Παραδοσιακός βαλκανικός σύμμαχος της Μόσχας υποστηρίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει την επίθεση στην Ουκρανία

Η παραδοσιακή βαλκανική σύμμαχος της Ρωσίας Σερβία ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της Τετάρτης, καταδικάζοντας την επίθεσή της στην Ουκρανία, παρά τις μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Σερβίας στον ΟΗΕ, Nemanja Stevanovic, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «δεσμευμένη να τηρεί τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών».

«Όπως έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της επικράτειάς της, η Δημοκρατία της Σερβίας υποστηρίζει επίσης το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας άλλων κυρίαρχων εθνών και, ανεξάρτητα από το ότι δεν συμφωνεί με όλες τις διατυπώσεις που αναφέρονται στο ψήφισμα, θα ψηφίσουμε υπέρ του ψηφίσματος», είπε ο Στεβάνοβιτς πριν από την ψηφοφορία.

Η ψήφος ήταν 141 υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Η Κίνα απείχε και η Ρωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα, η Ερυθραία και η Λευκορωσία καταψήφισαν το ψήφισμα. Ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, έχουν πολιτικό βάρος.

Στην ομιλία του μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία αντιμετώπισε ένα δίλημμα, δεδομένης της εμπειρίας της να δέχτηκε επίθεση το 1999 από το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση στην τότε επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Σερβία αντιμετωπίζει τεράστια πίεση στην οποία το ερώτημα δεν είναι αν μπορείς να αντέξεις κάτι ως άτομο ή όχι, αλλά αν αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν τα επιχειρήματά σου – τι συνέβη το ’99 [όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία ], τότε ξέρετε πόσο δύσκολη είναι η θέση μας», είπε.

Και πρόσθεσε: «Εξηγήσαμε [πριν από την ψηφοφορία] ότι δεν είναι ο πρώτος πόλεμος και η πρώτη σύγκρουση και η πρώτη επίθεση στο έδαφος της σύγχρονης Ευρώπης,… [αλλά] το κείμενο δεν αναφέρει κυρώσεις και είναι πολύ σημαντικό ότι καταδικάζουμε την κατάρρευση της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κράτους μέλους [ΟΗΕ]».

Όλες οι άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Εκτός από τους ισχυρούς δεσμούς της με τη Ρωσία –η οποία αντιτάχθηκε στον αεροπορικό πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας το 1999– η Σερβία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό για ενέργεια από τη Μόσχα.

Όπως η Σερβία, η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπορεί να εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.

(balkaninsight.com)

ViaDiplomacy Newsroom