Ποια είναι η επόμενη θέση ισχύος του πρώην διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν
Μετά από πέντε χρόνια στην ηγεσία της ΜΙΤ η παραίτηση του αρχηγού της υπηρεσίας Χακάν Φιντάν και έμπιστου συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε την εξέλιξη που οι γνώστες των τουρκικών πολιτικών πραγμάτων περίμεναν με ανυπομονησία να συμβεί.
Διορισμένος από τον Ταγίπ Ερντογάν στην θέση του αρχηγού της ΜΙΤ ο Χακάν Φιντάν, για πέντε περίπου χρόνια ήταν το δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου και έφερε σε πέρας πολλές και “βρώμικες” αποστολές, κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πιο ειδικά στη Συρία, στο βόρειο Ιράκ και το Ιράν.
Με προπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο University of Maryland University College, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το τουρκικό πανεπιστήμιο Bilkent UniversityTurkish και πενταετή θητεία στον τουρκικό Στρατό ώς υπαξιωματικός ο Χακάν Φιντάν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει την διοίκηση της International Cooperation and Development Agency (TIKA) μιας υπηρεσίας που υλοποιεί την τουρκική εξωτερική πολιτική σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Πρόκειται για μια υπηρεσία που αποτελεί την “μαλακή” δύναμη της Τουρκίας, το όργανο για την προβολή της ισχύος και την γενναιοδωρίας της Τουρκίας σε υποανάπτυκτες χώρες κατασκευάζοντας σε αυτές σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, βιβλιοθήκες κλπ.
Αυτή την υπηρεσία διοικούσε για τέσσερα χρόνια ο Χακάν Φιντάν, πριν μεταπηδήσει στην γραμματεία του τότε πρωθυπουργού της χώρας Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνοντας για αυτόν δύσκολες αποστολές, ο οποίος τον αντάμειψε για τις υπηρεσίες του και την αφοσίωση του, διορίζοντας τον Χακάν Φιντάν στην ηγεσία της ΜΙΤ, στην υπηρεσία προβολής της ισχύος της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Ο Χακάν Φιντάν είναι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να τολμήσει πράγματα που μπορεί να έχουν ακόμη και μεγάλο κόστος, πως απέδειξε με την επικίνδυνη και παράτολμη πολιτική που ακολούθησε κυρίως στην περίπτωση της Συρίας, όπου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορήθηκαν πολλές φορές για συνεργασία με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες που πολεμούν τον Assad, για συνεργασία ακόμη και με την ISIS κάνοντας τα στραβά μάτια στους χιλιάδες Τούρκους και Ευρωπαίους εθελοντές που διέσχιζαν την Τουρκία για να ενταχτούν στις δυνάμεις της ISIS.
Την ίδια στιγμή Τούρκοι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση, πωλεί λαθραία στην Τουρκία 1.500 τόνους πετρελαίου την ημέρα δηλ το 3% της ημερήσιας κατανάλωσης της Τουρκίας, με την ανοχή της ΜΙΤ….
Την παράτολμη πολιτική της τουρκικής υπηρεσίας την πλήρωσαν αρκετά στελέχη της ΜΙΤ, τα οποία σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στην Συρία και στο βόρειο Ιράκ από τις δυνάμεις του Άσαντ και των Κούρδων Peshmerga αντίστοιχα.
Το πιο όμως επιβαρυντικό περιστατικό για τον Χακάν Φιντάν και την ΜΙΤ, ήταν η διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υφυπουργό Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu και τον υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ Yasar Güler τον Μάρτιο του 2014, αντικείμενο της οποίας ήταν η διοργάνωσης προβοκάτσιας σε βάρος της Συρίας, (μια τεχνική που γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι από την Κύπρο 1964, και την Κωνσταντινούπολη 1955) όπου ο Χακάν Φιντάν δηλώνει έτοιμος να στείλει μέσα στην Συρία ομάδα πρακτόρων της υπηρεσίας, οι οποίοι θα εξαπέλυαν από το συριακό έδαφος κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα ρουκέτες κατά της Τουρκίας.
Εναλλακτική οι Τούρκοι πράκτορες θα πραγματοποιούσαν επίθεση στο τουρκικό θύλακα μέσα στη Συρία, όπου βρίσκεται ο τάφος του Sulaiman Shah, του παππού του Σουλτάνου Osman, του ιδρυτή του Οθωμανικού κράτους, παρέχοντας στην τουρκική κυβέρνηση το νόμιμο δικαίωμα της αντίδρασης σε αυτή την πράξη.
Έχοντας αυτές τις “περγαμηνές” στο βιογραφικό του ο Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε στις 6 Φεβρουαρίου 2015, την παραίτηση του από την ΜΙΤ, διότι όπως ισχυρίστηκε θα διεκδικήσει τη θέση του Βουλευτή στις επόμενες εθνικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2015.
