Πασινιάν: Ένας συγκρουσιακός λόγος για το περιφερειακό περιβάλλον έμελλε να μας κρατήσει σε συνεχή σύγκρουση με τους γείτονές μας

Ο Νικόλ Πασινιάν επέκρινε την Τετάρτη μια διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας το 1990, λέγοντας ότι υποκίνησε τις συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία και τώρα έρχεται σε αντίθεση με την «ειρηνευτική ατζέντα» του.

Το έγγραφο που εγκρίθηκε από το πρώτο μετακομμουνιστικό κοινοβούλιο της Αρμενίας κηρύξε την άμεση απόσχιση της δημοκρατίας από τη Σοβιετική Ένωση. Ανήγγειλε αντ’ αυτού «την έναρξη μιας διαδικασίας ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους».

Η δήλωση έκανε αναφορά σε μια πράξη ενοποίησης του 1989 που εγκρίθηκε από τα νομοθετικά όργανα της Σοβιετικής Αρμενίας και της τότε Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ζήτησε επίσης τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 «στην Οθωμανική Τουρκία και τη Δυτική Αρμενία».

Σε δήλωση που εκδόθηκε για την 33η επέτειο από την ψήφισή της, ο Πασινιάν είπε ότι συνήθιζε να θεωρεί τη διακήρυξη ως «βιβλικό μήνυμα», αλλά αναθεώρησε την αξιολόγησή του μετά τον πόλεμο του 2020 στο Καραμπάχ.

«Μια κριτική ανάλυση του κειμένου της διακήρυξης δείχνει ότι ουσιαστικά επιλέξαμε έναν λόγο και ένα περιεχόμενο που βασίζεται στη φόρμουλα που μας είχε κάνει μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Δηλαδή, ένας συγκρουσιακός λόγος για το περιφερειακό περιβάλλον που έμελλε να μας κρατήσει σε συνεχή σύγκρουση με τους γείτονές μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Είναι η ίδια φόρμουλα που «είχε ήδη οδηγήσει στην απώλεια της ανεξαρτησίας μας στις αρχές του 20ου αιώνα », συνέχισε ο Πασινιάν. Υποστήριξε σχετικά ότι μόνο η τρέχουσα «ειρηνευτική ατζέντα» του που αποσκοπεί στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία θα μπορούσε να αποτρέψει την επανάληψη αυτού του σεναρίου.

«Όσο δεν έχουμε ειρήνη, το φάντασμα της ΕΣΣΔ θα αιωρείται στον ουρανό μας, στον ουρανό της περιοχής μας», πρόσθεσε.

Ο Πασινιάν δεν διευκρίνισε με ποιες συγκεκριμένες διατάξεις της διακήρυξης του 1990, που αναφέρεται σε προοίμιο του αρμενικού συντάγματος, είναι δυσαρεστημένος.

Ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν τη δήλωση του πρωθυπουργού ως φιλοτουρκική και φιλοαζέρικη. Ο Αρτούρ Χατσατριάν, βουλευτής από το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Hayastan, είπε ότι ο Πασινιάν καταφεύγει σε “φτηνό εκβιασμό” σε μια προσπάθεια να πείσει τους Αρμένιους να “εγκαταλείψουν το Καραμπάχ”.

«Έχω την εντύπωση ότι το μήνυμα «διακήρυξη ανεξαρτησίας» του Πασινιάν γράφτηκε στην Άγκυρα», κατηγόρησε ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ από το πρώην κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε ανάρτησή του στο Facebook.

Άλλοι επικριτές εικάζουν τα τελευταία δύο χρόνια ότι ο Πασινιάν αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από το Μπακού και την Άγκυρα να αφαιρέσει όλες τις αναφορές στο Καραμπάχ και τη γενοκτονία των Αρμενίων από το σύνταγμα.

Ο Πασινιάν επέστησε έντονη καταδίκη από την αρμενική αντιπολίτευση και την ηγεσία του Καραμπάχ τον Μάιο, όταν δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ μέσω μιας ειρηνευτικής συνθήκης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Προκάλεσε περισσότερη οργή δηλώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στην Αρμενία «πιστοποιητικό τίτλου» για την επικράτειά της.

Ωστόσο, ο Πασινιάν ανέφερε στις 3 Αυγούστου ότι το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να υπογράψει το είδος της συνθήκης με την Αρμενία που δεν θα το εμπόδιζε να διεκδικήσει το αρμενικό έδαφος.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού άρπαξαν αυτή τη δήλωση για να ισχυριστούν ότι ακόμη και η εκτεταμένη παραχώρηση που προσέφερε στο Μπακού δεν θα διασφάλιζε το αρμενικό έδαφος από μελλοντικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν. Λένε τακτικά ότι ο ίδιος ο Πασινιάν έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ανεξαρτησία της Αρμενίας με την κακή διαχείριση του πολέμου του 2020

ViaDiplomacy Newsroom