Παρέμβαση Ελλάδας και Κύπρου στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Για πρώτη φορά Ελλάδα και Κύπρος πήραν μέρος σε Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Η παρουσία των δύο χωρών στην Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς αναγνωρίζεται ο ρόλος των δύο χωρών για τη σταθεροποίηση στη Λιβύη αλλά και γενικά στην περιοχή της Μεσογείου.

Για αυτό τον λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε στη διάσκεψη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τελικά δεν παρέστει στη Διάσκεψη και έστειλε τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας του.

Το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.

Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, στα οποία, η ελληνική πλευρά – σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο – συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο.

Τονίζουν ότι στα συμπεράσματα, πρώτον γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης. Σημειώνουν ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», φράση στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες. Και τρίτον, υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Το μήνυμα πως «η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι. Η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις» έγραψε στο Twitter ο Ν. Δένδιας, στο οποίο παραθέτει και σχετική φωτογραφία.

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε άτυπες διμερείς επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας, της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, καθώς και με τον Ειδικό Απεσταλμένο για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις (Jan Kubis).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα σύντομο τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε η πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προσεχής επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί.

Την πλήρης συμμόρφωση τρίτων χωρών, που αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες στη Λιβύη, με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος συντάσσεται πλήρως με τη διεθνή κοινότητα για άμεσο τερματισμό των έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετέχει την Παρασκευή στη Διεθνή Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στη Διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη επηρεάζει πρώτα και κύρια τον λιβυκό λαό, αλλά παράλληλα έχει μεγάλη επίδραση στις γειτονικές χώρες και την περιφερειακή σταθερότητα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως – προερχόμενος και ο ίδιος από μια χώρα που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα στρατιωτικών παρεμβάσεων, καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου και νεοαποικιακών προσεγγίσεων – συντάσσεται πλήρως με τη θέληση της διεθνούς κοινότητας να εργαστεί συλλογικά προκειμένου να τερματιστούν άμεσα οι έξωθεν παρεμβάσεις στη Λιβύη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξαιρετικής επίσης σημασίας, συνέχισε, είναι να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση τρίτων χωρών, που αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως η τήρηση του εμπάργκο πώλησης όπλων, αλλά και ο σεβασμός προς τις αρχές και αξίες που υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη της πολυπόθητης σταθερότητας στη Λιβύη είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Επιπλέον, η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί, είναι και αυτή κρίσιμη, ούτως ώστε να επιτραπεί σε μια Κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμότητα να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ευημερίας της Λιβύης, είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως γειτονική Μεσογειακή χώρα και Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει -στο μέτρο των δυνατοτήτων της- στην εκπλήρωση των στόχων που ορίζονται στην Κοινή Διακήρυξη της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού για τη Λιβύη, με την εφαρμογή της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να επιτραπεί επιτρέψει στον λιβυκό λαό να αποφασίζει το μέλλον του, απαλλαγμένος από εξωτερικές παρεμβάσεις.

(πηγή: euronews, ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΥΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom