Πυκνώνουν τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Υπό το καθεστώς έντονων πιέσεων βρίσκεται η ελληνική πλευρά και στο σημερινό Eurogroup όχι μόνο για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα πλαισιώσουν το κείμενο της συμφωνίας, αλλά κυρίως για τοέλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την κυβέρνηση και συνολικά στο πολιτικό σύστημα για την υλοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων.
Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που περιλαμβάνει ακόμα και προτάσεις για την αλλαγή της σύνθεσης της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις υλοποίησης του προγράμματος. Ολα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι καθώς οι ευρωπαίοι – κυριως οι Γερμανοι -πιέζουν είτε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είτε για κυβέρνηση με δύο περίπου με δύο περίπου τριών μηνών προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα να ψηφίσει τα μέτρα και κατόπιν θα γίνουν εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Γερμανία καθώς και χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της πιέζουν στην κατεύθυνση της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα αποτελείται από προσωπικότητες και τεχνοκράτες προκειμένου να υπάρχουν οι εγγυήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.
Παράλληλα, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να διεκδικουν τηδευσμευση απο τα πολιτικά κόμματα της Ελλαδας στην υλοποίηση του προγράμματος προκειμένου να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την υλοποίηση των μέτρων. Από ευρωπαίους αξιωματούχους τίθεται θέμα αξιοπιστίας όχι μόνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα αλλά συνολικά του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Γερμανοί ζητούν η χρονική διάρκεια λειτουργίας μιας τέτοιας κυβέρνησης να είναι τριετής προκειμένου να ολόκληρωθεί η εφαρμογη των μετρων. Ολα τα ενδεχόμενα όμως παραμένουν ανοιχτά αφού η πρόταση αυτή δέχεται ισχυρές αντιστάσεις από εκπροσώπους ευρωπαϊκών κρατών όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Πηγές στο Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι υπουργοί οικονομικών των χωρών ιδίως του Νότου της Ευρώπης εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Υποστηριζουν οτι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης όπως υποστηρίζουν οι υπουργοί των κρατών που αντιτάσσονται στο γερμανικό σχέδιο. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού τρίμηνης διάρκειας, όπου μετά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όλες οι προτάσεις βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, καθώς οι ευρωπαίοι πιέζουν στην κατεύθυνση των εγγυήσεων που πρέπει να δοθούν προκειμένου να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση με σχόλιο κύκλων του μεγάρου Μαξίμου από χθες το βράδυ έχει απορρίψει το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν θα γίνει Παπαδήμος. Από την άλλη πλευρά κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό από αύριο και τη σύνθεση κυβέρνησης με κορμό το ΣυΡιζΑ όπου θα αναλάβει και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα υπάρξουν με τους ευρωπαίους εταίρους. Σε κάθε περίπτωση τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ποτάμι έχουν διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξουν την ψήφιση των απαιτούμενων μέτρων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις επόμενες μέρες στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ακόμα και στην αλλαγή της προέδρου της Βουλής ως δείγμα αποφασιστικότητας του ίδιου και της κυβέρνησης μετά τις διαρροές κατά την τελευταία ψηφοφορία στη βουλή.