΕΕ που υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Στην ΠΓΔΜ οι σποραδικές εμφανίσεις υποστηρικτών της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας και η επανεμφάνιση κυρίως στα σύνορα με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο ενόπλων σχηματισμών του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος που συνεργάζεται με τις δομές του ΑΝΑ/ΟΝΑ συνθέτουν μία νέα πραγματικότητα η οποία συνδέεται και με την κατάσταση που επικρατεί στη Νότιο Σερβία η οποία για τους Αλβανούς θεωρείται ως το Ανατολικό Κόσοβο.
Η συμπεριφορά του Έντι Ράμα μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα εάν συνυπολογίσουμε και τη στάση του απέναντι στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αλλά και απέναντι στο επίσημο ελληνικό Κράτος κυρίως στα θέματα που αφορούν στην ΑΟΖ. Η προπαγάνδα και η καλλιέργεια ενός έντονα ανθελληνικού κλίματος στο εσωτερικό της Αλβανίας, από μέρους μάλιστα της επίσημης αλβανικής πολιτικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της ατζέντας του ακραίου εθνικιστικού κόμματος των «Τσάμηδων» που εκπροσωπείται με 5 βουλευτές στην αλβανική Βουλή και στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση Ράμα, δείχνει ότι η χώρα μας τείνει πλέον να αποτελέσει τον βασικό στόχο της αναθεωρητικής πολιτικής που σταθερά υλοποιεί κατά την τελευταία 20ετία η Αλβανία στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων.
Ο σοσιαλιστής Ράμα αποδεικνύεται περισσότερο εθνικιστής από πολλούς συντηρητικούς προκατόχους του. Κι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να έχει την υποστήριξη ισχυρού τμήματος της διεθνούς κοινότητας αφού η Αλβανία αποτελεί πλέον και μέλος του ΝΑΤΟ και βρίσκεται και σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Τέλος, να επισημανθεί και ο ρόλος της Αλβανίας στην δημιουργία του φαινομένου του βαλκανικού τζιχαντισμού αλλά και της ανοχής που έχει δείξει στην εδραίωση του οργανωμένου εγκλήματος και δομών βαλκανικού ναρκοκαρτέλ στην περιοχή.
Ο Έντι Ράμα δεν ενεργεί μόνος του αλλά σίγουρος παροτρύνεται από τμήμα της Διεθνούς Κοινότητας που εκτιμούν ότι ο Έντι Ράμα μπορεί να προβληθεί ως ο ενωτικός πόλος των φυγόκεντρων αλβανικών συνιστωσών και να αποκαταστήσει τα Τίρανα ως την αλβανική μητρόπολη της “Φυσικής Αλβανίας” που αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή της “Μεγάλης Αλβανίας”.