Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης Ερντογάν και κυβέρνησης
Το κουρδικό ζήτημα έγινε η αφορμή για να γίνει ακόμα πιο έντονη η διαμάχη μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της ισλαμικής κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που εγείρει και θέμα εξουσίας για το ποιος τελικά ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν παρεμβαίνει επιδιώκοντας να δείξει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της χώρας και αμφισβητεί κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις.
Ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα στην κυβερνητική απόφαση για τη συγκρότηση μεικτής επιτροπής παρακολούθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κουρδικό και δήλωσε ότι θα υπάρξει ειρήνη όταν το PKK καταθέσει τα όπλα. Την απροκάλυπτη παρέμβαση του Ερντογάν δεν ανέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνιδρυτής του AKP Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος τον κάλεσε να μην παρεμβαίνει στο κυβερνητικό έργο. Το ρόλο του «συνήγορου» του Ερντογάν ανέλαβε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ο οποίος κάλεσε τον Αρίντς να παραιτηθεί.
Η σύγκρουση Ερντογάν και κυβέρνησης AKP γίνεται με φόντο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου καθώς ο πρόεδρος της χώρας θέλει μια ευρεία νίκη του κόμματος ώστε να πάρει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 για να μετατρέψει το πολίτευμα σε προεδρευόμενη δημοκρατία. Δεν θέλει να χάσει τους ψήφους των εθνικιστών ισλαμιστών και των στρατιωτικών που ενδεχομένως να μεταπηδήσουν προς το Κομμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).
Όμως η κυβέρνηση του AKP από την πλευρά της που και ξεκίνησε την πρωτοβουλία επίλυσης του Κουρδικού το 2011 επί πρωθυπουργίας Ερντογάν αναμένεται να βρεθεί εκτεθειμένη απέναντι στους ψηφοφόρους της καθώς τους δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για ειρήνευση με το PKK.
Ο ισοβίτης ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν με μήνυμά του στον εορτασμό του «Νεβρόζ» έκανε έκκληση προς την οργάνωσή του για την πραγματοποίηση συνεδρίου προκειμένου να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους. H κίνηση του Οτσαλάν δεν στερείται σκοπιμότητας καθώς PKK δεν επιθυμεί να αρχίσει ένα πόλεμο εναντίον της Τουρκίας επειδή έχει στείλει τους μαχητές τους να πολεμήσουν στο μέτωπο της Συρίας.
Το ισλαμικό κυβερνών ΑKP δεν φαίνεται να είναι πλέον σύμφωνα με αναλυτές η κομματική μηχανή που μπορεί πετύχει μια ευρεία εκλογική νίκη καθώς υπάρχουν εσωτερικά μέτωπα μεταξύ των αμφισβητιών του Ερντογάν και των υποστηρικτών του. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες προειδοποιώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής Αρίντς και στον δήμαρχο Άγκυρας Γκιοκτσέκ να σέβονται τη κομματική πειθαρχεία ενώ παράλληλα δήλωσε πως οι σχέσεις του με τον Ερντογάν είναι άριστες και δεν υπάρχει καμιά διαφωνία μεταξύ τους.
Οι ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν ιδιαίτερα εύθραυστες και το πώς θα εξελιχθούν θα εξαρτηθεί από το ποιος θα καταρτίσει τη λίστα των υποψηφίων του AKP για τις εκλογές. Ο Ερντογάν θέλει να το κάνει ο ίδιος και αν συμβεί αυτό τότε ο Νταβούτογλου θα θεωρηθεί «αχυράνθρωπος» του χωρίς πυγμή και γνώμη στα του κόμματος και ενδέχεται και να παραιτηθεί.