Ποια νέα θέση εξουσίας διεκδικεί ο Χακάν Φιντάν
Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές ο Χακάν Φιντάν προορίζεται να αναλάβει το νέο υπερ-υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχων υπουργείο Εσωτερικών.
Η παραπάνω εκτίμηση ταιριάζει με το προφίλ του πρώην Αρχηγού της ΜΙΤ και με το νέο μοντέλο διοίκησης της χώρας που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την θανάσιμη αντιπαράθεση του με τον πρώην στενό του συνεργάτη Φετουλάχ Γκιουλέν, έχει πλέον περιορίσει τον κύκλο των ανθρώπων που εμπιστεύεται.
Η μεγάλη εμπειρία του Χακάν Φιντάν στην θέση του Αρχηγού της ΜΙΤ, η αφοσίωση του στον Πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν και η βούληση του να αναλάβει την υλοποίηση επικίνδυνων αποστολών με οποιοδήποτε κόστος, καθιστούν το πρώην διοικητή της ΜΙΤ ως το πλέον πολύτιμο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου για την οικοδόμηση της νέας Τουρκίας που ονειρεύεται.
Για πολλά χρόνια ο πρώην διοικητής της ΜΙΤ θεωρείτο ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, υπό τις ευλογίες φυσικά του τελευταίου.
Όπως αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι, ο Χακάν Φιντάν απολάμβανε μεγαλύτερη ισχύ ακόμη και από τον πρώην πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος όπως φάνηκε δεν διέθετε σημαντική επιρροή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Από την άλλη πλευρά ο πρώην διοικητής της ΜΙΤ είχε αναλάβει να αντιμετωπίσει όλους του αντιπάλους του AKP και της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα την “βρώμικη” δουλειά που κανένας άλλος δεν μπορούσε.
Εαν το AKP κερδίσει τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, η θέση του Χακάν Φιντάν μέσα στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας θα ενισχυθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά και πολλοί εκτιμούν ότι η επιρροή του ίσως ξεπεράσει ακόμη και αυτή του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αρκετές φορές ευρέθη να μην γνωρίζει τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στην Βουλή.
Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές η τοποθέτηση του Χακάν Φιντάν στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο, εφόσον το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα αποτελέσει την κίνηση “ματ” του Τούρκου Προέδρου έναντι του Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμάται ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
H «τριάδα» Ερντογάν – Νταβούτογλου – Φιντάν
Είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν εμπιστεύεται πλήρως τον συνεργάτη του και φίλο του πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, οι θέσεις του οποίου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν διαφοροποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από τις θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα στην Τουρκία ο πρωθυπουργός της χώρας, προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία να μάθει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο προεδρικό Μέγαρο από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους συνεργάτες του πριν αυτές δημοσιοποιηθούν.
Αυτό όμως που προβληματίζει έντονα τους αναλυτές στην γειτονική χώρα είναι οι επιπτώσεις της παρουσίας του Χακάν Φιντάν σε μια κρίσιμη κυβερνητική θέση την επομένη των εκλογών, αναφορικά με την διεθνή θέση της Τουρκίας, διότι ο πρώην διοικητής της ΜΙΤ είχε χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστος από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και υπέρμετρα φιλόδοξος, δημιουργώντας πολλές αντιπάθειες και στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης αλλά και σε κυβερνήσεις.
Ειδικότερα οι ΗΠΑ δεν θα έβλεπαν θετικά την υπουργοποίηση του Χακάν Φιντάν και την σταδιακή του άνοδο στην πολιτική ιεραρχία του κόμματος AKP, με την προοπτική κάποια ημέρα να γίνει πρόεδρος του κόμματος, αφού στο παρελθόν ήταν αυτός που έδωσε στους Ιρανούς διαβαθμισμένες πληροφορίες, που προήλθαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ο Χακάν Φιντάν προχώρησε σε αυτή την πράξη θέλοντας να αποκτήσει στενή σχέση με τους Ιρανούς και τις μυστικές τους υπηρεσίες, κάτι όμως που αργότερα μετά την κορύφωση της Αραβικής Άνοιξης, άλλαξε αφού επέλεξε να αποστασιοποιηθεί.
Σε γενικές γραμμές Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάδειξη του πρώην διοικητή της ΜΙΤ σε κρίσιμη κυβερνητική θέση θα οδηγήσει την Τουρκία σε διεθνή απομόνωση, αφού το δίδυμο Χακάν Φιντάν-Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται από τη Δύση αναξιόπιστο και απρόβλεπτο. Από την άλλη πλευρά η εσωτερική αντιπαράθεση μέσα στο AKP ουσιαστικά τώρα ξεκινάει με τον Τούρκο πρόεδρο να φέρνει εντός της κυβέρνησης τον πιο στενό και έμπιστο άνθρωπο που έχει στη διάθεσή του.