Παραμένει ενεργό το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη – Ο κ. Θάνος Καφόπουλος νέος προϊστάμενος
Τα καθήκοντά του προϊσταμένου του του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Θάνος Καφόπουλος, ο οποίος αντικατέστησε τον ανακληθέντα κ. Ν. Πιπερίγκο.
Η επανενεργοποίηση του συγκεκριμένου Γραφείου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και καταβάλλεται προσπάθεια να ταυτισθεί και με “επανεκκίνηση της νέας εθνικής πολιτικής για την Θράκη”.
Η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων παρακολουθεί την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα και αποτελεί ένα στοιχειώδες αντίβαρο, παρά τους περιορισμένους πόρους της, στο ισχυρότατο και με άφθονους πόρους τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.
Το σίγουρο είναι ο κ. Θάνος Καφόπουλος καλείται να διαχειρισθεί μια σειρά θεμάτων υπό την πίεση (επικοινωνιακή και όχι μόνον) διαφόρων επαϊόντων αλλά και κυβερνητικών μειονοτικών βουλευτών, που τείνουν να γίνουν πανίσχυροι τοπικοί παράγοντες, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της Θράκης.
Αρκεί να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις ορισμένων από τους κλασικούς εκπροσώπους των ακραίων τάσεων στη Θράκη οι οποίοι και εξήραν απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει την επομένη των εκλογών τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης – Κομοτηνής Ν. Πιπερίγκο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι είτε η θέση θα καταργηθεί είτε ότι σ’ αυτή θα διορισθεί διπλωμάτης που θα τα «πηγαίνει καλά με τη μειονότητα».
Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο υπουργός Υγείας Μουεζίνογλου, που έχει γεννηθεί στη Θράκη, σε συνάντηση με γιατρούς που προέρχονται από τη μειονότητα αναφέρθηκε και πάλι με προκλητικό τρόπο στη Θράκη, δηλώνοντας ότι αποτελεί το «ακρωτηριασμένο χέρι της Τουρκίας». Έγινε κάποιο διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ ή ακολουθήθηκε ο δρόμος της σιωπής για να μην ενοχληθούν οι μειονοτικοί βουλευτές;
Τέλος, στην αίθουσα της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» έγιναν οι εκλογές για την αποκαλούμενη «Ανωτάτη Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης». Ομόφωνα επανεξέλεγη πρόεδρός της ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, αντιπρόεδροι ο δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ και ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καπζά, ενώ γενικός γραμματέας της ανέλαβε ο πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας» Κοράι Χασάν.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την βαρύτητα που έχουν τα μειονοτικά θέματα και για την τουρκική εξωτερική πολιτική να υπενθυμίσουμε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που παρέδωσαν στον γενικό πρόξενο Κωνσταντινούπολης Νίκο Μαθιουδάκη εκπρόσωποι της πιο ακραίας οργάνωσης που προωθεί τον τουρκισμό στη Θράκη, του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων» Δυτικής Θράκης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τανέρ Μουσταφάογλου, επισκέφτηκε το ελληνικό προξενείο και επέδωσε την επιστολή προς τον κ. Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι… 750.000 «Τούρκοι», που έφυγαν από την Ελλάδα και ζουν σήμερα στην Τουρκία, περιμένουν τα μηνύματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης κατήγγειλε ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να επισκεφτούν καν την Ελλάδα, ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα είτε να επισκεφθεί τον Σύλλογο Αλληλεγγύης όταν πάει στην Τουρκία είτε να τους δεχθεί στην Αθήνα. Ως παράδειγμα έφερε, φυσικά, τις συναντήσεις και τα τραπεζώματα που παρέθεσαν στον κ. Νταβούτογλου οι Κωσταντινουπολίτες στο Π. Φάληρο.