«Παιχνίδι της φωτιάς» η ισλαμική τρομοκρατία
Η ισλαμική τρομοκρατία είναι μια ασύμμετρη απειλή που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και μέσα από συλλογικές προσπάθειες. Η ανάδειξη και επέκταση του Ισλαμικού Μετώπου Ιράκ και Συρίας (ISIS) στη Μέση Ανατολή, η συμμετοχή ευρωπαίων Τζιχαντιστών στον εμφύλιο της Συρίας, η αποδοχή της εξτρεμιστικής ερμηνείας του Ισλάμ από νεαρούς ευρωπαίους μουσουλμάνους είναι γεγονότα που δεν αμφισβητούνται.
Η ισλαμική τρομοκρατία έχει επιστρέψει πλέον στην Ευρώπη όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα του Παρισιού και της Κοπεγχάγης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει από την πλευρά της επαρκείς μηχανισμούς προστασίας και πρόληψης ώστε να μπορέσει να αποτρέψει σε κάποιο βαθμό ισλαμικές τρομοκρατικά χτυπήματα. Η συλλογικότητα, η συνεργασία και η ενεργή συμμετοχή όλων των κρατών – μελών της ΕΕ κρίνεται επιβεβλημένη σε επίπεδο θεσμών και κοινής συγκέντρωσης και αξιολόγησης πληροφοριών για μην επαναληφθούν οι βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης (2004) και του Λονδίνου (2005).
Τα «παιχνίδια» με την ισλαμική τρομοκρατία έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για την ανθρωπότητα και για τις χώρες όπου βρήκε τρόπο να διεισδύσει. Η απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκβιάσει καταστάσεις διότι είναι όχι μόνο ανεύθυνο αλλα και ιδιαίτερο επικίνδυνο. Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές δεν κάνουν διαχωρισμό σε χώρες στόχους ή transit χώρες καθώς η αποστολή τους είναι να σπείρουν το απόλυτο χάος και να εγκαθιδρύσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτο.
Το πιο απτό παράδειγμα είναι ο εμφύλιος της Συρίας και η πολιτική που εφάρμοσαν τα σουνίτικα κράτη, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ που εξόπλισαν και τις σουνίτικες ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις για ρίξουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ στο πλαίσιο του περιφερειακού ανταγωνισμού τους με το σίιτικο Ιράκ, την «αιχμή του δόρατος» του «σιίτικου τόξου» (Τεχεράνη, Δαμασκός, Βαγδάτη, Χεζμπολάχ). To αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ και Συρίας (ISIS) που πλέον δεν απειλεί μόνο τα αραβικά καθεστώτα αλλά και την Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει απελπισμένα να δημιουργήσει ένα περιφερειακό συνασπισμό κατά του ISIS για να αποτρέψει την περαιτέρω επέκταση του, που έχει υπερκαλύψει ακόμα και την ίδια την Αλ- Κάιντα, που πλέον αποτελεί κυρίως ιδεολογία.
Αν ανατρέξουμε δεκαετίες πιο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι οι ισλαμιστές μαχητές έκαναν δυναμικά την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου», τη δεκαετία του ΄80 στο Αφγανιστάν όταν και σχημάτισαν ένοπλες ομάδες αντίστασης κατά των Σοβιετικών δυνάμεων κατοχής. Οι Μουτζαχεντιν χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να αναχαιτίσουν την όποια προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσει ερείσματα στις πετρελαιοφόρες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Ένας από τους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν ήταν και ο σαουδαραβικής καταγωγής Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο μετέπειτα ιδρυτής της περιβόητης ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ- Κάιντα.
Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές με τις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής βρίσκονται προ των πυλών της Ευρώπης. Το ISIS πρόκειται να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λιβύης για να «εισβάλει» στην νότια Ευρώπη, αξιοποιώντας τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που διασχίζουν την Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προστατευθεί από τη διείσδυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού εφαρμόζοντας πολιτικές που δεν θα θίγουν τις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες.
Η χώρα μας πρέπει να ενεργήσει ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη κεκαλυμμένοι μαχητές του ISIS και τρομοκράτες. Μέχρι σήμερα επικρατεί η εκτίμηση ότι οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν παρουσία στην Ελλάδα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν τρομακτικό χτύπημα διότι ότι οι transit χώρες δεν αποτελούν στόχους.
Όμως ανάλογες αφελής εκτιμήσεις υπήρχαν και στη δεκαετία του ‘80 με τις παλαιστινιακές οργανώσεις που μάχονταν για την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Την εποχή εκείνη επικρατούσε η αντίληψη ότι εξαιτίας των φιλικών σχέσεων της Αθήνας με την παλαιστινιακή PLO δεν υπήρχε περίπτωση να πραγματοποιηθεί επίθεση στην Ελλάδα. Ωστόσο η διάψευση ήρθε από τον Αμπού Νιντάλ ο οποίος έκανε δυο τουλάχιστον τρομοκρατικά χτυπήματα. Το πρώτο ήταν στο κρουαζιερόπλοιο «Sity of Poros» ( 9 νεκροί και 98 τραυματίες) στο Σαρωνικό στις 11 Ιουλίου 1988 και η δεύτερη ήταν το αποτυχημένο χτύπημα με αντιαρματικές ρουκέτες κατά αεροσκάφους ιορδανικών αερογραμμών στις 3 Απριλίου 1985 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού την ώρα που ετοιμάζονταν να απογειωθεί.
Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και η Ελλάδα σήμερα αποτελεί προκεχωρημένη πύλη προς Ανατολάς όπου και διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης μετανάστευσης που προέρχεται από τις διακεκαυμένες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.