Ποιo είναι το υπερσυντηρητικό DUP που στηρίζει την Τερέζα Μέι;
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τον συντηρητικό προτεσταντικό πληθυσμό της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ανοιχτό διάλογο με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα, ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας, το οποίο προέκυψε μετά από την αδυναμία της τελευταίας να καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό εδρών, ο οποίος θα τις εξασφάλιζε αυτοδυναμία στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Το DUP, το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει δέκα έδρες στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης και να γίνει ρυθμιστής του πολιτικού παιχνιδιού στη Μεγάλη Βρετανία, εκφράζει αδιαπραγμάτευτα την «προτεσταντική-ενωτική» τάση της κοινωνίας της χώρας, η οποία θέλει τη Βόρεια Ιρλανδία αναπόσπαστο μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, εν αντιθέσει με την «καθολική-αποσχιστική», η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μίας ενωμένης Ιρλανδίας, η οποία θα έρθει μέσω της απόσχισης του βορειοιρλανδικού κράτους από τη Μεγάλη Βρετανία. Κύριος εκφραστής της δεύτερης τάσης είναι το κόμμα Σιν Φέιν, το οποίο σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα του σε εθνικές εκλογές κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, κερδίζοντας επτά έδρες, τις οποίες ωστόσο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να καταλάβει.
Χαρακτηριστική ήταν η μετεκλογική δήλωση της επικεφαλής του κόμματος, Αρλέν Φόστερ, η οποία χωρίς να προβεί σε καθόλου λεπτομέρειες αναφορικά με το πως θα εισέλθει στις διαπραγματεύσεις και τι όρους θα θέσει στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, δήλωσε πως η ένωση που δένει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σκέψης της, περιγράφοντας την ως το «καθοδηγητικό αστέρι» του κόμματος.
Επιπλέον, ιστορικά, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο των «Ταραχών» (της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ παραστρατιωτικών ενωτικών και εθνικιστικών(αποσχιστικών) ομάδων, η οποία διήρκεσε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, με βασικό διακύβευμα της την παραμονή η μη της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο), το DUP συνδέθηκε με ομάδες ενωτικών παραστρατιωτικών, όπως η Εθελοντική Δύναμη του Όλστερ (UVF), αρκετές από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Βρετανία, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κατά τα τεταμένα αυτά χρόνια, αρχηγός του κόμματος ήταν ο προτεστάντης ιερέας Ίαν Πέισλι, ιδρυτής του DUP και ηγέτης του για σχεδόν 40 χρόνια, o ο οποιός έγινε γνωστός από τα πύρηνα κηρύγματά του, τα οποία, αγγίζοντας τα όρια του σεχταρισμού, καταφέρονταν συχνά κατά του Καθολικισμού, του Οικουμενισμού και της θρησκευτικής ανεκτικότητας. Μάλιστα, το 1988, είχε διακόψει μία ομιλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ στο ευρωκοινοβούλιο, αποκαλώντας τον «αντίχριστο».
Tο DUP είναι σήμερα το μεγαλύτερο ενωτικό πολιτικό κόμμα της χώρας, καθώς και το ισχυρότερο κόμμα της βορειοιρλανδικής Εθνοσυνέλευσης. Παρά τις δεξιές, λαϊκίστικες θέσεις του και την ευρωσκεπτικιστική στάση του, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αντιτίθεται στο «σκληρό Brexit» που διακήρυττε επανειλημμένα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ζητώντας μία πιο «ήπια» υλοποίηση της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Εντούτοις, οι θέσεις που εκφράζει σε ορισμένα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις, η ομοφυλοφιλία και η θανατική ποινή, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εώς και υπερσυντηρητικές. Συγκεκριμένα, η Φόστερ έχει υποσχεθεί δημοσίως να απαγορεύσει τις αμβλώσεις στη χώρα, με εξαίρεση μόνο τις περιπτώσεις όπου η ζωή της εγκύου διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη έχει προέλθει μετά από βιασμό. Όσον αφορά το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, η αντίθεση στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αποτελεί επίσημη θέση του κόμματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη του κόμματος έχουν χαρακτηρίσει «αηδιαστικούς» και «βδελύγματα» ανθρώπους της ευρύτερης LGBTQ κοινότητας. Η επαναφορά της θανατικής ποινής έχει τεθεί επίσης στο βρετανικό κοινοβούλιο από τους βουλευτές του κόμματος, το 2011.
Τέλος, πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις θέσεις που πρεσβεύει το κόμμα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, γεννά το γεγονός ότι το DUP είχε διορίσει στο παρελθόν τον Σαμ Γουίλσον, αρνητή του φαινομένου της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, ως υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος χαρακτήριζε «προπαγάνδα» τις διαφημίσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
kathimerini.gr