«Παράθυρο» ειρήνης από τον Αλίγιεφ – Προτείνει στην Αρμενία να γίνει μεταφορικός κόμβος

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, έδωσε μια ευρύτερη εικόνα για την κατάσταση μετά τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τα εμπόδια για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι παρατηρήσεις του Προέδρου Αλίεφ ήρθαν σε τηλεοπτική ομιλία που προβλήθηκε κατά την 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος είπε ότι η οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, βασισμένη στην αμοιβαία αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μεταξύ τους, παραμένουν υψηλά στην ατζέντα του Μπακού μετά τη σύγκρουση.

«Μια τέτοια συμφωνία θα μετατρέψει την περιοχή μας σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμη καμία θετική αντίδραση από την Αρμενία σχετικά με την πρότασή μας », δήλωσε ο Πρόεδρος Αλίεφ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονταν σε ένοπλη σύγκρουση για σχεδόν 30 χρόνια για την περιοχή του Καραμπάχ , η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία ξεκίνησε πλήρη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Αζερμπαϊτζάν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο αιματηρός πόλεμος διήρκεσε μέχρι την κατάπαυση του πυρός το 1994 και η Αρμενία κατέλαβε το 20 % των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Για το Αζερμπαϊτζάν, η επανασύνδεση του νοτιοδυτικού περιβόλου της Nakhchivan με την ηπειρωτική χώρα μέσω μιας νέας διαδρομής μεταφοράς, που ονομάζεται διάδρομος Zangazur, αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Επί του παρόντος, το Nakhchivan δεν συνδέεται μέσω απευθείας χερσαίων διαδρομών με το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν. Έχει απομονωθεί πλήρως από την ηπειρωτική χώρα της χώρας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος κάθε είδους ενεργειακών, ηλεκτρικών και μεταφορικών συνδέσεων από την Αρμενία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρόμων από και προς το Ναχτσιβάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Πρόεδρος Αλίεφ είπε ότι τα μεταφορικά έργα θα μπορούσαν να προωθήσουν την ειρήνη και τη συνεργασία  στην περιοχή και ο διάδρομος Zangazur που συνδέει το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν με το αναπόσπαστο τμήμα του Nakhchivan και περαιτέρω με την Τουρκία θα φέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι απορρίπτουν επίμονα τις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα του διαδρόμου Ζανγκάζουρ. Ο πρωθυπουργός Πασίνιεν δήλωσε τον Μάιο ότι η Αρμενία δεν συζήτησε ποτέ και δεν θα εξετάσει τη δημιουργία ενός τέτοιου διαδρόμου.

Σύμφωνα με τις απόψεις των αναλυτών, ο διάδρομος Zangazur όχι μόνο θα αποκαταστήσει τη συντομότερη σύνδεση μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας του Αζερμπαϊτζάν και του Nakhchivan, αλλά θα αποτελέσει επίσης έναν σημαντικό σύνδεσμο στους μεταφορικούς διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου. Θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για όλους σχεδόν τους περιφερειακούς φορείς.

Η Τουρκία θα μπορεί να μεταφέρει τα εμπορεύματά της στην Κεντρική Ασία με μικρότερο δρομολόγιο. Επιπλέον, τα ρωσικά και τα τουρκικά σιδηροδρομικά δίκτυα θα διασυνδεθούν με το άνοιγμα των περιφερειακών συγκοινωνιακών συνδέσεων. Η Αρμενία θα έχει σιδηροδρομική σύνδεση με τη Ρωσία, η οποία διακόπηκε στον πόλεμο στην περιοχή Αμπχαζία της Γεωργίας πριν από από 30 χρόνια, και με το Ιράν συνδέοντας το σιδηροδρομικό δίκτυο του Αζερμπαϊτζάν στο Ναχτσιβάν. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο την Τεχεράνη όσο και το Ερεβάν να εξοικονομήσουν έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου.

Σε ένα ευρύτερο σχήμα, όλες αυτές οι εξελίξεις θα διευκολύνουν τελικά την πρόσβαση της περιοχής στην Κίνα και την Ευρώπη, καθώς και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Ο διάδρομος Zangazur, αν μιλάμε αποκλειστικά για τα συμφέροντα της περιοχής, είναι επωφελής για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό, κάτι που αντανακλάται στο επίπεδο του εμπορίου της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, την EAEU [Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ] κράτη και άλλα. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, θα λάβει σιδηροδρομική σύνδεση με την Αρμενία, την οποία επιδιώκει εδώ και καιρό », έγραψε το ρωσικό μέσο Rosbalt .

ViaDiplomacy Newsroom