Πιερρακάκης: Η Ελλάδα και επίσημα πλέον μπαίνει στην εποχή του 5G
Στις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την οικονομία εστιάζει σήμερα το διαδικτυακό συνέδριο «Digital Economy Forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, συνομιλώντας με τον πρόεδρο του ΣΕΠΕ, Γιάννη Σύρρο, δήλωσε ότι φέτος «είχαμε μια ιδιαίτερα πυκνή χρονιά, μια χρονιά πολλών αλλαγών στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης», τις οποίες όπως είπε «τις βιώσαμε, άλλωστε, στο πλαίσιο συνολικότερα των νέων υπηρεσιών που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε».
Αναφερόμενος στις αλλαγές της λειτουργίας του κράτους, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «εξ αρχής είχαμε θέσει το gov.gr ως κορωνίδα μιας στρατηγικής εξυπηρέτησης του πολίτη και απλοποίησης των διαδικασιών. Εάν ανοίξει κανείς το gov.gr σήμερα έχει 740 υπηρεσίες. Ξεκινήσαμε με 501 που ήδη υπήρχαν τον περασμένο Μάρτιο και ήδη το βλέπουμε να αγκαλιάζεται από τους πολίτες καθημερινά. Πολύ σύντομα θα βρισκόμαστε στις 1.000 υπηρεσίες. Ο στόχος είναι εν τέλει φυσικά όλη η αλληλεπίδραση του πολίτη με το Δημόσιο, στη συντριπτική πλειοψηφία των επαφών που έχουμε με το κράτος, να περάσει εκεί».
Ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε ότι, όπως «ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΠΕ», πριν το τέλος της χρονιάς «το gov.gr θα είναι εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα. Ο στόχος είναι να είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες που έχει τέτοιου τύπου εφαρμογή διαθέσιμη και πάνω σε αυτή προφανώς θα συνεχίσουμε να χτίζουμε, όπως χτίζουμε και στην πλατφόρμα».
Για την σημασία της σημερινής ημέρας μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς «μόλις ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Η Ελλάδα και επίσημα πλέον μπαίνει στην εποχή του 5G. Νομίζω ότι τηρήθηκε πλήρως το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει από το 2019, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα είχαμε ολοκληρώσει τη δημοπρασία. Το κάναμε».
Επιπλέον, όπως εξήγησε ο υπουργός, «για πρώτη φορά σαν κράτος δημοπρατήσαμε 4 μπάντες συχνοτήτων μαζί. Είχε από μόνο του μεγάλη πολυπλοκότητα αυτό, απαιτήθηκαν πάνω από 70 διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες για να φτάσουμε με ένα σπριντ 12 και περισσότερων μηνών στη σημερινή μέρα» και προσέθεσε ότι «είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ειδικά ως προς το 5G, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό το τραίνο δεν θα το χάσουμε».
Κατόπιν, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε μια σειρά από αλλαγές που είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είτε δρομολογούνται. «Έγιναν μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς και επίσης πολύ σύντομα θα έχουμε μια πλατφόρμα που θα ανοίγει ανώνυμες βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου, διαθέσιμες για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με τον ίδιο τρόπο που ήδη εμείς έχουμε ξεκινήσει να χρησιμοποιούμε τα ανώνυμα δεδομένα για την εξαγωγή συμπερασμάτων συνολικά στο σχεδιασμό της πολιτικής μας» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ως προς την ανάγκη για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της πανδημίας, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «αντιλαμβανόμενοι ότι όλη αυτή η μεγάλη αλλαγή θα φέρει μεγάλες ανάγκες για αυτό που στα αγγλικά περιγράφουμε ως “ upskilling” του πληθυσμού, δηλαδή να βελτιώσει ο κόσμος δεξιότητες του, ξεκινήσαμε την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών». Η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών είναι μια πύλη του Δημοσίου με περισσότερα από 200 διαθέσιμα μαθήματα και, όπως διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης, είναι, επίσης, «ένα πρώτο βήμα. Αυτό που οι προγραμματιστές περιγράφουν ως μια λογική σχεδιασμού η οποία δεν περιμένει το τελικό προϊόν μόνο αλλά βήμα-βήμα περιλαμβάνει πολλών ειδών παραδοτέα τα οποία το ένα χτίζουν πάνω στο άλλο, κάτι που χαρακτηρίζει την ευρύτερη στρατηγική μας».
«Μπροστά μας έχουμε πολλαπλά στοιχήματα» τόνιζε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, συμπληρώνοντας: «Έχουμε κατ’ αρχάς το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού η οποία δημοσιοποιήθηκε, είναι αυτή τη στιγμή στη διαβούλευση και κωδικοποιεί πάνω από 400 έργα πληροφορικής τα οποία θα δημοπρατηθούν και θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια».
«Για πρώτη φορά έχουμε πρόσβαση σε τόσα πολλά κονδύλια για την πληροφορική, είχαμε προφανώς και στο παρελθόν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ή γενικότερα παρεμβάσεις χρηματοοικονομικής φύσης στα διάφορα προγράμματα αλλά ποτέ τόσες δυνατότητες, αυτό εάν θέλετε είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας και έχει τεράστια έμφαση στο χώρο της ψηφιακής διακυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Το τεράστιο στοίχημα για εμάς τώρα θα είναι συνεχίζοντας τη στρατηγική των πολλών έργων, των μικρών έργων πληροφορικής με τη μεγάλη προστιθέμενη αξία, παράλληλα, και έχουμε ήδη ξεκινήσει να το κάνουμε, να δημοπρατούμε μεγάλα έργα πληροφορικής, να δημοπρατήσουμε πλέον τόσα έργα ώστε να μπορέσει η χώρα μέσα σε αυτή την τετραετία να πιάσει το στόχο, να πετύχει αυτό το μεγάλο στοίχημα το οποίο έχει θέσει για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη ψηφιακή εποχή» υπογράμμισε ο υπουργός.
Σχετικά με το στοίχημα του εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «μπορεί να παντρεύεται στο μυαλό μας με το υπουργείο Υγείας αλλά δεν είναι μόνο το υγειονομικό στοίχημα, είναι και ψηφιακό» καθώς αφορά μια εξαιρετικά σύνθετη ανεφοδιαστική αλυσίδα. «Είμαστε αρωγοί στο έργο του υπουργείου Υγείας στο να μπορέσει να πετύχει αυτή τη μεγάλη διαδικασία, τη δυσκολότερη άσκηση ανεφοδιαστικής αλυσίδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «απαιτούνται πάρα πολλές ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν από πολλούς μέσα σε ένα πολύ πυκνό χρονικό διάστημα».
Το συμπέρασμα που εξάγεται, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «ειδικά σε αυτή τη χρονιά της πανδημίας» είναι ότι «τα ψηφιακά μέσα δεν είναι κάτι που έρχεται από το μέλλον, όπως ενίοτε ήθελε ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα, είναι κάτι που αφορά το παρόν, το εδώ και το τώρα και είναι κάτι που αφορά και πάρα πολλές χρονίζουσες εκκρεμότητες, από τον τρόπο που δίνουμε συντάξεις στη χώρα μας μέχρι κάθε αλληλεπίδραση που έχουμε με το Δημόσιο τομέα, άρα πλέον έχει γίνει κτήμα νομίζω της κοινής γνώμης ότι η πληροφορική είναι αρωγός στον πολίτη, είναι αρωγός στην καθημερινότητα, στην απλοποίηση, στις ευκολότερες και στις καλύτερες διαδικασίες του Δημοσίου». «Για αυτό το λόγο και για πρώτη φορά υπάρχει με έναν συντονισμένο τρόπο, θα λέγαμε μια συναστρία, υπάρχει και στρατηγική, υπάρχουν και τα πρόσωπα, υπάρχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα και ακριβώς γι αυτό το λόγο θα το πετύχουμε» τόνισε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης μέσα από το διαδικτυακό συνέδριο του ΣΕΠΕ.
Ωστόσο, ο κ. Πιερρακάκης θέλησε να διευκρινίσει ότι «το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί ακόμα» όμως, όπως είπε, «έχουμε στρατηγική, έχουμε άλλωστε κατοχυρώσει και νομοθετικά μια σειρά από πρωτοβουλίες που πετύχαμε με το νόμο για την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες». Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην «μεγάλη συναίνεση» με την οποία ψηφίστηκε ο νόμος, λέγοντας ότι «αξίζει το credit σε όλα τα πολιτικά κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία» συμπληρώνοντας ότι «αυτός είναι χώρος ο οποίος επιτρέπει συναινέσεις, επιτρέπει να μπορέσει κανείς να επενδύσει γιατί αφορά υποδομές, αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο, το κράτος μπορεί να ισχυροποιηθεί, αφορά τους πάντες. Έχουμε πει ότι η πληροφορική γενικά μειώνει τις ανισότητες, βοηθάει την αποτελεσματικότητα του κράτους, βοηθά τον απόδημο Έλληνα, βοηθά τα άτομα με αναπηρία, μπορείς να πετύχεις πάρα πολλά».
Κλείνοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επιβεβαίωσε ότι «ο σχεδιασμός πλέον είναι digital first (μτφρ. το ψηφιακό πρώτα), αλλά, όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει, τα οποία είναι εξαιρετικά πυκνά και τα οποία βασίζονται σε μια σωρευτική προσπάθεια της χώρας πολλών ετών και σε συστήματα που είναι και του παρελθόντος τα οποία εμείς επεκτείναμε, φαίνονται ακόμη περισσότερα ακριβώς επειδή είναι τόσο μεγάλη η εκκρεμότητα», και ολοκλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης: «Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ακόμη ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, ότι έχει γίνει ένα πολύ ισχυρό πρώτο βήμα και θα γίνουν ακόμη περισσότερα επειδή υπάρχει και το σχέδιο και υπάρχουν και όλες οι δυνατότητες για να επιτευχθεί και σε αυτό θέλουμε και το ΣΕΠΕ, έχουμε το ΣΕΠΕ αρωγό, θέλουμε αρωγούς τα μέλη του ΣΕΠΕ και είναι κάτι που θα το πετύχουμε όλοι μαζί».
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)