«Πείτε μας τι θέλετε» – Η ερώτηση των Αμερικανών στην οποία δεν απάντησε δύο φορές το Μέγαρο Μαξίμου
Μπορεί ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, να συνεχίζει να προβάλλει την σ΄χέση Ελλάδας – ΗΠΑ μέσα από αποφάσεις, γεγονότα και επιθυμίες, όμως στην άλλη άκρη του ατλαντικού το κλίμα δεν είναι το ίδιο.
Οι Αμερικανοί είναι έξαλλοι με τον τρόπο που τους γνωστοποιήθηκε η Ελληνογαλλική Συμφωνία, μέσω δημοσιογραφικών διαρροών την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση ζητούσε επιπλέον πληροφορίες για την Ενδιάμεση Λύση. Όπως είχε σημειώσει το V» την επόμενη των διαρροών αυτών, «ο Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε την Δευτέρα το πρωί, σε όχι προγραμματισμένη συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αμερικανός Πρέσβης δεν αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα αγόρασε τις Γαλλικές φρεγάτες, κατανοούν απόλυτα το λόγο οι Αμεριακανοί, αλλά για το τρόπο που το έμαθαν οι ίδιοι.»
Μάλιστα λίγους μήνες πριν και σχετικά με την αγορά τον φρεγατών, οι Αμερικανοί είχαν κάνει μια συγκεκριμένη ερώτηση, «πείτε μας τι όπλα θέλετε». Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη γιατί γνώριζαν πως το Πολεμικό Ναυτικό και ο Έλληνας υπουργός άμυνας είχαν πάρει την απόφαση τους τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Η Ελλάδα απάντησε στην ερώτηση θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευόταν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα, ειδικά αυτό της Ενδιάμεσης Λύσης. Τον Μάρτιο το «V» σημείωνε σε άρθρο με τίτλο «η Ελλάδα απάντησε στο ερώτημα της Lockheed Martin – Οι ΗΠΑ θα ικανοποιήσουν το αίτημα της Ενδιάμεσης Λύσης», «οι Αμερικανοί θα ικανοποιήσουν όμως και την μεγαλύτερη απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού που αφορά την Ενδιάμεση Λύση. Και ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, θα ικανοποιήσουν την ισχύ που προσφέρει η Ενδιάμεση Λύση για να υποστηριχθεί ο Στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας.»
Και αν η χώρα ακολούθησε μια τακτική στο θέμα των φρεγατών με γνώμονα το Εθνικό Συμφέρον και για λόγους που τους κατανοούν ακόμα και οι Αμερικανοί, στο θέμα του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης είναι ακατανόητη η μη απάντηση στο ερώτημα των Αμερικανών, «πείτε μας τι θέλετε».
Τους τελευταίους έξι μήνες συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στην ακριτική πόλη και το ενδεχόμενο το λιμάνι περάσει στα χέρια των Κινέζων, είναι πλέον ένα πολύ πιθανό σενάριο. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί οι οποίοι παρότι δεν τους ενδιέφερε το εμπορικό τμήμα, και φάνηκαν διατεθιμένοι να δώσουν ότι ζητήσει η Ελληνική κυβέρνηση, σήμερα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αδοαφορούν παρά τις εισηγήσεις που δέχονται για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο λιμάνι αν αυτό πέσει στα χέρια των κινέζων μέσω του Ιβάν Σαββίδη.
Όμως στην Ουάσιγκτον δεν ξέρουν γεωγραφία και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως τα στρατεύματα τους θα φτάσουν σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κατάφερε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που έχουν ανάγκη, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί.
Για να συμβεί πρώτα από όλα πρέπει να το θελήσει το Μέγαρο Μαξίμου και να κάνει δεκτές τις ανησυχίες του Υπουργείου Εξωτερικών